Makan Tengah Hari di Wardoyo (Warung Podojoyo)

8:59 PTG

Tempat pertama yang akan kami singgah sudah tentunya rumah makan. Maklumlah, waktu itu sudah tiba masa untuk makan tegahari. Bagaimanapun, perjalanan perlu diteruskan selama satu jam lagi. Sepanjang jalan, Farid menerangkan tentang asal-usul nama Surabaya, tentang penduduknya, pekerjaan dan tidak ketinggalan tentang budaya hidup termasuk makanannya. Di sebelah kanan jalan, terbentang sawah luas menghijau, itulah Surabaya, dan di sebelah kiri jalan pula Sidoarjo.
Sidoarjo ialah kabupaten di Provinsi Jawa Timur, bersempadan dengan Kota Surabaya dan Kabupaten Gresik di bahagian utara, Selat Madura di timurnya, Kabupaten Pasuruan di selatannya dan Kabupaten Mojokerto di sebelah baratnya.
Walaupun datang berkunjung ke Surabaya, tetapi kami dapat menikmati masakan dari kuliner Sidoarjo di Warong Podojoyo.


Kredit : NTC  (WhatsAap Group)

Kasihan Kam.
Entah apa yang masuk angin. Perutnya atau kepalanya. Sebaik turun dari perut pesawat, terus rasa tak selesa sehinggalah masuk ke perut bas pula. Selepas melewati pemeriksaan imigresen, terus terduduk sambil memegang plastik ditekup ke mulutnya. 

Inilah antara hidangan tengahari yang disajikan di Warung Podojoyo yang terletak di  No.1, Jalan Raya Taman Pinang Indah Blok BB1, Banjarbendo, Kec. Sidoarjo, Kabupaten Sidoarjo, Jawa Timur 61225, Indonesia.

 Ayam bakar.

 Sayur kangkung.

 Ikan masak masam manis.

 Tauhu goreng. Ada kicap pencecahnya.

 Sup daging / tulang. Sedap kuahnya bila dimakan dengan nasi. Nasi pun sedap, melekit.

Ikan bandeng goreng. Orang Malaya panggil ikan susu. Orang Sabah panggil ikan bolu. Orang Filipina panggil ikan bangos. Orang putih panggil milkfish. Selain sambal, ada ulam daun kemangi, timun dan kacang panjang.

 Pencuci mulut, hirisan tembikai.


Oh! Tunggu nasi sampai. Kejap lagi kita makan ye.
Mabuk punya pasal, Kam tak boleh makan atau pun minum! Terpaksa berulang-alik ke tandas. Aduhai.... 



 Kredit : NTC (WhatsAap Group)



Jus sirsak!
Kita punya tu. Suka sangat nak hidup jus sirsak @ durian belanda.
Masing-masing boleh memesan segelas jus buah kegemaran.
Jus sirsak nan segelas itu akhirnya menambah 'perisa' kisahku sepanjang petang itu... Wadedeeeehhhhhh!

Entri berkaitan Trip Surabaya:




1 comments

  1. Ayam bakar dia tu macam kurus keding je. hehehehe tapi kerabu taugeh nampak sedap. Saya suka jus anti stress masa di surabaya. emmm rindu jus tersebut.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe