Same Hotel Malang

10:31 PTG

Malam kedua di Jawa Timur, kami menginap di Same Hotel Malang. Hotel bertaraf  3 bintang ini memang cukup selesa. Tak sabar nak rebahkan diri beradu sepuas-puasnya setelah seharian mengembara...ahaks! Perkataan 'mengembara' itu seolah-olahnya berjalan dengan memegang tali unta di padang pasir pulak.
Apa tidaknya... pagi tadi kami sudah bermain pasir di kaki Gunung Bromo sampailah ke Pasir Berbisik.


Alhamdulillah.
Selesai membersihkan diri dan solat jamak, letak saja kepala di bantal maka lenalah tuan badan hingga ke pagi! Bila terjaga kelihatan samar cahaya matahari mengintai di celah belahan langsir! Ya Allah! Ampunkan hamba-Mu kerana tidur sampai tak sedar diri!
Kam! Bangun!
Subuh gajah kita ni!



Setelah mandi dan bersiap-siap serta mengemas beg masing-masing, kami bergerak turun ke ruang makan di lobby hotel untuk bersarapan.

 Pemandangan di luar dari bilik hotel pada pukul 6:45 pagi.

Ruang makan masih lengang. 
Kami antara yang terawal turun dengan beg masing-masing.

Berpapasan dengan seorang pekerja hotel membawa troli kuih-muih ke dalam lift untuk dibawa ke tingkat atas. Comel-comel kuih-muihnya.

Jom sarapan sambil menikmati pemandangan kampung dalam lukisan yang tergantung di dinding.





 Nampak comel jew kuih-muihnya.


 Amie cuba bubur ayam, bubuh kekacang dan juga tauhu serta kicap masin.

 Ambil tempe tumis dengan kacang panjang dan sesudu nasi goreng.

Tambah dengan mee jawa, dan juga lontong. Suka makan lontong, sebab lembut dan ada aromanya yang tersendiri.
Selesai bersarapan, turun pula Salawati dengan Dayah dan yang lain.
Masih ada banyak masa sebelum pukul 8:30 pagi. Jadi, jalan-jalan dulu di sekitar lobby dan sempat melawat kamar kecil.


Bila berada di tempat orang, perlulah hormati tatacara yang dikenakan. Kalau dah kata toilet kering tu, janganlah dibasahkan pula.

Keluar dari pintu kamar kecil, mata terpikat pula melihat dekorasi di ruangan ini. Hiasannya ala-ala gaya klasik Eropah.











 Di sebelah kiri ada satu set kerusi baldu merah.


Duduklah sini ambil gambar dulu.
Tiba-tiba terdengar suara Cikgu Nahar memanggil Dayah. Katanya, di luar hotel ada orang jual jaket kulit harga murah. Jom tengok!


Entri berkaitan Trip Surabaya:


1 comments

  1. bestnya tengok hotel tu kak, 3 bintang tapi nampak mewah betul...

    kul6.45 dah macam kul 8 pagi di malaysia, terang benderang betul ya...

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe