Bromo View Hotel

2:27 PTG

Tiga tahun lalu, sewaktu berkunjung ke Surabaya untuk melihat matahari terbit dari Penanjakan, rasa tak berjejak lantai hotel, dek kerana sejuknya suhu. Waktu itu Amie bersama rakan-raan menginap di Hotel Permai, nun jauh tinggi 2 jam lagi perjalanan dari Bromo View Hotel. Rupanya kali ini rezeki menyebelahi kami, boleh mandi membersihkan diri terutama Amie dan Kam yang memang sudah perlu sangat berendam... ahaks! 

NTC memilih Bromo View Hotel sebagai tempat penginapan malam pertama kami di sini. Alhamdulillah, tak perlu tergigil-gigil dan kebas menahan sejuk ketika berus gigi! Puaslah mandi dengan air panas dari hujung rambut hingga ke hujung kaki. 

Bilik kami terletak di tingkat dua, bersebelahan dengan bilik Salawati dan Dayah.




Malam itu kami perlu tidur awal, tapi tak ingat entah pukul berapa sampai ke hotel...hiks. Memang selepas bersihkan diri dan solat jamak, sebaik kepala sentuh bantal... terus melayang ke kayangan. 
Dalam tidur, terngiang-ngiang suara Farid menerangkan keadaan di Probolinggo. Katanya:
Probolinggo terkenal dengan buah mangga.
Probolinggo terkenal dengan seribu taman.
Probolinggo terkenal dengan kerajaan-kerajaan terdahulu.
Juga terkenal dengan tapai singkong.
Tebu pun banyak ditanam, dibuat gula.
Farid cerita juga tentang Malang... katanyanya Malang dihimpit bandar kecil dan gunung. Ada Gunung Semeru, Gunung Bromo, Gunung Arjuno.
Terngiang lagi....
Farid cerita tentang sate kelinci.
Sate lalat... bukan lalat yang terbang itu, tapi sate ayam yang dipotong kecil-kecil. 
Dan... dan.... kring..kriiinggggg!
Pukul 12.55 pagi telefon hotel berbunyi. Kami dikejutkan untuk bersedia ke Penanjakan pada pukul 2 pagi. Pukul 1:45 pagi kami turun ke lobby, ramai yang sudah berada di situ untuk menaiki jeep.



Selepas mengikuti aktiviti di sekitar Penanjakan dan Gunung Bromo, kami kembali semula ke hotel untuk bersarapan.








Kami diberi masa antara pukul 10:30 hingga 12:30 untuk membersihkan diri dan berehat seketika di dalam bilik sebelum daftar keluar.
Oh!
Sejak malam tadi hingga ke padi, perut dah ok.
Syukur.

Entri berkaitan Trip Surabaya:



0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe