Aloha Hotel Hatyai

10:23 PTG

Nampaknya kami tak dapat lari dari hujan ketika berada di bumi gajah putih ini. Sekali lagi dalam keadaan basah, kami masuk ke lobi hotel untuk daftar masuk. Kali ini kami akan menginap di Hotel Aloha, tidak jauh dari Stesen Keretapi Hatyai. Sebelum ini, orang tengah yang menahan kami sebaik sahaja keluar dari terowong keretapi menawarkan kami harga RM130 (harga setelah kami hitung dari matawang BAHT) untuk Hotel Aloha ini. Namun kami dapat harga RM98, dan bermakna kalau dua buah bilik, mereka akan dapat lebih kurang RM60-70. Begitulah cara mereka cari makan. Membantu orang itu sangat digalakkan, tapi janganlah sampai cekik leher walaupun kami orang baru di sini.
Bila kami menolak, diteriaknya pula dengan nada kasar dengan mengatakan hotel yang akan kami temui jauh lebih mahal berbanding dengan harga yang mereka tawarkan. Hotel Aloha terletak di sini: 120 122-124 Nipatuthit 1 Rd, Tambon Hat Yai, Amphoe Hat Yai, Songkhla 90110, Thailand.
Dan buat kali kedua, kami perlu meninggalkan passport sewaktu daftar masuk dan boleh diambil sewaktu daftar keluar hotel. Kali ini bukan salah seorang wakil bilik, tapi semua orang perlu tinggalkan passport masing-masing. Amie pun kurang faham mengapa kami mesti serahkan passport, dan kemudian berjalan keluar tanpa membawanya bersama. Menurut kawan kembara kami, kad pintu hotel wajib dibawa ke mana-mana kerana disitu petugas hotel sudah key-in maklumat kita dari passport yang ditinggalkan. Oh! Begitu ke? Atau mungkin ada di antara rakan pembaca di sini yang tahu lebih lanjut, silalah kongsi maklumat ye. Terima kasih.


Lobi Hotel Aloha agak luas.

 Boleh terus nampak Restoran Aloha.

 Di sebelah kiri pintu masuk, naik 4 anak tangga sudah kelihatan susunan kerusi.

Rupanya kerusi-kerusi ini disediakan untuk khidmat urut kaki! Ini dapat Amie lihat apabila kami pulang dari jalan-jalan di sekitar Hatyai. Kerusi kelihatan penuh oleh pelanggan yang sedang menerima khidmat urutan kaki!

 Kami sangat berpuas hati dengan harga dan keselesaan bilik! 

 Kami sempat menunaikan solat jamak sebelum keluar untuk isi perut.
Di Hotel Aloha, air mineral tidak dikenakan bayaran seperti di Hotel Genting Sungai Kolok.



 Mari berkenalan dengan mata wang Thailand atau Baht Thailand (THB).
Sewaktu tukar duit di Sungai Kolok, semuanya matawang dalam jumlah 1,000 Baht. Sekarang, sudah ada tukaran wang yang lebih kecil dan memudahkan untuk berbelanja.

Jom buat kira-kira berdasarkan nilai tukaran wang pada 29 November 2019.
100 Baht bersamaan dengan RM13.77.

1 comments

  1. ada sesetengah hotel disana mmg akan minta pegang passport kita..SA x pasti kenapa tp syukur hotel SA duduk dulu x mcm tu..ye la pi backpackers of course murah kan...balik hotel pun utk tido je

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe