Kyriad Pesonna Hotel Surabaya

12:18 PG

Malam terakhir di Surabaya, kami menginap di hotel bertaraf 3 bintang iaitu Kyriad Pesonna Hotel. Memang sungguh mempesonakanlah suasana bermalam di hotel ini. Bukan sahaja kerana taraf 3 bintang, tapi serasa duduk di bintang pulak....hahahaa! Bukan apa, taraf 3 bintang tu tak cukup, kami nak tambah 4 bintang lagi. Jadi 7 bintang! Serius bah! Dah keluar bah pulak... Maklumlah dah nak balik ke Sabah...ahaks!

 Tetamu hotel diraikan dengan minuman panas yang disediakan berhampiran pintu masuk.
Memang patut banyak bintang boleh kita anugerahkan untuk hotel ini.

Sereh (serai) ditambah dengan jahe (halia) serta campuran gula batu, menghasilkan minuman yang berkhasiat untuk tubuh badan. Minuman ini sangat sesuai dinikmati ketika musim hujan. Tak musim hujan pun sesuai juga, lagilah menyihatkan sebab selepas minum memang cepat sangatlah tubuh basah oleh keringat terutama ketika beraktiviti.



Kami dikehendaki membawa beg masing-masing ke dalam bilik dan kemudian turun semula ke lobby kerana Farid akan membawa kami melawat Masjid Ampel.

 Cantiknya warna kepala katil!

Ikutkan hati memang nak terus baring, tapi bila teringat pesanan agar segera turun ke lobby, cepat-cepat kami meninggalkan bilik.



 Sempat juga tangkap gambar, ada sejadah dan al-Quran diletakkan di atas para-para.


 Bilik airnya pun mempesonakan dengan warna hijau pucuk pisang.

 Jom turun.




 Oppsss!
Sampai di sini dulu ceritanya ye.
Terpaksa cut.
Nanti Amie tulis entri semasa melawat Masjid Ampel.
Kita sambung kisah keesokan paginya di hotel ini.


Alamak!
Gopoh sangat ambil gambar sampai kabur pemandangan di ruang makan!
Terpaksalah pinjam gambar dari Pak Google di bawah ini. Minta izin ye Pak Google.


 Inilah ruang makan di Hotel Kyriad Pesonna.
Luas dan menenangkan.

Kredit: Google

Lihat dan nilaikanlah sendiri suasana di ruang makan hotel ini. Biarkan gambar yang berbicara.


















 

 Jumpa begedil kentang dan tempe goreng. Nak rasa juga!

 Omellet tak tinggal!
Macam lama tak makan telur dadar.

 Nak rasa serba sedikit hasil kuliner Surabaya.




 Bubur ayam and the gang.

 
Cuba sikit bubur ayam.




 Udah kenyang ke?

Jom ke bahagian soto pula.

 
Oh! Soto ayam rupanya.


Menurut pelayan hotel ini, serbuk warna kuning yang dibubuh di dalam mangkuk soto ialah keropok udang yang dihaluskan.



Keropok udang yang dihaluskan (mangkuk tengah).

 Nampak menarikkan?

 Mau coba sotonya bu?
Belum sempat kita jawab, sudah diangkatnya semangkuk soto dan disiram kuah sup!

 Okey dik.
Terima kasih.

 Naaa... beginilah rupa soto ayam Surabaya.

 Sudah kenyang bersarapan, marilah posing-posing depan hotel...hiks!

Entah hape-hape entah korang ni... kononnya nak bergaya dengan jaket kulit kijang dari Isketambola hahaaaa!
Asalkan korang bahagialah ye.


Jumpa lagi dalam entri seterusnya.


Entri berkaitan Trip Surabaya:


3 comments

  1. hamboi bergaya dengan jaket kulit baru... seragam sedondon gitu

    menarik betul hotelnya bersih selesa, cantik color hijau tu
    hotel baru ke apa kak? bersih sangat dan nampak baru...
    makanan pun ada macam2 sangat... seronok betul tengok

    BalasPadam
  2. salam singgah. ish kalau dok kat hotel ni, rasa macam sayang pulak nak tinggalkan. nampak best sangat hotel tu ^_^

    BalasPadam
  3. Norhidana,
    hahaaa... jaket kulit palsu huhuhuuuu.
    bukan hotel baru rasanya, tapi memang nampak mewah berbanding taraf 3 bintang yang diberi. Puas hati sangat.

    Umi,
    betul tu... biasalah kalau travel kan, hotel hanya tempat persinggahan lewat malam utk bersihkan diri, solat dan tidur. Awal pagi dah kena check out utk teruskan perjalanan.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe