Selamat Menyambut Malam Pasung : 21 Ramadan

7:49 PTG

Malam Ketupat 15 Ramadan telah berlalu, dan hari ini masyarakat Melayu Cocos menyambut Malam Pasung pula sempena 21 Ramadan. Sama seperti Malam Ketupat, selepas menunaikan solat tarawih di masjid mereka akan bertukar-tukar kuih pasung.
Sewaktu MIL masih ada memang banyaklah kuih pasung yang MIL buat. MIL agih-agihkan kepada anak cucu. Setelah MIL pergi, kakak ipar yang ambil alih tugas menyediakannya ketika tiba  Malam Pasung. Namun hari ini, sekali lagi kami sangat terasa kehilangan kakak ipar sama seperti perasaan ketika menyambut Malam Ketupat. Kakak ipar sudah 90 hari meninggalkan kami semua. Moga tika ini arwah berada di salah sebuah di antara taman syurga-Nya. In shaa Allah.


Kuih Pasung di atas merupakan hasil air tangan arwah kakak ipar 2 tahun lalu ketika Amie memintanya mengajar Amie cara membuat kuih ini.
Boleh klik di sini untuk melihat resepinya: KUIH PASUNG.

Gambar-gambar Kuih Pasung ini Amie copy paste dari entri Amie yang lepas.

Biasanya MIL akan membuat Kuih Pasung tanpa sebarang pewarna, tetapi zaman yang semakin berubah menyebabkan kuih ini juga ikut berubah. Arwah kakak ipar pula memperlbagaikannya dengan warna dan perisa seperti menambahkan jus pandan.

Pagi tadi, Encik Suami bercadang untuk mencari kuih pasung. Sebelum itu dia meminta Amie buat kuih tersebut tetapi kami tiada 'tempat duduk' kuih pasung ketika proses mengukus. Akhirnya Encik Suami singgah di bazar Ramadan, dan kebetulan abang ipar Amie (abang Encik Suami yang baru bersara) menjual kuih-muih di situ, dan sudah tentulah ada kuih pasung yang banyak dijual! Encik Suami beli 10 batang kuih pasung (dalam gambar di atas), tetapi belum sempat menjamahnya. Sebelum Maghrib, dapat berita kakak ipar Amie kemalangan jalan raya di Kunak dan sedang mendapatkan rawatan di hospital. Selepas menjamah sedikit juadah, dan solat Maghrib Encik Suami tergesa-gesa bersama abang ipar dan anak buah menziarahi kakak ipar di hospital yang terletak kira-kira 75 km dari LD. Amie nak ikut, tapi Encik Suami kata, jaga anak di rumah.
Selamat Menyambut Malam Pasung.

3 comments

  1. antara kuih yang saya suka...semoga mereka yang telah pergi mendahului kita ditempatkan bersama para solihin...

    BalasPadam
  2. Rodong Koi,
    memang sedap terutama ketika makan sewaktu kuih masih hangat.

    Nasa,
    Alhamdulillah... In shaa Allah, Aamiin.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe