Kuih Pasung

8:56 PTG

Setiap kali menjelang malam 21 Ramadhan.... Encik Suami pulang dari solat terawih menjinjing satu bekas berisi kuih pasung! Penduduk kampung akan membawa kuih pasung dan bertukar-tukar sesama mereka selepas selesai solat terawih di masjid. Semakin lama Amie lihat dari tahun ke tahun, nampak semakin comel pula kuih pasung tersebut! Saiznya lebih kecil, dan ada pelbagai warna.

Inilah rupa Kuih Pasung, kuih tradisi yang wajib muncul sekali dalam setahun dalam masyarakat Melayu Cocos. Bahan wajib yang digunakan dalam adunan ialah tepung gandum, sagu biji, gula dan santan.

Nampak tak sagu bijinya? Untuk memastikan kuih ini masak sempurna, sagu biji mesti kelihatan jernih.
Jom kita lihat resepinya di bawah ini. Amie selama ini hanya tahu makan saja, tapi Amie ambil kesempatan belajar membuat kuih ini dengan kakak ipar. Sukatannya pun hanya agak-agak sahaja, namun begitu Amie cuba terjemahkan dalam bentuk sukatan yang boleh diukur.

Bahan-bahan:
500 gram tepung gandum
250 gram sagu biji - rendam hingga kembang dan toskan
300 gram gula
400 ml santan pekat
400 ml air
1 sudu kecil garam
pewarna merah, kuning, hijau dan ungu secukupnya

Bahan tambahan:
daun pisang
lidi penyemat
periuk pengukus
10 helai daun pandan

1. Bentukkan daun pisang seperti kon dan sematkan lidi di tepinya. Potong lebihan daun di bahagian atasnya supaya nampak lebih kemas.

 2. Satukan gula, tepung gandum, santan, air, garam dan sagu biji. Kacau hingga sebati.

3. Bahagikan adunan ke dalam empat bekas dan tambahkan satiap satu jenis warna dalam setiap bekas. Gaul sebati supaya warna sekata.

4. Masukkan air secukupnya ke dalam periuk pengukus dan tambahkan daun pandan supaya ketika proses mengukus aroma wangi pandan akan timbul. Kemudian susun daun pisang bentuk kon tadi di dalam periuk pengukus dan tuangkan adunan ke dalam daun pisang tetapi jangan sampai penuh. Kukus selama 20 minit atau sehingga kuih masak.

Nota:
Amie lihat sesetengah orang akan gunakan batang pisang yang dicincang diletak dalam periuk pengukus supaya bekas kuih pasung daat berdiri tegak. Sesetengahnya pula memang menggunakan periuk pengukus yang mempunyai lubang yang agak besar, muat untuk masukkan 1/3 atau 1/4 bekas kuih pasung tadi. Amie gunakan sejenis tempat letak kuih pasung (lupa nama dalam bahasa Cocos), yang Encik Suami pinjam dari kampung (kakak ipar punya).

 Warna warni Kuih Pasung!

Banyak pisang diangkat diusung,
Tidak seenak pisang berangan,
Banyak pasung antara pasung,
Kuih pasung dilupa jangan!

3 comments

  1. comelnyer warna warni. kat kelantan ada kuih yg rupa mcm ni, tp xde warna warni lah, warna gula melaka. tp xde letak sagu kot, sbb texture dia mcm kaswi sket. kene guna pengukus khas la kan, sbb nk dirikan kon tu.

    BalasPadam
  2. terima kasih kongsi resepi kueh comel ini..selalu jumpa di belah utara perak, pahang dan sabah kuih ni, tapi versi sagu ni dari amie pertama kali tengok, insyaAllah akan dicuba ..terima kasih :-)

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe