Bubur Lambuk Daging Rusa

6:13 PTG

Assalamualaikum buat semua pengunjung setia Amie's Little Kitchen, dan juga buat pengunjung yang tersesat masuk dapur yang tidak sepertinya ini...hehehhee! Maklumlah bulan puasa ramai pula tetamu yang menjenguk. Carilah apa yang patut. Cubalah apa-apa resepi yang rasanya menggamit selera!
Nampaknya petang ini Amie sempat siapkan juadah berbuka puasa lebih awal. Apa tidaknya! Masa satu menu saja...hiks!
Balik kerja, memang terbongkang seketika dalam bilik, konon tidurkan Firdaus! Padahal, sengaja melelapkan mata sama. Jadi, sempatlah mimpi, dapat ilham nak masak apa. Teringat ada daging rusa. Teringat ada sedikit beras bario. Rempah-rempah, daun sup dan daun bawang. Baiklah masak bubur lambuk!
Tapi ada beberapa bahan yang tidak ada.
Terus angkat telefon, mesej Encik Suami.
Tolong beli santan kelapa.
Beli Maggi Cukup Rasa.
Oh...ya! Lada putih tinggal beberapa butir.
Tulis mesej lagi : Beli lada putih.
Tengah sibuk potong bawang, halia dan lain-lain di dapur, Encik Suami pun sampai. Diletakkan barang-barang yang dibeli di atas meja.
Katanya:
- Nak masak apa?
+ Bubur lambuk.
- Ini barang-barang yang dipesan tadi.
- Ini ada kuih.
- Ini jus buah untuk Mommy.
- Bla..blaa... blaaaa...
+ Boleh tolong ambilkan daun pandan? (potong cakap).
- Boleh
Huurrmmm.... nak keluar ke belakang rumah ambil daun pandan pun tunggu Encik Suami pulang. Memang ngada-ngada betul!

 Wokeh!
Ada beberapa minit lagi untuk berbuka puasa. 
Fairuz seperti biasa akan melaksanakan tugasnya menyediakan air minuman. Terdengar lagi kelentang-kelentung seperti kelmarin dan kelmarin dulu. Entah air apa pula yang disediakannya untuk petang ini.
Jom kita lihat resepi Bubur Lambuk Daging Rusa di bawah ini. Amie copy paste dari entri berbuka puasa tahun lepas : BUBUR LAMBUK

Hasil carian imej untuk beras bario amie's little kitchen
Amie gunakan beras bario. Beras terakhir dalam simpanan sebelum pergi 'menuai' lagi di Kundasang.


 Bahan-bahan:
2 cawan beras - bilas dan toskan
500 gram hirisan daging rusa
300 ml santan pekat
3 helai daun pandan - disiat dan simpul
2 sudu besar minyak sapi
3 sudu besar minyak masak
air secukupnya
garam / gula / perasa pilihan - Amie gunakan Maggi Cukup Rasa

Bahan kisar:
2 cm halia
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
2 sudu besar udang kering - rendam hingga lembut

Bahan penumis:
1 labu bawang besar
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga

Bahan rempah:
1 sudu kecil serbuk jintan manis
1 sudu kecil  serbuk jintan putih
1 sudu kecil serbuk ketumbar
1 sudu  lada putih - tumbuk
1 sudu kecil lada hitam - tumbuk


Cara:
1. Panaskan minyak sapi bersama minyak masak.
2. Tumis bahan penumis hingga wangi, dan kemudian masukkan bahan kisar. Kacau rata.
3. Kemudian masukkan bahan rempah serta daun pandan dan seterusnya masukkan daging rusa. Tambahkan air secukupnya dan biarkan mendidih.
4. Masukkan beras dan perlahankan api. Biarkan beras menjadi lembut dan hancur dan daging rusa empuk. Jika beras belum pecah, dan bubur mula mengering, tambahkan air panas.
5. Akhir sekali tuangkan santan pekat, garam / gula / perasa pilihan secukupnya.
6. Apabila bubur mula mendidih sekali lagi, padamkan api dapur.
7. Bubur Lambuk sedia untuk dihidang panas dengan taburan bawang goreng, daun sup dan daun bawang.


 Dalam resepi lepas Amie tak bubuh jagung, tapi untuk hari ini Amie masukkan satu tin jagung....jagung krim, tapi masih ada biji-biji jagungnya juga. Saja jew tambah, untuk jadikan bubur lambuk lebih lemak berkrim...ahaks!

Sementara menunggu bubuk lambuk masak, Amie sediakan bawang goreng. Daun sup tinggal batanglah pulak, jadi Amie potong-potong dan masukkan sekali dalam bubur yang sedang mendidih. Yang banyaknya,  daun bawang pula! 

Bila bubur sudah masak, jangan lupa masukkan segenggam bawang goreng dan daun sup atau daun bawang. Kacau sekali dua dan tutup kuali / periuk. Padamkan api dapur. Jangan renih lagi. Nanti terbit minyaklah pula bubur lambuk tu...hiks!
Ya Allah!
Aromanya!
Puasa wei!
Heheheee.... banyak hasilnya Bubur Lambuk Daging Rusa ini. Nanti selepas waktu tarawih, adalah tu yang berkunjung ke dapur buka tutup periuk!

 Kuih-kuih yang Encik Suami beli di bazar Ramadan.

Jom, bersungkai kita.
Orang Sabah bilang  buka puasa itu 'sungkai'!

4 comments

  1. waduh kak, rare nih bubur lambuk daging rusa hehehe... tp nmpak nyum2 sgt

    BalasPadam
  2. masak bubur ni kena rajin ni, heheh, lama menunggu

    BalasPadam
  3. Norhidana,
    hehehee... kiranya dagng rusa itulah 'kambing', itulah 'lembu'.

    Zulfadly,
    rajin menunggu ye, sambil masak bubur boleh buat benda lain di dapur, masak bubur siaplah juga yang lain, jimat masa kan.

    BalasPadam
  4. Bubur lambuk fevret sayaaaa. Boleh menangis gembira rasa kalau dapat makan bubur lambuk yummyyyyy!

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe