Bubur Lambuk

3:36 PTG

Selamat berhujung minggu semua.
Tentu sedang sibuk menyiapkan juadah berbuka puasa untuk keluarga tersayang.
Masak apa agaknya petang ini?
Amie nak kongsikan menu Bubur Lambuk , hidangan kami berbuka puasa kelmarin.
Resepinya biasa-biasa sahaja, cuma Amie gunakan daging rusa, dan tidak daging lembu seperti kebiasaannya.

Gambar tak berapa terang.
Kelam-kabut.
Beberapa minit nak buka puasa baru teringat nak tangkap gambar...hiks!

Bahan-bahan:
2 cawan beras - bilas dan toskan
500 gram hirisan daging rusa
300 ml santan pekat
3 helai daun pandan - disiat dan simpul
2 sudu besar minyak sapi
3 sudu besar minyak masak
air secukupnya
garam / gula / perasa pilihan

Bahan kisar:
2 cm halia
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
2 sudu besar udang kering - rendam hingga lembut

Bahan penumis:
1 labu bawang besar
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga

Bahan rempah:
1 sudu kecil serbuk jintan manis
1 sudu kecil  serbuk jintan putih
1 sudu kecil serbuk ketumbar
1 sudu  lada putih - tumbuk
1 sudu kecil lada hitam - tumbuk

Cara:
1. Panaskan minyak sapi bersama minyak masak.
2. Tumis bahan penumis hingga wangi, dan kemudian masukkan bahan kisar. Kacau rata.
3. Kemudian masukkan bahan rempah serta daun pandan dan seterusnya masukkan daging rusa. Tambahkan air secukupnya dan biarkan mendidih.
4. Masukkan beras dan perlahankan api. Biarkan beras menjadi lembut dan hancur dan daging rusa empuk. Jika beras belum pecah, dan bubur mula mengering, tambahan air panas.
5. Akhir sekali tuangkan santan pekat, garam / gula / perasa pilihan secukupnya.
6. Apabila bubur mula mendidih sekali lagi, padamkan api dapur.
7. Bubur Lambuk sedia untuk dihidang panas dengan taburan bawang goreng, daun sup dan daun bawang.

Huurrrmm... sepanjang proses memasak bubur lambuk, aromanya yang harum semerbak penuh satu dapur hingga menjalar ke ruang tamu! Tambah lazat jika taburkan dengan bawang goreng buatan sendiri...hiks!

Alhamdulillah.
Bubur lambuk hidangan berbuka puasa yang agak ringkas, tetapi lazatnya tidak terperi!

1 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe