Tengah Hari Bersama Bihun : Sup, Goreng dan Ikan Rangup

7:11 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Hari ini cuaca mendung tapi hujan tak turun. Suhu sejuk-sejuk manja sahaja. Nyaman bah. Kalau dapat hirup sup panas, alangkah nikmatnya!

Jom kita ke Bandar Tabanak cari makan tengah hari. Tak semestinya menjamu selera dengan nasi. Asalkan ada makanan masuk perut dan kenyang, kira makan tengah hari jugalah kan.

Menu makan tengah hari kami tiga beranak.


Chinese Tea Panas

Seperti biasa, Encik Suami mesti mencari Chinese Tea Panas. Amie pun ikut sekalilah, sementara Firdaus dengan Teh O Aisnya.

Teh O Ais

Firdaus makan dahulu kerana menu yang dipesan sudah sampai di meja. Katanya perutnya sudah lapar.

Firdaus : Mi Goreng Ikan Kerapu Goreng Rangup

Habis licin Firdaus makan.

Mi Goreng didatangkan bersama semangkuk sup kosong. Bukan mangkuk kecil. Banyak kuah supnya. Puas Firdaus hirup sampai habis. Satu mangkuk sup lagi Encik Suami punya,

Encik Suami - Bihun Goreng Ikan Engko Goreng Rangup

Banyak juga isi Ikan Engko Goreng Rangup!

Amie : Bihun Sup

Ikan Kerapu Goreng Rangup

Bihun Sup yang Amie pesan datang bersama Ikan Kerapu Goreng Rangup. Tak sabar nak makan apabila nampak isi ikan kerapu yang cantik di depan mata. 


Bihun Sup beginilah yang Amie suka sangat sebab ada hirisan halia muda. Sewaktu makan boleh kunyah halia! 


Sewaktu makan boleh masukkan Ikan Kerapu Goreng Rangup ke dalam mangkuk, atau ambil sepotong ikan dari piring dan makan bersama bihun sup. 


Encik Suami kongsi sekeping Ikan Engko Goreng Rangup di mangkuk kita. Alhamdulillah. Terima kasih. Untuk tambah pedas, Amie letakkan satu sudu kecil sambal cili padi. Oleh kerana sudah ada rasa masam-masam manja dari hirisan tomato dalam sup, Amie tidak perahkan limau kasturi. Cukuplah rasa kuah sup yang ringan tapi sempurna dan menyihatkan.

2 comments

  1. Kat sini baru hujan lebat tadi.
    Sejuk rasa waktu siang tanpa buka aircond. Eh nampak Firdaus macam sedikit susut.
    Sedapnya bahan mi goreng ada ikan kerapu goreng rangup beserta supnya. Di Semenanjung macam tak ada menu macam ni. Jarang ada menu ikan goreng macam ayam goreng pop corn. Saya lebih suka sup ringan begini berbanding sup berempah.

    BalasPadam
  2. Sejuk tekak dapat minum teh o ais tu. Menu pulak semuanya nampak sedap belaka tu.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Acheh - Banda Acheh) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Morocco (Casablanca - Marrakech - Rabat - Chefchaouen - Tangier - Fes) ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Portugal ( Lisbon) ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Sarawak ~Saudi Arabia ~Selangor ~Sepanyol (Algeciras - Granada - Cordova - Seville - Toledo - Madrid) ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Trip SPM : Sepanyol-Portugal-Morocco ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Acheh Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Mexican Food Minuman Panas / Sejuk Moroccan Food Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Sumber Tanaman Telur Tempahan Vetnamese Food Western Food Wordless Wednesday

Subscribe