Sarapan Mee Hoon Goreng Daging Bayam Brazil& Cucur Jagung

9:43 PG

Berhenti rehat dulu dari BDR.

Nak  basahkan tekak dan buka tudung saji kejap.

Sarapan pagi kami balik-balik benda yang sama juga: Mee hoon goreng, nasi goreng, cucur dan lempeng. Kalau rajin beli, adalah kuih-muihnya. Apa pun Alhamdulillah. Ada kesempatan sediakan alas perut untuk keluarga di awal pagi.

Abang Farid suka sangatlah sebab ada cucur jagung. Sanggup tunggu tepi dapur nak ambil cucur jagung yang baru diangkat dari kuali. Ingatkan dah kenyang, rupanya makan lagi bila dihidang atas meja! 

Seperti biasa, mee hoon goreng daging pagi ini Amie tambahkan pucuk bayam Brazil. Kali ini goreng mee hoon bubuh kicap pula.  Selalunya bubuh cili  kisar nak bagi warna merah.

Cucur Jagung & Mee Hoon Goreng Daing dengan Bayam Brazil.

Cucur Jagung.

Air Halia Campur Gula Batu.


Oleh kerana mee Hoon Goreng Daging Bayam Brazil ini sedap, jadi Amie kongsikan resipinya di sini...ahaks! Sedap ikut citarasa kami ler.

Bahan-bahan:
  • 1 paket mee hoon - rendam dengan air biasa sehingga lembut - toskan
  • 1 cawan hirisan daging yang sudah direbus empuk
  • 1 cekak pucuk bayam Brazil
  • 3 ulas bawang putih - cincang
  • 1 labu bawang besar - cincang
  • 7 biji cili padi - hiris
  • 1 sudu kecil lada putih - tumbuk
  • 4 sudu besar kicap lemak manis
  • 3 sudu besar minyak
  • garam/ perasa pilihan
Cara memasak:
  1. Panaskan minyak. Tumis bawang putih, bawang merah hingga layu.
  2. Masukkan cili padi dan hirisan daging. Kacau beberapa kali.
  3. Seterusnya masukkan mee hoon dan tuangkan kicap. Gaul.
  4. Kemudian taburkan lada putih, bayam Brazil, garam / perasa pilihan.
  5. Gaul beberapa kali dan setelah bayam Brazil berubah warna, padamkan api dapur.
Wokey!
Jom sambung BDR.

10 comments

  1. Sedapnya Amie.. boleh hantar sini sikit tak.. suka mee hpon gaya goreng macamtu..

    BalasPadam
  2. Terima kasih kak amie share resepi meehun sedap. nanti boleh cuba resepi kak amie. simple je tengok :)

    BalasPadam
  3. meehun atau mi goreng kalau tambah daging memang sedap dia lain macam...

    BalasPadam
  4. tergoda yg air halia tu..macam mana nak buat tuu

    BalasPadam
  5. Sedapnya, Amie. Saya memang suka bihun goreng. :)

    BalasPadam
  6. Saya pun selalu tu je ulang2 menu breakfast. Nak soto ke mi kari ke malas plak. Huhu

    BalasPadam
  7. sy rs mcm dah lama x mkn bihun😊😊

    BalasPadam
  8. Nampak simple jer resepi tu kak amie....nanti nak cuba

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe