Sedapnya Singgang Udang Galah dengan Nanas!

8:23 PTG

Sedap!
Kuahnya sangat sedap! Mesra bercampur rasa masam, masin, manis! Apalagi bila dimasak lebih awal, sebatilah rasanya! Nikmat sungguh makan nasi panas dengan kuah Singgang Udang Galah dengan Nanas!
Encik Suami tak rasa semua tu sebab dia makan mee goreng...ahaks!
Kita makan nasi panas lauk Singgang Udang Galah dengan Nanas, ikan sagai goreng dan sambal belacan.
Sedapnya ya ampun!
Selamat berbuka puasa.

Sebenarnya idea masak singgang udang galah ini timbul apabila Encik Suami bercerita (suatu ketika dahulu), dijemput makan di rumah rakannya, dan antara lauk yang dihidangkan ialah udang rebus, katanya. Pada fikiran Amie, buka rebus sebarangan, sebab Encik Suami kata sedap sungguh kuahnya! Kalau rebus, tentu dengan garam sahaja...hiks! Mungkin udang masak singgang, sahut Amie.
Agaknyalah, jawan Encik Suami.
Suatu hari Amie cuba masak udang (udang laut) masak singgang, dan Encik Suami kata memang begitulah rasa udang rebus yang dihidangkan di rumah kawannya itu.

Ada lebihan12 ekor udang galah dalam peti sejuk. Amie cuba masak singgang campur dengan nanas tua tetapi belum masak. Masih ada rasa masam-masamnya. Kali ini Amie tumis dahulu bahan perencahnya. Di akhir masakan Amie masukkan daun kunyit. Waduh! Aromanya memang sungguh menyegarkan hidung!
Jom kita lihat resepinya.

Bahan-bahan:
12 ekor udang galag - bersihkan - bilas - toskan
1/2 biji nanas saiz kecil - (300 gram) - buang kulit - potong ikut suka
1/2 labu bawang besar - hiris
3 ulas bawang putih - hiris
2 cm lengkuas - hiris
2 cm halia - hiris
1 batang serai - ketuk
asam gelugor - jika perlu
3 sudu besar minyak
3 cawan air
garam / gula / perasa pilihan

Bahan lain:
10 biji cili padi merah dan hijau
sehelai daun kunyit - siat dan simpul

Cara memasak:
1. Panaskan minyak dan tumis bawang besar, bawang putih serta serai hingga terbit bau.
2. Masukkan nanas dan kacau beberapa kali. Biarkan seketika.
3. Tuangkan air dan biarkan kuah mendidih sehingga nanas layu. Ketika ini sudah boleh rasa sama ada kuah rasa masam nanas atau sebaliknya. kalau tiada rasa masam, bolehlah masukkan asam keping atau asam gelugor. Jumlah ikut suka nak masam yang macamana.
4. Seterusnya masukkan udang galah serta cili padi merah dan hijau.
5. Biarkan mendidih sekali selama 5 minit atau sehingga udang galah masak.
6. Masukkan daun kunyit, garam / gula / perasa pilihan.
7. kacau sekali dua, dan padamkan api dapur.

2 comments

  1. wahhhh sedap nih kak boh nenas lak....

    kiranya tak pelik la aritu dana msk singgang udang galah ni, sbb akak pun dh biasa msk hehehe...

    BalasPadam
  2. Firstime tahu mengenai singgang udang ini.. Nampak menarik kuahnya..

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe