Resepi Berbuka Puasa : Udang Galah Masak Lemak Cili Padi

8:22 PTG

Assalamualaikum.
Diam tak diam, hari ini sudah masuk hari ke lapan umat Islam menunaikan ibadat puasa di bulan Ramadan. In shaa Allah, dengan izin dan rahmat serta kasih sayang-Nya, mudah-mudahan kita akan berjaya mengharungi bulan penuh keberkatan ini hingga ke penghujungnya.
Hari ini Amie kongsikan resepi yang sangat ringkas, mudah diolah tetapi hasilnya setaraf dengan rasa masakan hotel berbintang-bintang...hiks! Kalau tak percaya, boleh cuba ye resepi orang Negeri Sembilan ini.
Encik Suami minta Amie masak lemak udang galah. Jadi Amie fikir eloklah masak lemak cili padi, dan bubuh kacang panjang. Amie masak cara orang nogori masak. Bubuh cili  padi segonggam! Cili padi kampung yo! Haa... baru tahu tinggi rendahnya langit! Apa pun, janganlah risau rasa pedasnya, sebab bila cili padi sudah sebati dengan santan kelapa, timbullah rasa lemak manis semulajadinya. Bukan sebab bubuh gula tau. Amie tak bubuh sebutir gula pun dalam masakan ini. Yang Amie suka sangat masakan ini, sebab tak payah guna bawang, baik bawang putih atau bawang merah!
Jom kita lihat resepinya di bawah ini.

Bahan-bahan:
500 gram udang galah - bersihkan - cuci - tos
5 batang kacang panjang - potong ikut panjang yang disukai
2 helai daun kunyit - hiris halus
1 keping asam gelugor
2 batang serai - diketuk
1/2 biji kelapa - kisar dengan 600 ml air
garam / perasa pilihan

Bahan tumbuk:
25 biji cili padi kampung
2 inci kunyit hidup

Cara memasak:
1. Masukkan santan, bahan tumbuk, serai dan udang ke dalam periuk.
2. Masak di atas api sederhana sehingga kulit udang galah bertujar warna.
3. Seterusnya masukkan asam gelugor,  kacang panjang, daun kunyit dan garam / perasa pilihan.
4. Kacau sehingga kuah mendidih, dan setelah udang masak serta kacang panjang berubah warna, padamkan api dapur.

Untuk mendapatkan warna kuah yang cantik semulajadi seperti dalam gambar (perasan kuah cantik kihkihkihhh!), gunakan kunyit hidup dan cili padi warna hijau. Amie pun tercampr juga cili padi warna merah sebiji dua...ahaks! Tak kisahlah warna apa pun, yang penting sodap!

Dan satu lagi nak pesan, cili padi dengan kunyit tu tumbuklah dalam lesung ye. Tapi kalau tak larat nak angkat anak lesung, kisar pun boleh. Santannya pula, kalau boleh gunakan santan dari kelapa segar, barulah ada rasa lemak-lemak manis yang orang dulu-dulu selalu nyanyi tu : Pok amai-amai, santan kelapa muda..eh! Kelapa muda yo, bukan kelapa lemak manis rupanya!

7 comments

  1. kalau ditengok macam enak betul, tak tau rase asliny


    salam
    https://www.fakhrezy.com/

    BalasPadam
  2. Muhammad,
    bagi yang suka, tentulah sedap dan menepati selera.

    BalasPadam
  3. pin.. pin.. pin.. dating bawak mangku tingkat ni.. oooo kak Amie, aduhaaiii terliur kita dibuatnya.. nyum nyum..

    BalasPadam
  4. duhai, mcm memanggil2 udang galah tu kak oi...

    BalasPadam
  5. Halamanku,
    jemput...jemput!

    Norhidana,
    mari...jemput makan sama!

    BalasPadam
  6. Mamapp,
    alhamdulillah... terima kasih.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe