Cara Mudah Membuat Bunga Jantung Pisang Goreng Rangup

10:38 PG

Dua hari lepas beli sebiji jantung pisang saba. Pisang saba di sini dikenali juga dengan nama pisang nipah, pisang abu atau pisang kepuk di Malaya. Kelmarin, sambil menyiapkan begedil kentang, sambil-sambil juga menggoreng bunga jantung pisang. Firdaus pula rajin 'mengacau' di dapur tolong menggentel begedil kentang, jadi cepatlah siap kerja goreng-menggoreng bunga jantung pisang.

Biasanya pelbagai campuran tepung dan bahan lain diadun menjadi satu untuk menyalut atau celup bunga jantung pisang. Terpulanglah ikut cara masing-masing untuk memenuhi selera. Yang penting hasil gorengan menjadi dan habis dinikmati.

 Jom kita lihat proses seterusnya di bawah ini.

 Amie gunakan bunga jantung pisang dari 4 kelopak sahaja.

 Inilah rupa bunga jantung pisang yang telah dileraikan dari ketiak kelopak jantung pisang yang hendak digoreng itu.

Jangan lupa buang 2 bahagian dalam jejari bunga jantung pisang seperti yang ditunjukkan di atas. 

 Inilah bahagian yang dimaksudkan itu, gelembung seperti perut yang terdapat pada jejari bunga jantung pisang.

Dan satu lagi ialah benang tebal dengan putik dihujungnya. Kena buang juga dengan cara menarik keluar dari jejari bunga jantung pisang tadi.

 Jejari jantung pisang yang sudah sedia untuk diolah. Bilas dahulu dan toskan.

Untuk menggorengnya, Amie hanya gunakan Campuran Tepung Goreng Rangup Serbaguna jenama Bestari yang pedas. Sebenarnya hanya ini sahaja tepung campuran yang tinggal, yang selalu digunakan untuk goreng ayam. Sangat mudahkan? tak perlu telur, hanya bancuh dengan sedikit air dan gaul pada bunga jantung pisang sahaja.

Amie gunakan 2 sudu besar tepung campuran tersebut dengan 3 sudu besar air dan kemudian gaul bersama bunga jantung pisang. Ketepikan selama 30 minit.

 Gambar di atas, bunga jantung pisang setelah diperap selama 30 minit.

Kemudian taburkan tepung serbaguna tadi ke atas bunga jantung pisang. Sebenarnya kalau goreng ayam kenalah lumur satu persatu ke dalam tepung, tapi kalau bunga jantung pisang ini nak dibuat satu-persatu, memang tak siaplah sampai ke malam...hiks! Jadi Amie taburkan sahaja.

 Kemudian terbalikkan, dan taburkan lagi tepung serbaguna secukupnya.
Biarkan seketika, antara 2-3 minit.

 Bolehlah goreng dikuali.
Bila sudah kelihatan kuning keemasan, bolehlah angkat dan toskan.

 Inilah hasilnya gorengan yang bunga jantung pisang yang pertama.

Dan ini pula, hasil kesemua gorengan bunga jantung pisang dari 4 kelopak.
Ada pun kisah selanjutnya, bunga jantung pisang ini tidak panjang umurnya kerana habis diratah oleh Firdaus seorang!

6 comments

  1. Nampak sedap Dan rangup Tu amor..
    Nanti CH nak cubalah..

    BalasPadam
  2. Benang filamen Tu pahit ke?

    BalasPadam
  3. Hi , I nak share Resepi Pisang Goreng Rangup Sedap Dan Mudah.
    Source and citation: http://resepipisanggorengrangup.blogspot.com/

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe