Berbuka Puasa dengan Masakan Tradisi Bugis

8:21 PTG

Assalamualaikum.
Hari ini gantung periuk.
Rasa letih sangat, sampai susah nak buka mata! Lepas solat Zohor kononnya akan keluar menguruskan hal-hal personal, tetapi disebabkan rasa mengantuk yang amat sangat akhirnya terlelap sehingga menjelang Asar. Azan yang berkumandang mengejutkan lena, dan bingkas bangun tunaikan solat. Kemudian terus bersiap untuk keluar. Urusan selesai pada pukul 4 petang. Memandangkan sudah agak lewat, kami singgah di bazar Ramadan di Fajar dan beli sajalah apa yang boleh dimakan.
Jadi tiada perkongsian resepi dari dapur sendiri tetapi masih juga kongsikan hidangan masakan tradisional masyarakat Bugis LD yang banyak dijual di mana-mana bazar Ramadan di LD. 

 Ikut pusingan jam:

  • Barobbo
  • Ayam Palekkok
  • Nasu Likku
  • Buras
  • Barongko

Barobbo @ Bubur Jagung ini Encik Suami bawa pulang dari sekolah. Katanya, guru-guru bergotong-royong masak bubur ini untuk majlis berbuka puasa di sekolah. Alhamdulillah. Rezeki Allah.


Beli dua ikat buras (isi pulut) dengan harga RM2 setiap ikat.


 Buras ini Amie temankan dengan Nasi Likku (Ayam Masak Lengkuas), gambar di bawah.


Selain itu, Amie tambahkan sejenis lauk lagi iaitu Ayam Palekko.

 Ayam Palekkok ini pedas tau!
Pedas cili padi kampung!

Dan satu lagi makanan tradisional masyarakat Bugis yang terkenal, iaitu Barobbo sebagai pencuci mulut.

Untuk Firdaus, kami belikan Nasi Ayam Penyet seperti di atas. (Nasi Ayam Penyet tertulis di atas bekas nasi di atas). Mungkin Nasi Ayam Penyet versi LD.

 Fairuz pesan nasi kerabu. Kami beli 3 bungkus nasi kerabu lauk ayam percik.

Memenuhi permintaan Fairuz lagi, kami belikan tau foo fah, karipap dan popia salut sambal. Jadi, hidangan berbuka puasa kami nampak pelbagai! Dari masakan tradisi Bugis sehingga ke tau foo fah!

3 comments

  1. Rezeki Ramadhan ni , semua sedap sedap tu , alhamdulillah..

    BalasPadam
  2. kat sana mmg terkenal ngn masakan bugis ya? selama ni kalau masakan bugis dana cuma kenal ketupat lui, burasak je... tp ni ada mcm2 lg ye makanan masyarakt bugis... nampak menyelerakan betul

    sesekali gantung periuk best gk kak

    BalasPadam
  3. Maqnie,
    Alhamdulillah. Tak semua yang dibeli di baza Ramadan itu tidak boleh diterima tekak...hehehee.

    Norhidana,
    kebanyakan penjual makanan di sini memang orang Bugis, dan yang menonjol memang masakan tradisinya.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe