Sarapan Pagi di Ibis Ambassador Seoul Insadong

5:54 PTG

Ada beberapa pilihan makanan yang disediakan di dewan makan hotel. Terpulanglah mengikut citarasa masing-masing. Ada yang mengikut rutin harian, memilih roti bersama mentega dan minum susu atau minuman panas lain. Jika ada hidangan yang tidak pernah Amie lihat dan rasa, sudah tentulah Amie ingin mencuba. Pada masa ini, Amie ketepikan segala roti dan jem, conflakes, bijirin lain, salad yang biasa dilihat dan sebagainya. Inilah masanya untuk Amie rebut peluang mengenali menu di negara yang dilawati seperti sup seaweed, bubur dan nasi goreng Korea, pelbagai jenis jeruk sayuran, kekacang, buah zaitun dan sebaginya.


Ada beberapa jenis menu tempatan seperti kimchi dan sebagainya disediakan, namun Amie memilih sedikit seaweed untuk dinikmati bersama makann lain. Ambil sedikit sahaja, sekaar untuk rasa.

Pagi pertama, Amie bersarapan dengan nasi goreng, sausage ayam bercampur sayuran dan juga cendawan. Tambah sedikit seaweed... ada rasa masam, manis dan masin.

Pagi kedua.
Masih mengambil nasi goreng. Rasanya sedap! 
Kentang ball, telur hancur, dan chicken pop.
Juga sedikit seaweed sebagai pelengkap rasa. 

Pagi ketiga. 
Kejutkan perut dengan pisang dan hirisan peach.
Dan sebiji croissant.


Masih lagi mengambil nasi goreng, bersama tomato rosemary grill, kentang ball dan juga sausage ayam campur sayur. Nun tersembunyi warna hijau, tidak dilupakan seaweed.

Amie cuba sedikit pie siram marple syrup.


Pagi keempat, hari terakhir.
Kentang goreng, chicken pop, sausage ayam bersayur dan juga seaweed.

Oppps!
Tidak dilupakan, sesenduk nasi goreng, dan beberapa helaian chikory!
Makanan yang disediakan, comel-comel belaka!
Entri berkaitan dengan percutian ke Seoul & Pulau Nami:


2 comments

  1. saya pertama kali belajar makan seaweed masa pi korea. Lepas tu teus jadi suka. Lagi kalau dapat yang jenis kering sekeping tu makan cam makan keropok je. Sedap

    BalasPadam
  2. Notie,
    saya dan biasa makan seaweed.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe