Bermalam di Ibis Ambassador Seoul Insadong

5:08 PTG

Kami menginap selama 4 malam di Ibis Ambassador Seoul Insadong yang terletak di 31, Samil-daero 30-gil, Jongno-guSeoul03132Korea Selatan. Istimewanya di persekirannya banyak tempat menarik yang boleh dikunjungi jika kami berkelapangan. Sayang sekali, setiap hari kami berangan untuk keluar pada waktu malam, hasrat tersebut sentiasa terbantut sehinggalah hari terakhir kami berada di sini. Bukan apa, aktiviti yang disediakan pada sebelah siangnya juga sudah cukup padat, dan bila balik ke hotel, bersihkan diri terus rebah di katil! 
Christine Lee juga memberikan kami panduan untuk menaiki teksi dan sebagainya jika ingin keluar ke tengah bandar pada waktu malam, tapi semua itu kami lalui dalam mimpi sahaja....hiks! Memang seronok bunyinya, sebab bandar Seoul merupakan bandar hidup! Sayangnya, tenaga tak bolehlah diperah 24 jam tanpa rehat yang mencukupi. Nanti lain pula jadinya ye.



Pagi pertama di Seoul. 
Alhamdulillah.
Cukup rehat.
Cukup makan.
Bersih segala-galanya.
Rasa segar dan tak sabar untuk meneroka kota Seoul.

 Hotel ini bertaraf 3 bintang.

 Pelbagai kemudahan turut disediakan termasuk WIFI percuma.

Alhamdulillah.
Ada peti sejuk.
Bolehlah kami simpan susu pisang dan perasa lain yang dibeli.

Harga sebotol susu pisang atau banana uyu, dan yang lain itu kami dapat 1.300 won. Lebih kurang RM5.15 matawang kita (mengikut tukaran Amie di KLIA). Rupanya perut Amie agak sensitif dengan minuman begini. Memang rasanya sedap, tapi perut tak berhenti menari-nari. Malam pertama minum, terus lawas-selawas-lawasnya....hiks!
Jadi, sesiapa yang menghadapi masalah kurang lawas tu, eloklah minum banan uyu banyak-banyak.
Tapi, awas ya!
Tidak digalakkan minum ketika sedang bermusafir seperti kami....hiks!

Walaupun ada perasa lain, nampaknya susu pisang (banana uyu) ini juga yang menjadi pilihan ramai. Rata-rata ahli rombongan memilih banana uyu. Yang seronoknya, di sebelah hotel kami, ada supermarket ala-ala seven eleven yang menjual susu pisang ini. Betullah kata Salawati, banana uyu banyak dijual di sini. Pesannya, jangan lupa beli dan minum banana uyu!

Amie beli anggur juga semasa membeli banana uyu, dengan harga 6500 won bersamaan RM23.75 sen. Tak habis makan. Nak buang rasa sayang. Akhirnya bungkus bawa pulang ke LD. 



 Alat pemadan api pun turut disediakan!
Simplicity descending life line pun ada!

Inilah katil tempat peraduan kami berdua dengan Dayah, tempat melepas lelah setiap malam setelah seharian meronda kota Seoul.


Bilik airnya mempunyai keluasan yang agak terhad namun kebijaksanaan susun aturnya membuatnya tetamu merasa selesa ketika menggunakannya.

Penggunaan tandas yang moden.

Adeeehhh... terpaksa ambil masa juga untuk belajar menekan dan berkenalan dengan fungsi setiap butang...ahaks! Satu pengalaman baru yang tak mungkin dilupakan! Berdebar-debar pun ada, sebab takut entah air apa yang terpancut keluar sebab ada air biasa dan air panas! Dan terkejut jugalah bila ada butang pengering di situ! Berkipaslah kawan ye...hihihiii!

Selesai sarapan pagi, kami bersedia menanti kedatangan bas dan juga peserta lain yang menginap di homestay.

Antara tempat-tempat berhampiran hotel yang boleh dikunjungi sekiranya mempunyai masa, termasuklah Perkampungan Ikseon-dong Hanok, Istana Changdeokgung, Kuil Jogyesa, Istana Changgyeonggung, Istana Gyeongbok, Pasar Dongdaemun, Istana Deoksugung, Pintu Gerbang Sungnyemun dan sebagainya. 

Wokey...
Bas dah sampai.
Semua peserta sudah berkumpul.
Pagi ini kami akan ke Everland!

Kamsahamnida (감사합니다)

Entri berkaitan dengan percutian ke Seoul & Pulau Nami:

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe