Makan Malam di Yoogane Myeongdong

10:06 PTG

Nampaknya makan malam kami agak istimnewa pada hari ini kerana hidangan akan dimasak di atas meja di hadapan kami. Alhamdulillah, kami dapat merasa nasi goreng dan mee goreng (macam mee maggi) Korea.

Mula-mula bila melihat beberapa piring berisi nasi, mee dan sebagainya di atas meja memang teruja ingin tahu gaya makan malam yang bagaimanakah ini? Nampak sungguhlah Amie ini memang tak kaji langsung tentang budaya makan Korea...ahaks!



Di tengah-tengah meja, terletak sebuah kuali dengan beberapa keping hirisan mentega di bahagian tengahnya. Di keliling kuali pula selain nasi putih yang ditutup dengan seaweed dan kimchi, terhidang pula jeruk timun dan sengkuang serta hirisan kubis.

 Sumber : Whatsaap Group




Jeruk timun , dan jeruk sengkuang.

 Hirisan kubis.

 Mee kuning ala-ala mee maggi dengan pes.

Pekerja restoran menghidupkan api dapur, dan mentega pun mula mencair.
Daun leek dipotong kecil terletak di sebelah sana, dan udang serta sotong terletak di sebelah sini.

 Kimchi!

 Nasi putih bersama seaweed dan kimchi.

 Hirisan daun leek bersama sotong dan udang pun mula digaul dengan mentega.

 Pekerja restoran memang nampak cekap melaksanakan tugas mereka. Dalam satu masa, mereka akan menggoreng nasi dan mee di beberapa buah meja. Maksudnya setelah menumis bahan perencah, semntera menunggu udang dan sotong masak, mereka akan bergerak ke meja lain membuat perkara yang sama atau ketika itu bahan tumisan sudah masak, mereka akan memasukkan nasi dan menggaulnya dengan pantas.



Oleh kerana bahan yang disediakan sudah 'cukup rasa', jadi tidak perlulah mereka menambah apa-apa perasa dalam masakan. 

 Nampak macam senang saja kerja goreng nasi begini...ahaks!



Dah siap!

Mari kita makan.
Bismillah.
Nasi goreng dan mee goreng yang masih panas ini mempunyai aneka rasa. Ada rasa manis, rasa masin seadanya dan ada masam-masam sedikit. Barangkali campuran kimchi tadi. Apa pun rasanya memang sedap dan menyelerakan. Apalagi di kala perut sedang lapar setelah seharian berjalan!

 Nasi goreng dan mee goreng di meja kami selamat masuk perut kami berempat!



 Jom kita lihat, bahagian luar Yoogane Restaurant ini.

Roogane terletak di Myeongdong 2-gil.

Entri berkaitan dengan percutian ke Seoul & Pulau Nami:

1 comments

  1. Sedapnya makan nasi goreng panas-panas. Yummy. Agak-agak dia pakai paste apa ya buat rencah nasi goreng tu

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe