Jom Makan Ikan Segar

10:28 PTG

Nampaknya setakat ini tak perlu lagilah kami mengembara ke kampung di tepi laut untuk mencari ikan segar. Tabanac Freshmart sudah mempunyai pembekal ikan dan setiap hari bekalan ikan segar termasuk ketam dan sotong akan dihantar ke situ.
Apa yang membuatkan Amie rasa seronok apabila berkunjung ke Tabanac Freshmart, sudah tentulah kerana dapat melihat pelbagai jenis ikan segar yang dijual. Selain itu, dapat pula berkenal-kenalan dengan nama-nama ikan tersebut. Tak kisahlah nama mengikut bahasa tempatan atau nama ikan mengikut bahasa strandard (berdasarkan Kamus Dewan).
Hurrrmmm... nak kongsi sedikit info tentang khasiat makan ikan segar. Katanya dengan selalu memakan ikan segar, kulit lebih cantik dan benjolan lelemak juga kurang muncul pada kulit!

Amie kongsikan beberapa jenis ikan yang memang sudah diketahui namanya oleh umum, tetapi ada juga beberapa jenis ikan yang (menyelit / terselit) yang Amie tidak ketahui namanya. Jadi, sesiapa yang ada info bolehlah kongsikan di sini untuk menambah ilmu pengetahuan kita tentang jenis ikan di perairan negara kita.

Sebelum ini mungkin Amie sudah kongsikan ikan di atas, iaitu ikan belais tembaga. Banyak bentuk dan spesies yang sama, cuma berlainan warna dan bentuknya sedikit. Ikan belais atau ada yang menyebutnya ikan belawis, rasanya jarang di temui di Malaya. 

 Ini pun spesies belais juga tetapi warnanya berbeza sedikit terutama pada bahagian siripnya.

Selain nama ikan belais, ada juga yang menyebutnya sebagai ikan kitang  dan juga ikan baronang. Gambar ikan belais di atas, MIL dan FIL memanggilnya ikan menyerat!

Keluarga belais juga!
Suka sangat Encik Suami kalau nampak ikan ini. Anak-anak pun suka makan. Tak payah masak itu masak ini, hanya goreng saja!

Yang warna hijau ialah ikan bayan atau ikan kakak tua. Ikan bayan ini pun banyak juga keluarga adik beradik dan sepupunya. Sebelah bayan hijau, di belakangnya itupun bayan juga! Mula-mula Encik Suami pilih bayan hijau tapi akhirya ditukar beli bayan yang dibelakangnya itu.Bayan hijau 700 gram, bayan yang di belakangnya itu 1 kg. Dalam perjalanan pulang, sibuk dia berkata-kata: Sedap betul kalau ikan ini dimasak dengan santan. Dah tahu dah. Masakan MIL itu. Masakan sambal sebenarnya, bubuh santan, cili kering dan ketumbar, dan diakhiri perahan jus limau nipis!



Barangkali ikan di atas ini keluarga ikan sulit @ sulig. Bentuknya lebih kurang sama tetapi agak panjang sedikit berbanding ikan sulit ekor kuning yang berbentuk agak leper dan dempak.

 Dan ini dikatakan spesies ikan batu. 
Amie selalu bawa pulang ikan kering / masin batu kalau balik Malaya. Isinya padat dan sedap! Biasanya Amie buat acar.

 Mana satu yang nak dibeli? Lebih kurang sahaja berat timbangannya. 
Ikan putih @ ikan nyok-nyok ini memang sedap kalau kita masak sos tiga rasa!


 Ikan Cermin @ Ikan Ebek.

 Ikan kaci pun banyak pilihan. Saiznya pun agak besar juga.




 Kerapu Bara pun ada terselit di celah-celah pelbagai jenis kerapu lain.

 Ini spesies jenahak yang masih kecil. Ada tanda hitam berhampiran ekornya.

 Ikan kerapu bintik.

 Ikan Kerapu juga.... yang biasa kita lihat.

 Ikan kutambak @ ketambak @ landuk.

 Ikan warna kuning di atas, tidak diketahui namanya.

 Ikan jenahak.... entah jenahak apa, sebab ikan jenahak pun pelbagai jenis.

 Kerapu Tikus.

Ikan kerapu juga, tapi belum tahu lagi jenis kerapu apa.   Kalau ada yang tahu, kongsikan namanya ye.

 Ikan kaci.

 Kaci bersama si gerut-gerut.

Si Ebek @ Cermin bersama ikan Nyok-Nyok @ Ikan Putih.
Kalau ada salah silap nama-nama ikan di atas, tolong betulkan ye.
Moga perkongsian ini membawa manfaat bersama.

4 comments

  1. wah banyak sungguh nama ikan yang saya tak pernah dengar. Best kan kalau dapat ikan fresh macam ni. Ikan masak dengan santan tu resepi orang sabah ka?

    BalasPadam
  2. Makan ikan segar memang sedap Kak! Sayangnya kat gombak ni susah nak dapat ikan segar :(

    Saya kenal ikan kerapu dgn ikan nyoknyok je dlm gambar tu :)

    BalasPadam
  3. Notie,
    Ikut kaum, tak semua orang Sabah masak begitu. Sebenarnya nama resepinya tu sambal ikan, keluarga sebelah suami punya menu, keturunan Melayu Cocos.

    Puan hazel,
    He heee... takpe, nanti saya kongsi banyak lagi nama-nama ikan. Kami dapat ikan segar ini pun sebab 'merajinkan' diri mengembara - jalan-jalan cari ikan he he heee.

    BalasPadam
  4. Sy nk mintak tolong viralkan berita baik ni ye📢😉
    Assalamualaikum salam sejahtera warga group📢

    1) Ni berkenaan kisah hidup pesakit lutut kronik dan masalah saraf sendi2 dan juga kisah hidup pesakit kanser stage 1 sampai stage 4, pesakit gout kronik dan juga produk yg berpatutan harga nya tapi kesannya setanding ubat harga mahal ribuan ringgit.

    2)Dah ramai yg sembuh dengan penawar herba saya ni. Kanser yg sudah merebak ke organ-organ lain pun boleh diubati insya Allah.☺👍🏻

    3) banyak pengalaman dah saya berdepan dengan pesakit2 kanser,sakit saraf,sakit lutut dan gout. Ramai yg dh pulih.

    4)Mcm2 kanser blh rawat termasuk leukimia,paru2,limfoma dan lain lain

    5) Puan Rasmani Binti Md Noh psakit lutut kronik yg terpaksa jalan mengesot esot atas lantai dan klau cuba berjalan secara berdiri boleh dengar lutut berbunyi bunyi tulang yg sangat sakit. Hendak masak terpaksa gunakan kerusi sebab xmampu berdiri lama2 dan lepas 6 hari minum dah mampu berjalan lancar dan saraf kaki dah tak tegang dah. Mampu masak berdiri semula. Kesan sangat cepat baru 6 hari minum.


    Jadi skg ni sy rsa perlu share berita ni buat semua supaya masih ade harapan bg mereka yg tercari2 penawar kanser yg tepat .💪🏼


    ▪Adik Izzat b.muhd Ariffin ,kanser Burkit Lymphoma stage 4 sekarang dh sembuh
    Guru nya memberitahu beliau x pernah nampak seperti pengidap kanser tahap 4, kerana sentiasa nampak cergas dengan pengambilan jus yang memberi tenaga dan merawat.Beliau mengambil jus herba ini dr kanser tahap 4 sehingga sembuh.

    ..........................................................................
    ▪️Pn. Hayati Abd Hamid- Pensyarah Kanan UITM, kanser payudara stage 4.
    Skg dh sembuh dn shat walau pon pernah diberitahu oleh doktor yang beliau hanya mampu bertahan 1 tahun saja untuk hidup. Beliau setia dengan jus herba ini selama lebih 6tahun.
    Beliau mengarang sebuah naskah/buku yg mengisahkn pengalaman beliau sepanjang perjuangannya melawan kanser dengan mengambil jus herba ini sebagai salah satu rawatan alternatif (nk buku nti blh order)
    Terkini (2020): Beliau pernah ditemuramah dlm rancangan Selamat Pagi Malaysia di Tv1 menceritakan tentang perjuangan beliau menempuh kanser dari tahap 4 hinggalah sembuh.
    ....................................................................................................................................................
    ▪Puan Rohana Binti Ismail seorang yang cergas dan aktif dalam mendaki gunung termasuk gunung Kinabalu dan lain2 gunung di Malaysia tapi sejak sakit bengkak lutut, segala aktiviti lasak terpaksa dilupakan sehingga nk turun tangga di ofis pun terpaksa turun bagaikan ketam turun tangga sebab lutut bengkak. Setelah minum jus ini, dalam masa 1 minggu saja kaki beliau dah semakin sembuh semula. Bengkak dah surut dan dlm msa 2 mingu saja mampu berjoging kembali, naik bukit dlm 8km jauh nya dah tak sakit2 dah lutut.
    ..........................................................................

    ▪️ Kanser Limforma B - cel tahap 4

    En Shahrizal Taib, 41 tahun, pesakit kanser Limforma b cell tahap 4 ketulan di paru paru 8 cm pernah kena tebuk paru2 sebab berair ,tahun 2020. Dia mula minum jus herba pada tahun 2021. Pernah jalani kimoterapi 8kali dan radioterapi 15kali. Dia minum jus herba ini semasa dalam kimoterapi dan badan terasa bertenaga, tidak mengganggu proses kimo malah amat memberi tenaga tidak seperti pesakit lain yg tak minum herba. Herba bukan beri tenaga saja tp merawat sampai sembuh.


    Call order wasap@call- En Mohd Zuhairi Bin Noordin- 017-4687570

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe