Gyeongbokgung Palace (경복궁) , Royal Guards Changing Ceremony & Gwanghwamun Plaza

9:48 PTG

Annyeong yeorobun☺ Oh  it's already your departure day😢  We will meet at 08:20 and go to Gyeongbokgung Palace.  After tour of the palace we will watch Royal Guards Changing Ceremony at 10:00 and move forward to Gwanghwamun Plaza.  We will visit Sejong Museum and then move to lunch restaurant and to the airport.  Your flight departure time is 16:25.  Let's enjoy the last day full of fun😍
See you soon☺
Oh!
Tak disedari rupanya sudah sampai ke penghujung percutian!
Sedih pula baca mesej Christine.


Gyeongbokgung Palace merupakan salah sebuah istana yang tercebsar di antara 5 buah istana yang dibina semasa Dinasti Joseon. Kawasan istana ini terletak di sebelah utara kota Seoul. 

 Kami memasuki kawasan istana dari pintu belakang.



 Kawasan istana ini sangatlah luas. Cuaca pula sangat panas!


 Sebelum pintu pgar masuk ke istana dibuka, kami sempat jelajah kawasan di sekitar pintu masuk.






Sumber  Whatsaap Group










Sempat pula mengambil gamar segala jenis labu di sini. Ketika itu kita pun dipanggil untuk masuk kawasan istana. Tinggallah segala mak labu dengan labu-labu sayungnya!

Menurut sumber sejarah Korea, istana ini dibina pada tahun 1392 oleh seorang arkitek bernama Jeong do jeon. Kedatangan Jepun pada 1592-1598 telah menghancurkan istana ini. Kemudian usaha membangun dan membaikpulih dilakukan dengan terbinanya 330 buah bangunan serta 5,792 buah bilik.Istana ini berada di kawasan seluas 410,000 meter persegi. Istana ini menjadi gah semula di bawah pimpinan Heungseondaewongun semasa pemerintahan Raja Godong pada tahun 1852-1919.




Binaan istana ini nampak kukuh, dengan pelbagai ukiran pelbagai motif yang mencerminkan budaya hidup mereka.


Walaupun bukan diperbuat daripada batu marmar seperti Taj Mahal, tetapi terpapar kreativiti serta kesungguhan mengukir serta menyusun batu-bata menjadi bentuk yang bermotifkan ketinggian seni pada masa itu.
















 Selain pintu dan tingkap yang dibina dengan rapi, lihat pula bahagian bumbung!





Istana ( geoncheonggung) ini dahulunya merupakan tempat tinggal Raja Gojong dan permaisurinya Ratu Myeongseong. Raja Gojong dikatakan tidak pernah kembali ke istana ini setelah permaisurinya dibunuh dengan kejam sewaktu pendudukan Jepun.

 Sempat mengintai di bahagian dalam.
Apa yang ada di sana?

 Oh! Begini suasananya.


Barangkali kalau Amie buat kajian terlebih dahulu tentang istana ini, mungkin banyak info boleh dikongsikan. Bagaimanapun, jika berminat untuk mengetahui lebih lanjut, rajin-rajinkanlah bertanya sama itu Pak Google....ngeee!





Jom kita lihat hiasan atau ukiran di bahagian bumbung dengan lebih dekat. Nampak cantikkan?








Binaan yang cantik dengan sentuhan tradisional Korea ini tersergam di tengah tasik. Memang rasa tenang dan mendamaikan apabila berada di sini. Tiupan angin yang lembut dingin melupakan seketika ciaca yang terik ketika itu. Binaan ini dinamakan Gyeonghoeru. Banyak ikan besar berenang-renang di dalam tasik ini.


Sumber : Whatsaap Group








 Ramainya orang berkerumun di bangunan ini. 

 Apa yang mereka sedang saksikan?

 Sumber : Whatsaap Group

Inilah Geunjeongjeon atau Imperial Throne Hall. Antara fungsinya termasuklah sebagai tempat raja menyambut utusan asing, pertemuan kaki tangan kerajaan, periystiharan raja serta acara pertabalan keluarga diraja dan sebagainya.




 Para pengunjung istana dengan pakaian hanbok yang cantik!

Gambar di atas menunjukkan dua era yang berbeza iaitu era pemerintahan diraja dan era Korea moden yang ditandai dengan binaan dua bangunan yang berbeza. Binaan tradisional tersebut ialah Heungnyemun iaitu pintu gerbang yang kedua setelah melepasi pintu gerbang  pertama iaitu Gwanghwamun.

Tinggallah dahulu istana  yang menempatkan balai penghadapan ini, sebab kami akan menyaksikan Royal Guards Changing Ceremony tepat pukul 10 pagi bertempat di tanah lapang antara Heungnyemun dan Gwanghwamun.



Nampaknya para pengunjung sudah berkumpul menanti acara yang akan berlangsung sebentar lagi.

 Para pengawal istana.

 Pegawai istana.

Sedang asyik menyaksikan acara yang baru bermula, tiba-tiba hujan gerimis turun membasahi bumi!

 Acara masih diteruskan, namun langit mendung terus mencurahkan hujan!



 Akhirnya diumumkan pembatalan acara tersebut, tidak dapat diteruskan kerana hujan semakin lebat.



 Kami pun terpaksalah berlarian mencari tempat perlindungan.

Bagaimanapun, di bawah pintu gerbang Gwanghwamun, para pengunjung boleh mengambil gambar.



 Nampaknya ramai pencinta budaya datang ke sini dengan memakai hanbok!

 Apa pun kami terpaksa tinggalkan Gwanghwamun untuk ke destinasi seterusnya.

Meninggalkan pintu gerbang istana terbesar di Korea Selatan, kami menapak ke Gwanghwamun Plaza.





 Tugu King Sejong.





 Tugu Admiral Yi Shunsin.



 Sempat tangkap bunga-bunga segar disiram air hujan!



Seterusnya kami ke Sejong Museum.









 Untuk lanjut boleh klik di sini : YI SUN-SIN.

Memandangkan ketika ini kami menunggu waktu untuk bergerak ke restoran pada pukul 11 pagi, jadi cuci mata dulu di sini. kalau ada yang tak cukup souvenir, bolehlah sambung beli di sini, sebab selepas makan tengahari kami terus bergerak ke lapangan terbang.


Wokey...
Jumpa lagi waktu makan tengahari nanti.


Entri berkaitan dengan percutian ke Seoul & Pulau Nami:


2 comments

  1. Bengunan tempat tasik tu katanya lokasi cerita korea tapi lupa tajuknya. Femes juga citer tu. Sovenir korea tu suka sebab dia banyak handmade dan cantik2 designnya. kalau duit banyak rasa nak borong semuanya sebab cantik sangat.

    BalasPadam
  2. Notie,
    memang cantik2 souvenir di situ, harganya pun cantik juga heheheee.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe