Mee Goreng dengan Hati Ayam

8:34 PG

Selamat berhujung minggu buat semua pengunjung setia Amie's Little Kitchen.
Pagi ini Amie sediakan sarapan Mee Goreng dengan Hati Ayam untuk keluarga kecil kami. Teringat puluhan tahun yang lalu, setiap pagi minggu kami bersarapan dengan mee goreng campur hati ayam. Ketika itu kami tinggal di asrama. Biasanya mee goreng yang disediakan berlebihan. Mungkin mereka menunggu ibu bapa datang membawa makanan yang lebih enak, dan tidak kurang juga kerana malas menukar pakaian untuk ke dewan makan. Maklum sahajalah, hari minggu memang kebanyakkannya suka mengeram dalam bilik, atau sambung tidur! Bila perut lapar, terus rendam maggi sementara menunggu tiba waktu makan tengahari!
Bila dikenang pengalaman selama empat tahun menjadi penghuni asrama, memang banyak suka dukanya. Masalah air! Masalah yang paling besar dalam hidup ketika itu! Bangun lewat sedikit, memang tak dapat mandi! Minuman yang disediakan pula hanya air teh! Dan seringkali masalah sembelit berlaku....huhuhuuuu! Tak mahu kenang penderitaan sembelit itu!
Eh! Cerita sembelit pulak dah.....ahaks!

Resipi : Mee Goreng dengan Hati Ayam
Bahan-bahan:
1 kg mee kuning - rendam seketika, dan toskan airnya
400 gram hati ayam - bersihkan dan potong ikut suka
1 cawan hirisan kobis Cina
5 biji cili hijau - hiris
2 sudu besar sos cili Thai
2 sudu besar sos tiram
3 sudu besar kicap pekat
4 sudu besar minyak
garam / gula / perasa pilihan

Bahan hiris:
1 labu bawang besar
3 biji bawang merah
3 ulas bawang putih

Cara memasak:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan hiris hingga kekuningan.
2. Masukkan hati ayam dan teruskan tumisan sehingga hati ayam masak.
3. Kemudian masukkan cili hijau dan kobis Cina. Kacau sehingga layu.
4. Masukkan mee kuning, sos cili, sos tiram dan kicap pekat.
5. Gaul rata, dan tambahkan garam / gula / perasa pilihan secukupnya.
6. Padamkan api dapur.

Hidangkan bersama sambal kicap, dan minuman panas.


Jom...
Sarapan pagi!
Kami makan mee goreng, Firdaus makan kentang goreng.

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe