Traditional Korean Food

10:49 PTG

Sedar tak sedar, kami sudah menghabiskan masa selama 5 hari bersama untuk trip musim panas ke Seoul dan Pulau Nami. Hari terakhir ini Christine membawa kami menikmati makanan tradisional Korea. Selama ini hanya tahu makan masakan Padang yang pelbagai, tetapi di sini tidak kurang hebatnya!

Masakan tradisional Korea yang dihidangkan pada tengahari 23 Ogos 2018 itu termasuklah nasi (rasa nasi pulut dibubuh kekacang, dan dalam keadaan masih panas, dihidangkan dalam mangkuk panas berwarna hitam). Selain sup dan ikan mackerel, meja kami dipenuhi dengan pelbagai lauk sampingan (banchan).

Disebabkan begitu banyak banchan, sampai tak tahu nak pilih mana satu. Akhirnya kembali kepada sunnah Rasulullah, ambil mana yang dekat dengan kita. He he heee... sesungguhnya memang tak terjamah kesemua hidangan yang disajikan itu!

 Jom Kak Peah.
Apa tunggu lagi.
Bismillah.












Selain air sejuk, kami turut dihidangkan dengan teh panas. Sedap betul hirup teh panas yang wangi selepas makan. Tak gitu, Kak Rafeah...hihiiii!

Kalau nak minum selain air sejuk dan teh panas, boleh ambil sendiri minuman sejuk lain di sebelah kaunter pembayaran.


 Alhamdulillah.
Selesai makan tengahari.

 Pandai rupanya kami makan masakan Korea.



 Dah kenyang makan, mata pun mulalah melilau melihat-lihat kiri kanan. 


Dari pengamatan di restoran ini, nampaknya ada sesuatu yang baru Amie pelajari.
Kalau di Bukit Tinggi, lauk-pauk masakan Padang secara tradisionalnya pinggan mangkuk  disusun satu persatu di atas lengan, tetapi di sini berbeza pula caranya.

Restoran ini memang telah menyediakan troli untuk mengambil meja makan setelah pelanggan selesai menikmati hidangan, dan akan menghantar meja penuh berisi hidangan juga dengan menggunakan troli lalu diletakkan di atas meja pelanggan.

 Nampak cekap, cepat dan tersusun betul pekerja restoran menjalankan tugasnya melayan pelanggan.

 Memang jempul gue bagi!

Satu lagi, kalau nak masuk toilet, sila dapatkan nombor ID di kaunter...he he heeee!

Wokeeeyyy...
Sebelum mengakhiri entri kali ini, Amie paparkan beberapa keping gambar kenangan pada hari terakhir berada di Seoul.

Sumber : Whatsaap Group


Lepas makan, jangan lupa uruskan kami di Incheon Airport tau...hihihiii!


 Rasa sayulah pula bila dikenangkan hari itu.... Khamis, hari terakhir menjejak kaki di sini.


Walaupun kami tiba pada muism panas, tapi kami pulang ketika musim luruh akan menjelma tidak lama lagi. Daun-daun marple pun mula kelihatan berguguran di atas anak-anak tangga yang kami lalui.

Dan sudah tentunya kami teringat bas besar berwarna ungu, yang penuh muatan kami seramai 39 orang termasuk tour leader, tour guide dan pemandu yang menjalankan tugasnya dengan sempurna.

Lupa nak tanya nama pemandu bas kami ini. Orangnya sentiasa sopan, menepati waktu dan sangat penyabar. Moga sentiasa sihat dan bertenaga agar dapat meneruskan khidmat membawa pelancong demi  memperkenalkan Korea kepada mata dunia.

Entri berkaitan dengan percutian ke Seoul & Pulau Nami:


1 comments

  1. wah ni baru betul-betul adab makan ala korea dengan penuh makanan atas meja. Saya suka tenguk mangkuk dan bekas makanan yang comel semuanya serta sudu garpu dan chopstick dia yang cantik. Ni baru betul pi korea. hehehehe

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe