Memborong Emping Melinjo Aceh & Lain-Lain di Kedai ARACO

7:51 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Dalam perjalanan keluar dari kawasan Aceh Tsunami Museum, Pak Arman bercerota tentang emping melinjo Aceh. Katanya, sekiranya kami berminat untuk membelinya, bolehlah singgah di salah sebuah kedai di Banda Aceh. Singgahlah kami di Emping Melinjo Aceh di kedai ARACO, Plaza Oleh-Oleh Khas Aceh.


Emping Melinjo Aceh


Menurut Pak Arman, ada perbezaan rasa emping melinjo Aceh berbanding di tempat lain di Indonesia seperti Jawa atau Sumatera Selatan. Perbezaan ini bukan besar, tetapi cukup ketara dari segi rasa, cara olahan dan tradisi.
  • Rasa yang lebih pahit sedikit: 
    Emping melinjo Aceh biasanya sedikit lebih pahit kerana banyak dibuat daripada melinjo yang betul-betul matang @ tua. Penggemar emping di Aceh memang suka rasa pahit semula jadi melinjo. Di Jawa, banyak emping dibuat lebih nipis dan kurang pahit kerana dipilih dari melinjo lebih muda.

  • Tebal dan rangup berbeza:
    Emping melinjo Aceh cenderung lebih tebal dan lebih rangup.Tidak terlalu nipis. Emping dari Jawa pula terkenal dengan versi yang lebih nipis dan lebih ringan.

  • Pengolahan tradisional: 
    Di Aceh emping banyak dihasilkan secara tradisional kampung, digeprek manual dan dijemur di bawah matahari. Kadang-kadang dilapisi sedikit garam sahaja agar rasa lebih semula jadi. Di tempat lain, ada yang sudah menggunakan mesin untuk meratakan dan menghasilkan bentuk yang lebih seragam.

  • Cara makan atau sajian:
    Emping melinjo Aceh biasanya dimakan bersama mi Aceh Dengan nasi kari Aceh, kuah beulangong, atau kuah pliek u iaitu sejenis gulai tradisonal Aceh.

  • Sebagai kudapan dengan kopi Aceh:
    Di kawasan lain, emping lebih biasa dijadikan kudapan manis atau masin dengan gula melaka atau garam

Harga emping melinjo 220 Ribu Rupiah sekilogram.

Keumamah
Abon @ Serondeng


Masing-masing terpikat dengan beg sulam bentuk ini.


Selain memborong emping melinjo, kawan-kawan yang lain turut membeli kuih-kuih tradisional, beg sulam, kain sarung dan sebagainya.


Semua teruja melihat beg sulam yang kemas dan cantik dan pelbagai warna. Harga yang ditawarkan 290,000 Ribu Rupiah dan kami dapat tawar sehingga 250,000 IDR. Keesokan malamnya Pak Arman bawa lagi kami ke kedai cendera kenangan, dan kami borong lagi pelbagai jenis beg sulam. Tak menyesal beli sebab beg sulam Aceh memang berkualiti!


Oleh kerana mata dan tangan sibuk membelek segala benda di kedai ini, maka terlupalah seketika hendak bagi makan HP. Tak banyaklah gambar yang kami rakam di sini.
Cuma, emping melinjo itu memang sedaplah apabila digoreng di dapur sendiri. Yang tak berapa sedap sebab beli hanya setengah kilogram sahaja! Semua tumpang kotak ARACO Nano dan sampai LD emping melinjo tetap cantik tidak rosak sedikit pun. Alhamdulillah.

Cantik hasil gorengan Emping Melinjo Aceh.


12 comments

  1. Sy pernah makan emping malinjo, enak bangat ya buk 😁
    Cantik² beg sulam tu, masing² tak nak kalah ye memilih :)

    BalasPadam
  2. Nampak cantik hasil gorengan emping melinjo acheh

    BalasPadam
  3. Amboi! Segunung emping dia? Mesti banyak permintaan!

    BalasPadam
  4. Emping melinjo ni kalau makan memang susah nak berhenti. Rasa pahit pahit lemak tu buat rasa ketagih.

    BalasPadam
  5. Mak saya suka betul makan emping melinjo. Saya pulak kurang suka melinjo pahit-pahit. Tudiaa menggunung emping melinjo. Menarik juga beg sulaman tu ada pelbagai jenis sulamannya. Untung juga tu tawar menawar dapat harga murah.
    Alhamdulillah puas makan emping melinjo goreng sendiri. Menyesal pulak beli sedikit.

    BalasPadam
  6. cie pernah makan emping melinjo tu. lama dah rasanya.

    BalasPadam
  7. Emping melinjo yang pahit lagi sedap rasanya.
    Rambang mata eh dengan beg sulaman kat sana.

    BalasPadam
  8. tudiaaa emping melinjo dia...SA suka...selalu dapat beli akt kedai acheh je kak...suka yang pahit2 skit macam ni...makan ngan nasi goreng sedap

    BalasPadam
  9. Oh, ini sama kan dengan belinjau jika sebutan sy di sini. Sy suka sangat!

    BalasPadam
  10. Keropok kegemaran saya ni kak... aritu dana ada beli di shoppe kerepek melinjo mentah dari indonesia. Keropoknya putih nipis je, geram tengok longgokan keropok melinjau tu kak. Cantik beg tu kak... memang mesti terpikat kan

    BalasPadam
  11. Agak mahal sekilo nya di sana ya kak. Tp memang harga emping Aceh ini beda2. Saya kemarin dari Aceh Utara, beli emping juga sekilo utk teman yg nitip. Tak semahal yg Banda Aceh ini.

    Tp memang pastilah beda2, apalagi kalo kandungan melinjo nya lebih banyak. Krn ada juga yg dicampur dengan kandungan lain.

    Saya sukaaaa emping Aceh. Memang beda dibanding emping di Jawa 😅. Krn itu teman saya rela nitip saat tahu saya ke Aceh NOV kemarin.

    BalasPadam
  12. Cantil beg nya...kalau saya pun harus berkenan jugak tu...Putih mulus gorengan emping belnjaunya...Saya masih fail menggorwng emping belinjau

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Acheh - Banda Acheh) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Morocco (Casablanca - Marrakech - Rabat - Chefchaouen - Tangier - Fes) ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Portugal ( Lisbon) ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Sarawak ~Saudi Arabia ~Selangor ~Sepanyol (Algeciras - Granada - Cordova - Seville - Toledo - Madrid) ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Trip SPM : Sepanyol-Portugal-Morocco ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Acheh Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Mexican Food Minuman Panas / Sejuk Moroccan Food Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Sumber Tanaman Telur Tempahan Vetnamese Food Western Food Wordless Wednesday

Subscribe