Sarapan Apa di Portugal?
8:46 PGBegitulah. Kalau hendak mengembara melihat negeri orang kena terima hakikat lain padang lain belalang. Tak boleh layan makanan yang berbeza, kenalah bawa makanan dari tempat sendiri.... ahaks! Namun bagi Amie, inilah peluang untuk mengalami dan merasai kelainan budaya di tempat orang. Kesempatan yang datang bukan selalu. Tidak dapat jamah nasi setiap hari bukanlah sesuatu yang menyukarkan kerana ada pilihan makanan lain yang disajikan. Terpulanglah kepada penerimaan tekak masing-masing kerana selera kita berbeza.
Pagi di Portugal, terkejut juga melihat ada perkataan 'sarapan' di dewan makan! Banyak perkataan lain yang Amie tidak pasti dari negara mana tetapi membawa maksud yang sama iaitu 'breakfast'.
Jom sarapan. |
Berganbar di balkoni Hotel Laitau. |
- Pão Alentejano➝ Digunakan untuk sup tradisional seperti açorda (sup roti dengan telur & bawang putih) dan sopa alentejana.
- Broa de Milho (roti jagung)➝ Dimakan bersama sup kacang (caldo verde) atau hidangan ikan rebus.
- Papo-secos / Carcaça ➝ Paling biasa untuk sarapan & sandwich
- Bola de Caco (Madeira)➝ Selalu dimakan panas dengan bawang putih & mentega, juga sesuai jadi roti sampingan untuk daging panggang.
- Pão de Mafra ➝ Digunakan untuk hidangan seharian, dimakan dengan keju, sup atau hanya dengan minyak zaitun.
- Broa de Avintes ➝ Roti gelap padat, sesuai dengan ikan bakar, sardine, atau sup.
- Folar (roti Paskah) ➝ Versi manis dimakan masa perayaan (bersama kopi/teh), versi masin berisi daging dimakan di majlis keluarga.
- Regueifa ➝ Roti bulat spiral, kadang jadi hadiah perkahwinan atau perayaan, dimakan bersama madu atau mentega.
- Pão com Chouriço ➝ Roti berisi sosej chouriço, dimakan panas sebagai snek jalanan atau di festival.
- Cacete / Baguete Portugal ➝ Mirip baguette Perancis, digunakan untuk sandwic cepat & roti makan malam.
Portuguese Sweet Bread |
Broa de Milho - Roti Jagung |
Pão Alentejano |
Kek ini laku keras! Tinggal sepotong dalam dulang tetapi tidak lama kemudian diisi semula. |
Antara kedua-dua mesin minuman, sudah tentulah pilih yang di sebalah kiri. |
Yogurt untuk bekalan malam nanti. |
Pelbagai jenis jem dan manisan untuk disapu pada roti. |
Roti Bulan Sabit Portugal. |
Alhamdulillah. Sudah isi perut. Semoga kenyang sampai tengah hari. |
Mari naik bas. |
16 comments
Selain seronok mengembara di tempat orang. Kita boleh rasa macam-macam jenis makanan. Rugilah kalau jenis cerewet pasal makanan tak boleh nak cuba makan itu ini.
BalasPadamMenarik dekorasi ruang makannya. Macam-macam perhiasan ada. Kek butter ke tu yang terlajak laris. Buah-buahan segar jadi pilihan utama. Cantik permandangan dari balkoni tu. Tak tinggi sangat tapi masih dapat menikmati permandangan indah.
Betul Fizah, bukan lama sangat pun tinggalkan makanan kita. Rugi tak cuba makanan depan mata.
PadamTenang saja kan suasana di Setúbal.
Air mineral ke tu Kak Amie? Yg ada 2 cawan di sebelahnya tu. Berkenan tengok botolnya tu, lawa.
BalasPadamMakan roti pun kenyang.
Ya, air mineral.
PadamRotinya dari tepung gandum oenuh, memang mengenyangkan.
banyak jenis roti rupanya.. yang saya tahu roti je.. hehe.. cantik susunan deko dewan makan tu, kemas je. kalu mcm ni memang berselera makan..
BalasPadamMacam-macam jenis roti, pilih jew mana yang berkenan.
Padamwahhhh ada macam-macam pilihan makanan
BalasPadamrambang nak pilih ni...
kalau sy ni, sy try semua...
ye laa kat sini sah2 tak ada makanan semua tu hehehe
hotel pun tampak kemas dan cantik...
sedap mata memandang...
Kalau larat memang nak rasa semua kan Anies.
Padamtinggi juga rating hotel ni sampai 8.3. memang penginapan yg selesa ni.
BalasPadammenarik semua sarapan paginya. tertarik dgn croissant tu, comel betul
Selalu jumpa croissant waktu sarapan. Sedap makan panas dengan vanyak pilihan butter dan jem.
Padamseronok saya tengok blogger Amie dengan kawan2 ..semuanya women yang super duper..melancong ke berapa negara sudah ni..hebatnya.rezeki dapat travel..gambar di negera luar nampak kemodenan tiada tara..Alhamdulillah ..
BalasPadamAlhamdulillah.
PadamSementara Allah pinjamkan kudrat, dapatlah tengok-tengok negara orang.
Sarapan pagi kurang rumput namun hidangan yang diambil atas meja tu nampak warna keemasan.
BalasPadamPagi-pagi cool je kawasan depan hotel tu.
Kadang-kadang rindu nak makan rumput.
PadamSaya tipe yg sukaaa sangat mencoba makanan khas suatu negara atau daerah. Jadi tak terpikir nak bawa makanan dari Indonesia. Sebab ada temen saya, dia kalo traveling mesti bawa rice cooker kecil, beras, dan bahan2 masak. Sebab nak hemat, kuatir tak ada makanan halal, atau kuatir tak cocok dengan kuliner setempat.
BalasPadamMasing2 orang berbeda. Saya pasti ya semangat merasakan makanan khas. Kalo memang tak cocok, ya sudah, at least sudah tahu
Aneka roti begini yg saya paling suka 😍😍. Seandainya suami dan anak Lanang saya suka makan roti, memang kami akan skip nasi 😂
Ya, memang ada yang tidak boleh terima makanan yang berbeza. Susahlah kalau begitu, bantu lapar dan perut masuk angin pula.
Padam