Oleh-Oleh Miri

10:52 PG

Bismillahirrahmanirrahim.
Walaupun berlangsung sambutan Hari Gawai, tetapi kami berpeluang untuk membeli-belah di beberapa buah premis perniagaan di Miri. Sebelum ini kami mencari Oleh-Oleh Bintulu, kali ini kami mencari Oleh-Oleh Miri pula.

Miri bukan sekadar destinasi pelancongan biasa, tetapi titik budaya yang menghimpunkan warisan etnik Sarawak dalam bentuk seni visual dan ekonomi kreatif. Hampir kesemua kraftangan dihasilkan secara manual tanpa menggunakan mesin, menjadikan setiap item unik, penuh nilai emosional dan seni.


Miri dicanangkan sebagai hab kraftangan utama Sarawak, khususnya wilayah utara kerana kedudukannya yang strategik berhampiran dengan Brunei dan Sabah serta akses penerbangan langsung dari Singapura.


Video, selepas sarapan terus mencari oleh-oleh Miri.



Sebenarnya banyak keistimewaan budaya dan etnik serta tradisi kesenian di sini. Cuma, Amie tidak cukup ilmu dan pengetahuan untuk menghuraikannya. Melalui sembang bicara ringkas dengan peniaga di sini, dapatlah disimpulkan  ragam kraftangan datangnya dari etnik Penan, Iban, Orang Ulu, Bidayuh, Melanau, Melayu dan sebagainya.


Marilah kita saksikan gambar-gambar hasil kraftangan yang halus dan penuh sentuhan tradisi!


Pelbagai jenis dan bentuk beg anyaman ini dikatakan mendapat permintaan yang tinggi di pasaran antarabangsa seperti Jerman, Switzerland, New Zealan, Jordan dan Australia.









Walaupun peniaga di sini terangkan tentang beberapa jenis batik motif etnik tetapi Amie kurang faham. Maklumlah datang buat pertama kali dan melihat banyak pula hasil seni di sini, jadi kepala pun naik bingung. Mereka terangkan tentang motif Pua Kumbu (Iban), motif Orang Ulu yang terkenal dengan corak spiral, flora dan fauna seperti naga dan burung enggang serta geometri.

Antara motif alam semula jadi termasuklah flora iaitu corak daun paku, orkid hutan, bunga raya Borneo dan padi. Manakala corak fauna pula terdiri daripada buaya, ikan, rusa, gajah Borneo serta burung Sarawak iaitu kenyalang.


Pelbagai motif batik Sarawak.




Orang Ulu banyak menghasilkan manik-manik halus yang digunakan dalam adat, pakaian dan perhiasan. 




Industri kraftangan di sini sudah tentulah memberikan peluang pendapatan tambahan kepada komuniti setempat serta memperkukuhkan ekonomi tradisional. Kami, tidaklah melepaskan peluang membeli bakul yang cantik-cantik di sini!



16 comments

  1. Kraftangan sana semuanya cantik2 belaka. Semua rasa nak beli buat kenangan. Teringin nak ke sana.

    BalasPadam
    Balasan
    1. In syaa Allah. Akan sampai juga ke sini suatu hari nanti.

      Padam
  2. comel beg kaler putih tu...beg2 lain pun cantik...design etnik, signature negeri Sarawak...

    BalasPadam
  3. Cantik dan unik hasil kraftangan ni.

    BalasPadam
  4. Manik sarawak ni unik .Pelbagai gubahan yang memang rambang kita tengok kan..wow! macam macam ada..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang sangat unik dan kreatif. Tangan ajaib ni yang menghasilkannya.

      Padam
  5. Tertarik dengan hasil kraftangan orang-orang tempatan yang sangat unik dan menarik.

    BalasPadam
  6. Seni kraftangan macam ni buat kita rambang mata nak memilih. Semua pun cantik dan menarik pandangan mata. Walaupun diterangkan oleh peniaga kadang buat kita lupa sebab banyak sangat motifnya. Mana nak ingat. hihi...Yang saya tahu dan biasa dengar pua kumbu tu lah. Dari gambar kak Amie, ada yang saya dapat dari kak Amie. Terima kasih kak Amie.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya, ada dua oleh-oleh yang Kak Amie kirim, datangnya dari sini.

      Padam
  7. Bila banyak suku kaum di sana, banyak pula hasil seni mereka yang tersendiri.

    BalasPadam
  8. Kerajinan manik2 dengan motif Dayak itu khas sangaaaaaat. Waktu suami tugas di Kalimantan, oleh2nya pun banyak kerajinan tangan dari kaum Dayak di sana. Tak tahulah dari suku Dayak apa. Krn banyaaak sangat mereka kan.

    Saya betul2 teringin tahun depan bisa eksplor Kalimantan, juga Sabah Sarawak. Karena budaya satu sama lain mirip di sana

    BalasPadam
  9. Kagum dengan emreka yang tangan sangat berseni ni kak..dari manik2 dijadikan wallet, handbag...kerja yang teliti tu kan...

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Morocco (Casablanca - Marrakech - Rabat - Chefchaouen - Tangier - Fes) ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Portugal ( Lisbon) ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Sarawak ~Saudi Arabia ~Selangor ~Sepanyol (Algeciras - Granada - Cordova - Seville - Toledo - Madrid) ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Trip SPM : Sepanyol-Portugal-Morocco ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Mexican Food Minuman Panas / Sejuk Moroccan Food Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Sumber Tanaman Telur Tempahan Vetnamese Food Western Food Wordless Wednesday

Subscribe