Popia Inti Corned Beef Hash

6:40 PTG

Selamat petang.
Esok merupakan hari kesepuluh kita menjalani Perintah Kawalan Pergerakan.
Hari ini sahaja, sudah 21 jumlah kematian secara keseluruhan. Belum ada tanda wabak ini akan menyusut seperti yang diharapkan. Namun begitu, teruslah patuhi arahan kerajaan untuk membantu mengatasi wabak yang tidak diundang ini.
Dari petang kelmarin, Firdaus asyik merengek minta dibuatkan popia. Sebelum ini, di hari persekolahan biasanya Encik Suami akan singgah di gerai untuk membeli kuih-muih kegemaran Firdaus. Antaranya sudah tentulah popia. Oleh kerana tiada satu pun gerai makanan yang dibuka, jadi tidaklah kami dapat minum petang dengan menikmati kuih-muih seperti kebiasaannya. Awal pagi tadi, Firdaus sudah mengingatkan Amie untuk membuat popia.
Amie terjumpa satu tin Corned Beef Hash yang Amie beli di Brunei pada Oktober 2019 di dalam almari dapur. Jadi Amie jadikannya sebagai inti popia dengan mencampurkan satu tin jagung dan sebatang lobak merah dari China.

Inilah Corned Beef Hash, tin terakhir dalam simpanan Amie seberat 300 gram. Sebelum ini Amie pernah buat popia dengan inti yang sama di sini : POPIA INTI CORNED BEEF

 Beginilah rupa Corned Beef Hash dari Brunei. Mari kita lihat resepinya di bawah ini.

Bahan-bahan:
1 bungkus kulit popia saiz sederhana
sebiji telur
minyak

Bahan inti:
300 gram corned beef hash
1 cawan jagung tin - toskan airnya
1 cawan hirisan lobak merah 
1 labu bawang besar - cincang
3 ulas bawang putih - cincang
3 sudu besar minyak
Maggi Cukup Rasa secukupnya

Cara:
1. Panaskan minyak dan bawang besar serta bawang putih cincang hingga wangi.
2. Masukkan corned beef hash. Gaul sebati.
3. Masukkan lobak merah, dan jagung.
4. Perasakan dengan Maggi Cukup Rasa. Gaul rata.
5. Angkat bahan tumis dan masukkan ke dalam mangkuk penapis.
6. Biarkan seketika supaya kuahnya kering.
7. Letakkan inti secukupnya di atas kulit popia. Lipat dan gulung. Lekatkan dengan putih telur di bahagian hujungnya.
8. Goreng hingga berwarna keemasan.
9. Angkat dan toskan minyaknya.
10. Hidangkan bersama sos pilihan anda.

Amie sediakan 50 keping kulit popia saiz sederhana tapi hanya dapat 37 batang popia sahaja. Firdaus tolong ceraikan kulit popia, tapi sehelai tercerai sesudu kecil inti popia masuk ke mulutnya.... ahaks! Katanya, sedap sangat inti popia tu!

Memang Firdauslah juara makan popia hari ini. Dari pagi sampai tengahari itulah sahajalah yang dimakannya. Waktu makan tengahari, dia tak mahu jamah nasi. Katanya perutnya kenyang dengan makan Popia Inti Corned Beef Hash!

2 comments

  1. Sedapnya nengok popia corn beef akak tu, dana smlm buatvpopia jugak... popia kentang sardin

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe