Mee Goreng Ala Mamak

10:31 PG

Assalamualaikum.
Jom sarapan pagi dengan Mee Goreng Ala Mamak.
Ikutkan resepi mee goreng mamak yang original sudah semestinya ada kombinasi pes pedas dan pes manis. Ada cucur udang, ada tauhu goreng dan juga kentang rebus. Susah nak jumpa mee goreng mamak yang begini terutama di tempat kami. Biasanya kalau kita pesan mee goreng mamak walaupun di restoran mamak, yang kita nampak mee goreng tersalut dengan telur. Dan ada sedikit aroma kari. kadang=kadang terhidang mee goreng mamak yang agak basah, dan ada juga yang kering sedikit.
Jadi, pagi ini Amie masak Mee Goreng Ala Mamak sahaja... ada 'ala' di depannya, maksudnya mengikut cara masakan sahajalah.... ahaks!
Di restoran mamak, kita boleh pesan mee goreng mamak mengikut citarasa seperti mee goreng mamak ayam, mee goreng mamak seafood dan sebagainya. Ada juga, mee goreng mamak kosong sahaja kecuali taugeh dan sawi.

Amie masak mee goreng ala mamak, tambah aksesori seperti bebola ikan, bebola ketam dan sotong segar. Jom kita lihat resepinya di bawah ini:

 Bahan-bahan:
500 gram mee kuning - rendam 5 minit - toskan airnya - bilas lag sekali dan toskan lagi
10 biji bebola ikan - belah 2
5 biji bebola ketam - belah 2
2 ekor sotong segar - bersihkan dan potong ikut citarasa
1 pokok sawi - potong -potong - pisahkan batang dan daun
1 biji tomato - belah 10
1 sudu besar kicap pekat
1 sudu besar kicap cair
2 biji telur
1 biji cili merah - hiris
1 biji cili hijau - hiris
4 sudu besar minyak
garam / gula / perasa pilihan

Bahan kisar:
5 tangkai cili kering
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah

Cara memasak:
1. Panaskan minyak. Tumis bahan kisar hingga terbit minyak.
2. Kemudian masukkan rempah kari. Gaul rata. Tambahkan sedikit air supaya tidak terlalu kering.
3. Seterusnya masukkan bebola ikan, bebola ketam, sotong dan batang sawi. Kacau-kacau. Biarkan masak selama 1 minit.
4. Masukkan mee kuning bersama daun sawi, tomato, cili merah dan cili hijau. 
5. Tuangkan kicap pekat dan kicap cair. Gaul rata.
6. Masukkan telur dan kacau bersama mee  agar tersalut dengan telur.
7.Tambahkan perasa seperti garam / gula / perasa pilihan.
7. Gaul dua hingga tiga kali dan kemudian padamkan api dapur.

Berita duka:
Setakat kelmarin 30 Mac 2020, sudah 37 kematian akibat korban Covid-19 di negara kita. Innalillahiwainnailaihiraajiuun.

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe