Ikan Tenggiri Masak Singgang

3:10 PTG

Dengar cerita, masakan singgang ikan boleh merawat Covid 19. IKAN SINGGANG RAWAT COVID 19. Walaupun kesahihannya belum dapat dipastikan sepenuhnya, apa salahnya kita cuba sediakan untuk hidangan keluarga, lebih-lebih lagi di saat genting seperti ini. Ikhtiar itu perlu, usaha itu penting dan selebihnya kita patuhi segala perintah kerajaan untuk kawal pergerakan selain berdoa dan terus berdoa sebagai usaha tawakal kita.
Fairuz dan Firdaus memang pada mulanya terkulat-kulat untuk mengambil lauk ikan singgang yang Amie masak, tetapi setelah kami terangkan khasiat dan kebaikannya di saat-saat genting seperti sekarang, kedua-duanya akur. Lagi pun, ada lauk lain termasuk telur dadar juga.
Antara bahan yang terdapat dalam masakan singgang yang dikatakan mampu memusnahkan mikrob ialah bawang putih, halia, kunyit dan lengkuas. Sebelum ini pun, banyak petua dan saranan mencegah Covid 19 dengan menggunakan bawang putih, halia dan kunyit dalam masakan.
Masakan singgang ikan sebenarnya sedap. Apa lagi kalau dihidangkan panas. Hirup kuahnya banyak-banyak, boleh keluar peluh! Apa lagi kalau ada tambahan sambal belacan. Pergghhh!!!!
Biasanya masakan singgang ikan akan dilengkapi dengan tomato atau kacang bendi, namun kali ini masakan ini tidak selengkap seperti kebiasaannya. Tiada kacang bendi dan tomato dalam simpanan. Jadi, masaklah apa yang ada. Syukurlah ada lengkuas, halia dan kunyit serta asam gelugor. Cukuplah. Syukur Alhamdulillah.


Bahan-bahan:
4 keping ikan tenggiri
2 keping asam gelugor
2 biji cili hijau
10 biji cili padi
7 hirisan kunyit hidup
5 hirisan halia
3 hirisan lengkuas
1/2 labu bawang besar hiris
7 ulas bawang putih - belah 2
1 liter air
garam / perasa pilihan secukupnya


Cara memasak:
1. Dalam sebuah periuk, masukkan semua bahan kecuali ikan dan garam / perasa pilihan.
2. Setelah mendidih, masukkan ikan.
3. Biarkan kuah mendidih sekali lagi atau sehingga ikan masak.
4. Perasakan dengan garam / perasa pilihan.
5. Kacau sekali dua, dan padamkan api dapur.
6. Hidangkan panas.

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe