Ikan Yu Masak Lemak Cili Padi dengan Nanas

12:02 PTG

Assalamualaikum.
Sebentar tadi sempat melihat perkembangan Covid 19 sehingga 23 Mac 2020, pada pukul 5 petang yang dikeluarkan secara rasmi oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

Positif : 1518
Negatif : 11592
Pending : 4813
Jumlah : 17923

Pulih : 159
Unit Rawatan Rapi : 57
Kematian : 14

Selain meneruskan patuh arahan PKP, marilah kita memanjatkan doa tanpa putus kepada Allah S.W.T:
Aku berlindung dengan Allah Tuhan yang Maha Gagah Perkasa dan yang Mempunyai Kekuasaan Mutlaq. Aku berpegang teguh kepada Allah Tuhan yang Memiliki Kerajaan yang Maha Agung dan aku berserah diri kepada Allah yang Hidup dan tidak akan mati.
 
Ya Allah! Wahai Tuhan kami jauhilah kami daripada wabak yang datang ini dan peliharalah kami daripada segala kejahatan yang merosakkan serta selamatkanlah kami daripada segala fitnah dan penyakit taun serta segala bala’ yang datang, dengan kelembutan-Mu ya Allah, Tuhan yang Maha Berlemah Lembut, wahai Tuhan yang Maha Halus Pengetahuan-Nya, Engkau Maha Berkuasa ke atas segala sesuatu, selawat dan salam kepada junjungan Nabi Muhammad s.a.w, keluarga dan para sahabatnya. Segala puji bagi Allah Tuhan pencipta alam semesta.
 
Dipanjangkan oleh,
 
Dato’ Hj Mohd Yusof bin Hj. Ahmad
Mufti Kerajaan Negeri Sembilan Darul Khusus
 
Sumber: muftins.gov.my

Sudah masak hidangan tengahari?
Amie belum buat apa-apa persediaan untuk memasak di dapur. Amie hanya igin kongsikan paparan Ikan Yu Masak Lemak Cili Padi dengan Nanas. Resepi ini agak lama tersimpan di dalam folder. Baru hari ini berkesempatan untuk dijadikan entri.
Sebenarnya Amie jarang makan ikan yu, kecuali ikan yu kering untuk dijadikan acar. Entah macamana, ketika mencari ikan di pasar dengan Encik Suami, terbeli pula ikan yu yang sudah siap dipotong, tapi sampai rumah kenalah buang kulitnya yang agak tebal itu. Ikan yu ini isinya padat, dan isinya tidak selembut ikan tenggiri atau ikan jenahak.

Bersama kepingan ikan yu, ada sepotong kecil hatinya. (Gambar kepingan ikan yu yang sudah dibuang kulit, entah di mana... tak jumpa dalam folder). Bila mengolah ikan yu, terkenang sagol ikan yu yang pernah Amie makan, hasil air tangan kawan keturunan Bajau. Kami makan sagol ikan yu dengan putu.

Wokey....
Mari kita lihat resepi Ikan Yu Masak Lemak Cili Padi dengan Nanas. Amie tumis dahulu semua bahan kisar supaya terbit aromanya.

Bahan-bahan:
4 keping isi ikan yu + 1 keping hati (500 gram) - buang kulit
1/2 kg nanas - potong ikut citarasa
1 cawan santan pekat 
2 cawan air
1 batang serai - diketuk
1 biji cili merah - belah 2
1 keping asam gelugor (pilihan - sebab nanas dah sedia ada rasa masam manis)
3 sudu besar minyak
garam / gula / perasa pilihan

Bahan kisar:
15 biji cili padi
3 ulas bawang putih
1/2 labu bawang besar (gantikan bawang merah)
2 cm kunyit hidup

Cara memasak:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga pecah minyak.
2. Masukkan serai dan nanas.
3. Kemudian tambahkan air. Biarkan mendidih sehingga nanas layu.
4. Masukkan ikan yu bersama hatinya, diikuti dengan santan pekat.
5. Setelah ikan masak, masukkan cili merah, garam / gula / perasa pilihan.
6. Kacau beberapa kali, dan padamkan api dapur.

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe