Mee Goreng Seafood

9:15 PG

Assalamualaikum.
Selamat pagi semua.
Setakat 26 Mac 2020, jumlah positif Covid 19 di negara kita menjadi 2,031 orang dengan pertambahan 235 dari hari sebelumnya. Innalillahiwainnailaihirajiuunn... jumlah korban meningkat kepada 23 orang!
Negara kita menduduki tangga teratas di antara negara-negara ASEAN diikuti dengan negara Thailand, Indonesia, Filipina, ingapura, Vietnam dan Brunei. Indonesia sudah menjangkau angka kematian sebanyak 78 orang, manakala Filipna pula sebanyak 45 orang.
Dan paling menakutkan, dalam tempoh 24 jam sahaja bilangan positif Covid 19 di USA meningkat sebanyak 17 075 kes membabitkan 266 kematian! Allahu Akbar! Kalau sebelum ini Itali merupakan negara paling teruk selepas China, kini USA pula mengatasi China!
Berbalik cerita di negara kita, dua buah kampung di Johor dikenakan 'perintah berkurung' kerana kenaikan mendadak Covid 19. Moga penduduk kedua-dua kampung ini tabah menghadapi ujian yang tidak diduga ini. 
STAY AT HOME!

Sarapan apa hari ini?
Hari ini Amie kongsikan resepi Mee Goreng Seafood. Meni ini Amie masak pada hari ulang tahun Firdaus yang ketujuh, 2 Mac 2020 lalu. Amie sengaja rendam mee kuning agar lebih kembang, dan hilang bau serta minyak. Hasilnya Mee Goreng seafood kelihatan agak basah.

Jom kita lihat resepinya di bawah ini.

Bahan-bahan:
500 gram mee kuning (basah) - rendam 5 minit di dalam air biasa - toskan - bilas lagi sekali dan toskan lagi
15 ekor isi udang basah
2 ekor sotong - potong ikut citarasa
1 pokok sayur sawi - potong - pisahkan batang dan daun
1 batang lobak merah Australia - kupas kulit - hiris bulat nipis
2 sudu besar kicap pekat
2 sudu besar kicap manis
2 sudu besar sos cili
4 sudu besar minyak
garam / gula / perasa pilihan

Bahan hiris:
3 ulas bawang putih
1/2 labu bawang besar (gantikan bawang merah)
2 tangkai cili merah

Cara memasak:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan hiris hingga layu dan terbit aroma.
2. Masukkan lobak merah dan udang. 
3. Setelah udang berubah warna, masukkan sotong dan batang sawi. Kacau beberapa kali.
4. Kemudian masukkan mee kuning bersama daun sawi, kicap pekat, kicap manis dan sos cili.
5. Gaul rata dan kemudian perasakan dengan sedikit garam / gula / perasa pilihan.
6. Padamkan api dapur.

2 comments

  1. Kak, tahun berapa tu 20110 tu kak heheh..
    Sedapny mee goreng, tak pernah tak serap kan... lagi lah bila banyak isi

    Membimbangkan betul masalah covid19 kt negara kita...

    BalasPadam
  2. Dana,
    terima kasih... dah betulkan 2020 hahaaaa.
    Ye, makin banyak aksesori, makin banyaklah mee goreng masuk pinggan kihkihkihhh.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe