Kari Ikan Nyok-Nyok

5:29 PTG

Jumpa lagi di dapur kecil Amie.
Masak apa hari ini?
Amie tiba-tiba rasa rajin pula nak masak kari ikan. Kami beli 3 ekor ikan nyok-nyok, dan minta penjual ikan bersihkan dan potong-potong. Balik rumah terus masak!

Oleh kerana kepala telah bercerai dengan badan, jadi mudahlah kita nak pilih bahagian yang kita suka nak masak... ahaks! Jadi Amie pilih 2 potong bahagian kepala, dan tiga potong bahagian isi ikan. Sedap weh kalau kepala ikan dibuat masak kari!

Bahan-bahan:

5 kepingan ikan nyok-nyok 
800 ml santan - dikisar dari 1/2 biji kelapa
4 sudu besar serbuk kari ikan
2 sudu besar serbuk cili kering
1 sudu besar halba campuran
3 tangkai daun kari - lurutkan daun dri tangkai
2 biji tomato - belah 4
7 batang kacang bendi - potong 2
5 biji cili hijau - belah 2
2 keping asam gelugor
1/2 cawan minyak
garam / gula / perasa pilihan

Bahan hiris:
3 ulas bawang putih
3 biji bawang merah
1 labu bawang besar

Cara memasak:
1. Panaskan minyak dan goreng bahan hiris, halba campuran dan daun kari.
2. Perlahankan api dapur dan masukkan serbuk kari bersama serbuk cili kering. Kacau-kacau dan tambahkan sedikit air jika terlalu kering.
3. Setelah tumisan pecah minyak, masukkan asam gelugor dan santan. Masak dengan api sederhana sehingga kuah mendidih.
4. Masukkan ikan, kacang bendi dan tomato serta cili hijau.
5. Setelah ikan masak, perasakan dengan garam / gula / perasa pilihan.
6. Kacau sekali dua, dan kemudian padamkan api dapur.

 Jom ratah kepala ikan nyok-nyok!
Bismillah.
Sedapnya... ya ampuuunnn!


1 comments

  1. dana tak pernah buat kari tanpa santan gini, tapi nampak sedap betul la kak...
    dana pun suka ratah kepala ikan kak... layan betul kan

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe