Nasi Goreng Pedas dengan Fried Mackerel

2:45 PTG

Sebak!
Mengalir air mata, mendengar bacaa doa Perdana Menteri Malaysia ke-8 agar negara kita bebas dari wabak Covid 19. Allahu Akbar. Pertama kali dengar bacaan doa dari seorang ketua negara di negara kita.... sayu hati!
Dan, Perintah Kawalan Pergerakan dilanjutkan sehingga 14 April 2020.

Tengahari tadi kami sekeluarga makan Nasi Goreng Pedas dengan Fried Mackerel. Sebenarnya ikan mackerel dalam tin memang rasa sedikit pedas (pedas-pedas manja) dengan sos cili tetapi Firdaus minta nasi goreng yang lebih pedas.

Selalunya kalau sebut sardin dalam tin, tak kira ikan mackerel atau ikan sardin, kita akan kata ikan sardinlah itu. Amie suka dua-dua jenis sama ada sardin atau mackerel. Sardin dalam tin lebih lembut, berbandin mackerel dalam tin yang lebih keras. Dua-duanya sedap bagi Amie. Kali ini Amie pilih Fried Mackerel in Chilli Sauce sebagai salah satu bahan perencah dalam nasi goreng.

Amie pisahkan isi ikan mackerel dengan os cilinya. Sos cili Amie tak buang, sebaliknya dimasak hingga kering bersama bahan perencah yang lain.

Hancurkan sedikit isi ikan mackerel. memang tak hancurlah sebab ikan mackerel ini agak keras sedikit. Amie tambahkan hirisan cili padi, dan juga daun kari untuk timbulkan aroma. Amie masukkan juga lobak merah Australia yang kurus panjang, dan satu cawan jagung tin. Jom,kita lihat resepinya di bawah.


Bahan-bahan:
5 cawan nasi putih 
1 tin kecil Fried Mackerel in Chilli Sauce - pisahkan isi dari sos - hancurkan sedikit ikan mackerel - ketepikan sos cili
1 batang lobak merah Australia - kupas kulit - hiris bulat nipis
1 cawan jagung tin
1 tangkai daun kari - lurutkan
4 sudu besar minyak
garam / perasa pilihan

Bahan hiris:
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
10 biji cili padi

Cara memasak:
1. Gaul ikan mackerel bersama nasi putih. Ketepikan.
2. Panaskan minyak. Tumis bahan hiris bersama daun kari hingga terbit aroma.
3. Masukkan lobak merah dan jagung.
4. Tuangkan sos cili (sos ikan mackerel) ke dalam tumisan. Gaul rata dan masak sehingga agak kering.
5. Masukkan nasi yang sudah digaul dengan ikan mackerel. Gaul rata.
6. Perasakan dengan garam / perasa pilihan.
7. Gaul beberapa kali dan padamkan api dapur.

2 comments

  1. Sy suka sardin dibandingkan dgn mackerel. Tapi, nasi goreng akak ni buat sy lapar haha... Nak kena cuba ni.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe