Mee Hoon Goreng dengan Sosej

10:14 PG

Assalamualaikum.
Hari ini hari kelapan kita menjalani Perintah Kawalan Pergerakan.
Marilah kita banyakkan bersyukur, kurangkan keluhan kebosan kerana duduk di rumah. Selain makan dan tidur, sangat banyak perkara yang boleh kita lakukan bersama keluarga. Alhamdulillah. Kami masih meneruskan tugasan melaksanakan pengajaran dan pembelajaran secara atas talian bersama semua anak murid, dan setiap hari kami membuat laporan dalam borang online yang telah disediakan khas oleh PPD. Memang tidak menang tangan melayani anak murid dalam talian. Malam tadi, sehingga lewat pukul 10 malam, Amie masih menerima gambar-gambar tugasan yang telah disiapkan oleh murid Amie. Firdaus juga tidak ketinggalan terlibat sama dalam program ini. Guru di sekolahnya berkongsi arahan dalam kumpulan WhatsAap bersama ibu bapa. Jadi, anak-anak tidaklah membuang masa begitu sahaja. Antara tugasannya termasuklah menyiapkan latihan Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris serta belajar Matematik melalui video yang dikongsikan oleh gurunya. Untuk mata pelajaran Pendidikan Islam pula, ustazah memberikan tugasan kepada ibu bapa supaya mengajar anak-anak mengambil wudhu' dan niat solat fardhu.

Sarapan apa pagi ini?
Amie kongsikan menu Mee Hoon Goreng dengan Sosej, sarapan kami pagi kelmarin sebenarnya ni. Jom kita lihat resepinya di bawah ini. Encik Suami minta Amie tambahkan lobak merah Australia yang kurus dan manis itu.

Bahan-bahan:
1 bungkus mee hoon - rendam hingga lembut - toskan airnya
5 batang sosej - hiris bulat nipis
1 batang lobak - buang kulit - hiris bulat nipis
1 pokok sawi - potong-potong
1 sudu besar kicap manis
4 sudu besar minyak
garam / gula / perasa pilihan

Bahan kisar:
5 tangkai cili kering
3 ulas bawang putih
1/2 labu bawang besar (gantikan bawang merah)

Cara memasak:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga terbit minyak.
2. Masukkan lobak merah bersama sosej. 
3. Setelah lobak merah lembut, masukkan sayur sawi. Kacau rata.
4. Masukkan mee hoon dan kemudian tuangkan kicap manis.
5. Gaul rata.
6. Perasakan dengan garam / gula / perasa pilihan.
7. Gaul beberapa kali dan padamkan api dapur.
8. Hidangkan dengan hirisan cili merah, daun sup dan telur hancur.

Jemput!

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe