Udang Goreng Garam Kunyit

7:50 PTG

Assalamualaikum.
Selamat malam semua.
Hari ini LD hujan, tapi tak lama. Cuaca kembali terik.
Alhamdulillah, biar apa pun fenomena alam yang terjadi, kita masih diberi kesempatan untuk bernafas dan meneruskan kehidupan di alam ini.

Resepi kali ini, giliran Udang Goreng garam Kunyit pula untuk dijadikan paparan. Olahannya ringkas sahaja. Kalau tak silap, menu ini Amie hidangkan untuk sekeluarga ketika Farid dan Fuad masih bercuti pada Januari _Februari 2020 yang lalu. Fuad suka makan lobak merah. Jadi, setiap kali masak kalau boleh ada sedikit lobak merah yang menyelit. Jom kita lihat resepinya di bawah ini. Biasanya Amie gunakan udang kertas, tapi kali ini Amie gunakan udang bemban pula.

Bahan-bahan:
400 gram udang bemban - gunting muncungnya - tarikh kotoran udang dari belakang tengkuk - gaul dengan sedikit garam dan serbuk kunyit - biarkan selama 15 minit
4 batang kacang panjang - hiris serong
1/2 batang lobak merah - hiris bulat
1 sudu besar sos tiram
3 sudu besar minyak

Bahan hiris:
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
3 biji bawang merah
2 tangkai cili hijau (kalau ada cili merah nampak lebih cantik)

Cara:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan hiris hingga terbit bau.
2. Kemudian masukkan udang bersama lobak merak.
3. Gaul rata dan biarkan masak sehingga udang berubah warna.
4. Masukkan kacang panjang, diikuti dengan sos tiram.
5. Kacau beberapa kali sehingga kacang panjang berubah warna. Jika kurang rasa masin, bolehlah tambah garam. Amie tak bubuh garam sebab sewaktu memerap udang, sudah ada garamnya!

Hari ketujuh Perintah Kawalan Pergerakan sudah menghampiri malam. Dan, khabarnya lagi sudah 15 jumlah kematian akibat Covid 19. Allahu Akbar!

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe