Popia Inti Corned Beef

9:52 PTG

Berkali-kali Firdaus ucapkan terima kasih kerana Amie buatkan popia untuk minum petang pada hari minggu lepas. Suka sangat dia makan! Nampak betullah ibunya ini jarang sangat buat minuman petang. Bukan apa. Encik Suami mesti beli kuih-muih seperti karipap, kaswi, murtabak, cakoi dan entah apa lagi. Boleh dikatakan setiap petang, adalah dua atau tiga jenis kuih dibeli dari gerai di jalan masuk taman perumahan kami. 
Firdaus bukan main seronok bila nampak kita duduk di dapur gulung-gulung kulit popia! Dan sebelum popia siap bubuh inti untuk digoreng, beberapa sudu jugalah inti popia masuk dahulu ke mulutnya....hiks!

Amie gunakan kulit popia saiz paling kecil. Jenuh jugalah waktu nak gulung popia, nak bubuh intinya juga. Tapi waktu makan, sedap jew masuk mulut!

Ada tiga tin corned beef Amie beli sewaktu bercuti ke Brunei tempohari. Corned beef yang Amie gunakan ini memang produk Brunei. Salah satunya seperti gambar di bawah ini, seberat 300 gram dengan harga 3.99BND. Kalau mata wang kita lebih kurang RM12. Ada juga Amie ternampak corned beef yang sama dari Brunei di pasaraya Kota Kinabalu, tapi harganya mececah RM20.99 sen!

Amie gunakan satu tin untuk dijadikan inti popia, dengan tambahan lobak merah dan jagung. Sebenarnya nak tambah sengkuang, tapi tak ada simpananlah pulak!


Bahan-bahan:
50 keping kulit popia saiz kecil
sebiji telur
minyak

Bahan inti:
300 gram corned beef
1 cawan jagung tin - toskan airnya
1 cawan hirisan lobak merah 
1 labu bawang besar - cincang
3 ulas bawang putih - cincang
3 sudu besar minyak
Maggi Cukup Rasa secukupnya

Cara:
1. Panaskan minyak dan bawang besar serta bawang putih cincang hingga wangi.
2. Masukkan corned beef. Gaul sebati.
3. Masukkan lobak merah, dan jagung.
4. Perasakan dengan Maggi Cukup Rasa. Gaul rata.
5. Angkat bahan tumis dan masukkan ke dalam mangkuk penapis.
6. Biarkan seketika supaya kuahnya kering.
7. Letakkan inti secukupnya di atas kulit popia. Lipat dan gulung. Lekatkan dengan putih telur di bahagian hujungnya.
8. Goreng hingga berwarna keemasan.
9. Angkat dan toskan minyaknya.
10. Hidangkan bersama sos cili Thai atau sos pilihan anda.

Popia ini enak dimakan begitu saja. Pada mulanya Amie nak hidangkan sekali dengan sos cili dan mayonis, tapi bila melihat macam sedap jew Fairuz dan Firdaus makan  tanpa pencecah, Amie pun ikut makan sama.

Sedapkan dik?

2 comments

  1. anak- anak ni bila kita masak dia ucap terima kasih, dia kata sedap bahagia betul rasa kan kak... rasa macam nk masak hari2 je... bila mereka suka sangat...

    dana pernah nampak corned beef tapi tak pernah beli, tak tau macamne nk masak... tapi rupanya isi dia macamtu ye. nampak menyelerakan betul bila dah siap popia tuh...

    BalasPadam
  2. mesti cukup sedap tu sampai tak perlu pencicah.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe