Sotong Tumis Tom Yam

7:21 PG

Assalamualaikum.
Pagi ini, dingin tapi badan berasa seram sejuk.
Korban Covid 19 masuk jumlah kesepuluh, berita setakat malam tadi. Hari ini, tidak tahu apa perkembangan seterusnya! Ya Allah! Lindungilah kami dari wabak yang kian mengganas di negara kami ini. Hanya pada-Mu tempat kami memohon dan berlindung.
Pelbagai petua untuk mencegah Covid 19 dikongsi melalui media sosial, dan tidak kurang juga pelbagai tohmahan serta sindiran terhadap mangsa Covid 19 yang menjadi pembawa virus! Rasanya tak sanggup untuk meneruskan pembacaan. Tanggungjawab kita sekarang hanyalah patuh kepada arahan kawalan pergerakan. Itu sahajalah yang dapat membantu menangani penularan wabak setakat ini. 
STAY AT HOME!
Encik Suami sedang sibuk menelefon pekerja-pekerja pembersihan di bawah seliaannya tentang arahan tidak keluar bekerja di sekolah. Katanya, mereka boleh mula bekerja pada 30 Mac 2020. Risau juga, katanya takut itu arahan palsu yang sengaja direka oleh mereka yang tidak bertanggungjawab. Oleh kerana baru mendapat arahan tersebut malam tadi, dan setelah mendapat pengesahan dari beberapa pihak, akhirnya Encik Suami memutuskan untuk segera memberitahu para pekerja pembersihan di bawah seliaannya. Yang perlu berada di sekolah hanyalah pengawal keselamatan sahaja.
Nampaknya Encik Suami masih berurusan melalui telefon, dan Amie pun tak ada idea untuk sediakan sarapan pagi. Sementara itu, marilah Amie kongsikan Sotong Tumis Tom Yam. Di kala lockdown begini, kreatifkanlah minda untuk merekacipta masakan seadanya.

Bahan-bahan:
500 gram sotong - bersihkan - potong ikut citarasa
2 kiub perencah tom yam Knoor - hancurkan dan bancuh dengan 1/2 cawan air
1 batang lobak merah saiz kecil - kupas kulit - potong bulat nipis
1 pokok sawi - potong -potong
2 biji cili hijau - potong 2
1 batang serai - ketuk
3 hirisan lengkuas
4 helai daun limau purut - buang urat belakang
1 labu bawang besar - potong wedges
3 sudu besar minyak
garam / gula / perasa pilihan

Bahan tumbuk / kisar:
3 ulas bawang putih
7 biji cili padi

Cara memasak:
1. Panaskan minyak. Tumis bahan kisar hingga terbit aroma.
2. Masukkan serai, lengkuas, lobak merah serta bancuhan perencah tom yam. 
3. Tumis hingga kuah mendidih. Kemudian masukkan daun limau purut, bawang besar, cili hijau dan sawi. Kacau rata.
4. Seterusnya masukkan sotong dan gaul beberapa kali. Masak di antara 1-2 minit sahaja.
7. Perasakan dengan dengan sedikit garam / gula / perasa pilihan.
8. Kacau sekali dua dan padamkan api dapur.

Jika suka, boleh tambahkan cili kering kisar dalam tumisan bersama bawang.

2 comments

  1. Dana sejak ddk umah ni kak hari2 tengok berita dulu memang tak pernah... risau bila tengok jumlah kematian dan jangkitan yg menaik setiap hari...

    BalasPadam
  2. Dana,
    kakak selalu tengok berita, tapi bila buka FB dan lain-lain aplikasi dalam talian, rasa pedih hati membaca yang bukan-bukan... bersabar sajalah.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe