Khamis, 30 Jun 2011

Nasi Ketumbar Ayam Masak Merah

Selamat malam semua. Kepada yang berpuasa di bulan Rejab yang mulia ini, diucapkan selamat berbuka. Kalau Amie yang berpuasa, tentulah Amie terlebih dahulu berbuka sebab jarak waktu timur dan barat berbeza lebih kurang satu jam. Itulah pasal, pagi-pagi setiap kali dalam perjalanan ke tempat kerja, azan Subuh berkumandang dari corong radio. Di sini, matahari mula mengintai dari Laut Sulu.... suasana pagi amat tenang dan nyaman dengan kedinginan angin menyapu wajah, aroma masakan dari kantin menyerbu ke hidung....cerita tentang aroma Amie seakan-akan terbau aroma Nasi Ketumbar dari dapur Kak Nor Secubit Garam. Tak sabar nak cuba resepi yang menggoda kalbu Amie. Selepas mesyuarat Larian 1Sukan 1Murid 1Malaysia diikuti dengan mesyuarat Majlis Penyampaian Anugerah Kecemerlangan Pelajar petang tadi, Amie tidak berlengah lagi terus pecut kereta nak cepat sampai rumah........ Cerita balik tentang resepi Nasi Ketumbar tadi, Amie ambil resepi Kak Nor, sudah minta izin... tapi ayamnya pula terlupa nak salin resepinya. Oleh kerana dah sampai dapur, khusyuk lagi dengar ADILA, Amie pun masaklah ayam ikut resepi sendiri. Masak merah juga tapi taklah berempah macam Ayam Masak Merah Berempah Kak Nor tu.





Resepi Asal: Resepi Q'ein@Myresepi
Sumber   : Ayu Singapore & Kak Nor Secubit Garam

Bahan untuk Nasi Ketumbar:
500 gram beras
3 s/b mentega (Ayu guna minyak sapi - Amie pun guna minyak sapi)
sedikit minyak - Amie tak guna minyak
1 biji bawang merah - dimayang halus
3 batang daun ketumbar - kisar halus - Ayu tapis -Amie tak tapis
sedikit garam
pewarna hijau
1 kiub ayam

Cara:
1. Cairkan minyak sapi dan goreng bawang hingga wangi.
2. Masukkan beras dan ketumbar kisar serta kiub ayam.
3. Masukkan air dan masak seperti biasa.
4. Apabila nasi telah kering, titiskan sedikit pewarna hijau.
5. Tunggu sehingga nasi betul-betul masak, kemudian gemburkan sebelum dihidang.

Rupanya menyediakan nasi ketumbar ini sangatlah mudah sebab tidak banyak bahan yang perlu digunakan, dan semestinyalah ada daun ketumbar!


Oleh kerana suami dan anak-anak pun macam Amie juga, suka mencuba pelbagai resepi, hidangan nasi ketumbar tidak menjadi masalah bagi mereka walaupun sesetengah orang mungkin tidak biasa dengan bau daun ketumbar. Sebenarnya apabila nasi sudah masak, tidaklah begitu menyerlah aroma daun ketumbarnya sebagaimana daun ketumbar segar. Sedap bah! Bersih pinggan.... Lauknya pula Amie sediakan Ayam Masak Merah bersama Acar Mentah. Oleh kerana lauk begini sudah biasa dimasak, rasanya tak perlulah Amie tuliskan.



Terima kasih ya .... KaK Nor Secubit Garam yang mengizinkan perkongsian resepi ini. Amie pun sarankan kepada yang berminat untukmencuba resepi yang enak ini. Nanti Amie hantar sepinggan ke rumah Kak Nor yea....

Selasa, 28 Jun 2011

Sotong Masak Kari

Selamat malam kepada pengunjung setia Amie's Little Kitchen. Tengahari tadi Amie singgah di rumah Azatie, dan terpikat pula dengan sotong masak karinya. Kata Atie, resepi ini diwarisi daripada Yana MYR..... Amie belum sempat lagi berkenalan dengan Yana. Nanti, insya-Allah ada rezeki Amie akan berkunjung ke rumahnya pula. Terima kasih ye Atie kerana memberikan idea untuk Amie mencuba resepi ini...


Oleh sebab perut-perut sotong penuh dengan telur, jadi Amie hanya kerat separuh sahaja dan tak sampai bawah, jadi potongan itu tidak kembang. Kepada peminat sotong tentu tak mahu lepaskan peluang makan telurnya kan.... biarlah dia duduk dalam perut ibunya.


Sumber     :  Azatiesayang   &  Yana MYR
Resepi      :  Kari Sotong

Bahan-bahan dari resepi asal:
6-8 ekor sotong sederhana besar - Amie gunakan 10 ekor
1 ulas bawang merah - mayang
1 ulas bawang putih - mayang
1/2 biji bawang besar - mayang
2 hiris halia
1 tangkai daun kari
2 biji lada besar
2 sudu makan serbuk kari
1 sudu makan serbuk kurma
sedikit air asam jawa
secubit garam & gula
1 kiub pati ayam
1 sudu makan cili boh - Amie gunakan lada kisar
1 batang kulit kayu manis
175ml santan - sukatan Amie

Cara:
1. Tumis bawang besar bersama secubit garam sehingga naik bau.
2. Masukkan kulit kayu manis, bawang putih, bawang merah, halia, cili boh dan daun kari. Gaul rata dan tumis hingga naik bau.
3. Masukkan sotong, serbuk kari dan serbuk kurma. Tambah air jika perlu.
4. Masukkan santan, lada besar dan kiub pati ayam.
5. Masukkan gula dan air asam jawa.
6. Masukkan tomato dan lada besar hijau.


Atie.... Kak Amie tambah biji sawi dalam kari sotong ini tau....sebab suka tengok kari sotong dibubuh biji sawi di restoran mamak he... hehehehh. Untuk rakan-rakan lain, Amie pun sarankan untuk mencuba resepi ini sebab ia lain dari yang lain terutama bila ada campuran serbuk kurma dengan serbuk karinya tu. Jom...apa tunggu lagi... basuh tangan, singsing lengan, Bismillah.....

Isnin, 27 Jun 2011

Hainanese Chicken Rice

Selamat malam semua. Seperti hari-hari kelmarin, hanya pada waktu malam Amie dapat meluangkan masa yang agak panjang untuk bersama rakan-rakan blogger. Cerita dari dapur Amie hari ini ialah tentang resepi Nasi Ayam Hainan. Amie pernah beberapa kali memasak resepi ini tetapi menggunakan pes Hainan Chicken Rice yang sudah sedia ada. Kali ini Amie cuba ikut resepi dari Singapore Heritage Food by Sylvia Tan. Ada beberapa cara yang Amie gunakan mengikut arahan dalam buku tersebut seperti merebus ayam dan kemudian setelah masak, keluarkan dan masukkan sebentar dalam air sejuk (bukan air berisi ais). Satu lagi ialah cara penyediaan sambalnya. Kalau nasi ayam kita, Amie campurkan lada merah, bawang putih, halia dan tomato, sedikit garam, gula dan perahan air limau tetapi kali ini Amie tambahkan air rebusan ayam sebagaimana yang dinyatakan dalam resepi itu. Amie pun patuh arahan dengan tidak mencampurkan tomato. Namun begitu, untuk sentuhan terakhir.... Amie terpaksa engkar arahan sebab Amie renjiskan minyak bijan di atas daging ayam, itu memang kegemaran anak-anak.


Pilihan hidangan yang menyihatkan untuk seisi keluarga.


Mari kita semak resepi ini....., mengikut yang asal.

Sumber   : Singapore Heritage Food by Sylvia Tan
Resepi     : Hainanese Chicken Rice

1 chicken, approximately 1 1/2 kg (3 lb)
2 cucumber, peeled and sliced
2 stalks coriander leaves, chopped roughly
1 tbp salt
2 stalks of spring onions,knotted
1 thumb-lenght knob or ginger, bruised
5 whole garlic cloves, bruised with skin
oil for rubbing chicken

Rice:
4 cups rice
4 cups chicken stock
3 whole garlic cloves, with skin
2 slices ginger
2 tbs oil or chicken fat
1 tsp salt
4 pandan leaves, knotted

Sauce:
10-12 red chillies
2 cloves garlic, peeled
lime juice
1/2 cup chicken stock or cooked chicken fat
3 thumb-lenght knobs or ginger
salt and sugar to taste

Rub 1 tsp salt all over chicken and stuff cavity with spring onions, ginger and garlic. Bring water in a pot large enaough to submerge the chicken to boil. Place chicken into the pot, and allow water to come to the boil again. Reduce heat, cover and simmer for another half and hour.

Remove chicken and plunge into a basin of cold water to obtain silky skin. Rub oil all over chicken and set aside. Set aside stock to flavour rice and chilli and ginger sauces.

Now make the sauce. Process ginger and 1/4 cup of stock or fat in a blender till fine. Season with salt and sugar to taste. Now process chillies with remaining stock and garlic. Add salt, sugar and lime juice to taste. Set aside.

To cook the rice, heat oil or chicken fat in a wok and brown garlic and ginger. Add washed rice grains and fry till fragrant. Add stock and cook in a rice cooker together with pandan leaves till dry and fluffy.

Chop chicken into pieces and garnish with cucumber slices and coriander. Serve with rice.

Wokeyyyy...... Nasi Ayam Hainan satu..... siap!


Jangan malu-malu.... marilah kita cicipi bersama-sama!

Ahad, 26 Jun 2011

Ikan Belawis Panggang & Ulam Latok

Pernah dengar ikan belawis? Ikan ini bentuknya leper, hidup di batu karang. Isinya lembut dan sangat enak. Amie panggang saja, panggang atas kuali beralas daun pisang. Belum sempat diterbalikkan, ikan sudah masak. Nanti Amie ganggu, hancur jadinya.... tak nampak rupa ikan belawis lagi. Nampak tak kunyitnya masih lagi jelas tak terusik....Amie temankan ikan ini bersama latok. Pernah sekali dulu Amie masukkan dalam blog gambar latok. Latok ialah sejenis rumpai laut, dan merupakan makanan tradisi masyarakat Bajau. Biasanya latok dimakan bersama nasi dan ikan bakar. Amie pernah makan cara tradisi masyarakat ini, memang sedap walaupun sangat ringkas. Yang penting ada ikan bakar terutamanya ikan kayu, latok, mangga muda, dan cili padi. Ikannya pula memang segar dari laut, tak payah bubuh garam dan kunyit.... bersihkan dan panggang, cuci pun dengan air laut....


Sebaik sahaja diangkat dari kuali, terus hidangkan sebab bila dah sejuk tak dapat rasa manis ikan.



Ikan panggang buat macam biasa saja. Yang Amie nak kongsi bersama di sini ialah cara menyediakan latok. Ini cara Amie, mungkin ada beza dengan cara orang lain atau cara tradisi masyarakat Bajau itu sendiri. Keluarga sebelah suami pula akan sediakan perahan air limau, sambil makan nasi sambil petik latok dari tangkai, celup dalam air limau dan masuk ke mulut. Cara Amie pula seperti di bawah ini.

Bahan-bahan:
10 tangkai latok - petik dari tangkai - bilas dan terus toskan sebab latok tak boleh direndam
1 biji mangga muda - mangga Amie hampir masak- cincang
1 biji lada merah - hiris
7 biji cili padi - biarkan bulat, dipatahkan jika mahu makan
3 biji bawang merah - hiris nipis
2 biji limau kasturi - perah airnya
sedikit belacan - kalau rajin boleh bakar dan jadikan serbuk - kalau tak rajin buatlah macamana pun

Cara:
1. Gaul kesemua bahan yang dihiris bersama latok.
2. Perahkan air limau kasturi.
3. Taburkan belacan.
4. Hidangkan segera.



Latok tak boleh dibiarkan lama-lama, sebab ia akan cair - maklumlah dari air laut...tapi sebenarnya banyak khasiat latok, dan Amie telah cerita panjang lebar dalam n3 yang lepas.

Nasi Lemak Hujan Panas, Hati & Limpa Rusa Rendang

Salam pagi Ahad semua.... tentu masing-masing dengan pelbagai kesibukan, mengurus rumahtangga, melayani karenah anak-anak dan memenuhi tuntutan yang lain. Sesibuk manapun, perut perut perlu diisi, dapur sudah tentunya berasap seawal pagi. Amie pergi ke rumah Ida, Japan kelmarin dan terpikat pula dengan nasi lemak hujan panasnya. Katanya, idea itu datangnya setelah berkunjung ke dapur K. Nor dan juga Lovely Kitchen. Amie buat nasi lemak hujan panas tapi lauk yang berbeza, gunakan apa yang ada di dapur. Dalam dunia maya begini sebenarnya kita mempunyai peluang untuk bersedekah jariah, dengan berkongsi ilmu yang sememangnya memberi manfaat kepada kita, hasil masakannya pula tentulah akan memenuhi selera suami dan anak-anak. Tidakkah itu kebahagiaan rumahtangga namanya? Hei... berceramah pagi Ahad pula Amie ni tau... Malam tadi tidur awal, tapi sebab pakwe terpaksa keluar pagi Ahad sebab ada kerja yang perlu diselesaikannya, dalam masa tidur2 ayam pakwe tanya.... esok pagi nak bagi anak sarapan apa? Sebab kerjanya setiap pagi memang suka beli sarapan, Amie pun menjawab... nak buat nasi lemak. Cukup semua bahan ke?, dia tanya semula. Cukup, nak buat rendang ayam, jawab Amie penuh yakin.... ah, kalau tak cukup bahan pun , pandai2lah...bisik hati Amie. Ayam masih dalam peti sejuk, tak larat nak keluarkan....jawab Amie lagi. Nanti baba keluarkan letak di bawah peti....pakwe Amie yang sememangnya faham Amie kurang sihat terus pergi ke dapur. Alamak....bukan ayam yang pakwe keluarkan, tapi hati dan limpa rusa.... Lailahaillallah..... rupanya tak diperiksa terlebih dahulu apa yang nak dikeluarkan malam tadi. Apa nak dibuat dengan hati dan limpa rusa ni? Matahari dah mula naik, sarapan belum sedia lagi.....hu huhhuuu...... nak keluarkan ayam beku macam batu.... berapa lama dah lembut? Kepala pun rasa berat semula...


Akhirnya jadilah resepi Nasi Lemak Hujan Panas berlauk Rendang Hati dan Limpa Rusa. Nasib baik anak-anak tak cerewet (tak suka hati & limpa), sebab ada lauk lain termasuk telur rebus dan ikan bilis, mereka ambil kuah rendang saja. Memang Amie sengaja tidak keringkan kuah rendang, sebab anak-anak sukakan kuahnya yang basah.



Resepi Nasi Lemak Hujan Panas sama saja seperti masak nasi lemak biasa, cuma tambahkan pewarna kesukaan masing-masing, biasanya ada warna hijau, kuning dan merah. Makanlah dengan lauk apa pun seperti makan nasi lemak biasa. Amie cuma perturunkan resepi Hati dan Limpa Rusa Rendang. Resepi ini resepi turun temurun, kalau ada kurang ke, terlebih ke, itu kira resepi ikut budaya kaum masing-masing ye...

Bahan-bahan:
600 gram hati & limpa rusa - hiris nipis & lebar
2 1/2 cawan santan pekat
1/2 cawan kerisik
5 helai daun limau purut
2 helai daun kunyit - siat
3 keping asam gelugur
5cm kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
garam & gula

Bahan kisar
15 biji lada kering
5 biji bawang merah
5 biji bawang putih
3 batang serai
1.5cm halia
1.5cm lengkuas
1.5cm kunyit hidup

Cara:
1. Didihkan 1/2 cawan santan pekat ke dalam kuali.
2. Masukkan semua bahan kisar dan kacau hingga sebati.
3. Masukkan hati dan limpa rusa. Gaul.
4. Masukkan asam gelugur.
5. Masukkan lebihan santan pekat sebanyak 2 cawan.
6. Masak dengan api perlahan. Kacau sekali-sekala.
7. Apabila kuah santan hampir pekat dan hati serta limpa masak, masukkan kerisik dan gaul rata.
8. Perasakan dengan garam & gula.
9. Masukkan daun kunyit dan daun limau purut.
10. Sedia untuk dihidangkan bersama nasi lemak hujan panas.

Amie hidangkan bersama telur rebus, hirisan tomato dan kacang gajus. Lain kalilah kalau nak masak rendang ayam....

Sabtu, 25 Jun 2011

Ikan Tenggiri Rebus Tempoyak

Sejak kelmarin lagi kepala mula rasa berat, nak demam agaknya. Namun terpaksa gagahkan diri untuk pergi bertugas, walaupun sengaja lewat bangun pagi. Semasa sedap bersiap2 pakai baju dan make-up sikit, terdengar pakwe buka pagar. Sebelum turun ke bawah Amie bangunkan anak yang masih melingkar di atas katil untuk tunaikan solat Subuh. Rupanya sebentar tadi pakwe keluar membeli sarapan pagi. Dia siap pesan lagi supaya Amie bawa sarapan sekali kalau tak sempat makan di rumah. Memang pun.... kalau tunggu beberapa minit lagi alamat terperangkaplah dalam kesesakan lalu lintas. Untuk anak-anak, dibelikannya nasi kuning (bukan pulut kuning - tapi kira nasi lemaklah cuma warna kuning), ada donut dan juga karipap. Kami keluar bersama-sama hingga ke pintu pagar tapi membawa haluan masing-masing, Amie ke timur, dia ke barat. Memang rasa tak selesa di tempat kerja, nak cepat balik tapi sampai rumah pun menjelang 1 tengahari. Sempatlah buatkan anak mee goreng koboi. Giliran Amie hantar anak tuisyen (sepatutnya pukul 10 pagi tapi sebab tak ada yang hantar, terpaksa tunda hingga petang.) Ingatkan mandi, tapi lepas solat Zohor terlelap seketika, terbangun ... hantar anak dan balik semula.  Keluarkan ikan dari peti sejuk untuk dimasak petang nanti. Baring-baring depan televisyen, macam tak larat nak bawa badan.... letih semacam, tapi kena juga masak untuk makan malam, kerana sebentar lagi pakwe balik. Amie cadang nak masak rebus tempoyak ikan sembilang, bila masuk dapur rupanya tersalah rendam.... ikan tenggiri pulak!!!! Macam dah nyanyukkkkkk..... Akhirnya jadilah ikan tenggiri rebus tempoyak dan bukannya ikan sembilang rebus tempoyak. Lantaklah...... tenggiri pun ikan juga.


Geledah peti sejuk, terjumpa pelbagai lebihan sayur-sayuran. Oleh kerana esok akan datang stok baru, hari ini kena habiskan stok lama. Campur aduklah dengan segala macam.... terung taiwan, bendi dan tomato. Amie gunakan lada merah segar 2 biji campur dengan cili padi 2 biji. Malas nak kotorkan blender, tumbuk saja guna lesung, tu pasal tak berapa nak halus.....(sebenarnya takut merecik ke mata... hehehheee...) Ha... inilah hasilnya rupa paras masakan orang sakit kepala.... Walaupun sakit kepala, sempat juga merayap belakang dapur ambil daun kunyit....


Sebenarnya Amie terlupa satu bahan yang patutnya masuk dalam resepi ikan tenggiri rebus tempoyak ni. Lupa bubuh kunyit dong! Nasib baik gunakan cili merah, taklah nampak pucat lesi macam muka tuannya yang monyok je hari ini.... Masakan serba ringkas dan sekali harung masuk semua serta serba-serbi cukup lengkap ini terdiri daripada bahan-bahan yang ada di dapur seperti berikut:

600 gram ikan tenggiri (3 potong)
4 sudu tempoyak
1 biji terung taiwan - belah 2 potong 2 = 4
7 biji kacang bendi - buang ekor & tangkai
2 biji tomato - belah 4 = 8
5 ulas bawang merah - tumbuk
3 ulas bawang putih - tumbuk
2 biji lada merah - tumbuk
7 biji cili padi - tumbuk
1cm belacan - tumbuk
1 batang serai - ketuk
1 helai daun kunyit - siat
1/2 sudu serbuk kunyit - lupa bubuh
1 keping asam gelugur
garam & perasa
400ml air

Cara:
1. Campurkan semua bahan tumbuk bersama asam keping, serai, tempoyak dan air ke dalam periuk / kuali.
2. Biarkan mendidih. Masukkan ikan tenggiri bersama terung taiwan. Jangan masak terlalu lama.
3. Masukkan kacang bendi dan tomato serta daun kunyit.
4. Perasakan dengan garam. tutup api.
5. Sedia untuk dihidangkan.


Lepas makan boleh berehat..... ringankan kepala sebab seminggu lagi akan berhadapan dengan audit luar... Apa pun, jom makan....

Jumaat, 24 Jun 2011

Ikan Bayan Kering Kukus, Kerabu Pucuk Paku & Sambal Belacan

Petang tadi sewaktu menghidangkan lauk makan malam, baru Amie tersedar tiga hari berturut-turut menggunakan kelapa dalam masakan. Dimulakan dengan sambal kelapa, diikuti dengan ikan cencaru sumbat kelapa dan hari ini kerabu pucuk paku yang sememangnya menggunakan kelapa. Agaknya setelah digaul sebati dengan pelbagai bahan ramuan, aroma kelapa itu yang menimbulkan nostalgia lampau.... makan bersama bonda sekeluarga. Sampai sekarang Amie masih terbau aroma kelapa parut yang wangi (dulu bonda akan panggang dulu kelapa sebelum diparut), timbul keharuan di hati Amie.... mungkinkah pada masa akan datang anak-anak akan terkenang seperti Amie yang sentiasa mengenang bonda, menghitung hari untuk bertemu dengannya dan ingin mencicipi air tangannya seperti dulu-dulu.....


Inilah antara lauk yang pernah bonda sediakan sebagai hidangan kami sekeluarga. Asasnya ikan kering - dulu biasanya ikan kering gelama - kerabu pucuk ubi campur daun kencur, atau kerabu pucuk meranti campur kangkung putih. Petang tadi Amie kukus ikan bayan kering - kukus ikut cara bonda dengan memasukkan ikan kering ke dalam periuk nasi yang baru kering, biarkan masak bersama wap nasi. Kalau bonda gunakan kelapa parut yang disalai @ panggang hingga wangi, Amie sangan kelapa parut pula.


Ikan bayan kering yang dikukus, ditambah dengan bawang besar, cili padi dan cili merah goreng. Perahkan air limau kasturi ke atasnya. Gandingkan bersama sambal belacan campur sebiji tomato. Sama saja cara sediakan sambal seperti sambal yang lain, cuma Amie buang kulit tomato supaya mudah lenyek bersama sambal.


Sambal belacan ini tidaklah pedas sangat, sebab Amie gunakan 2 biji lada merah bersama 7 biji cili padi saja. Kerabu pucuk paku pula Amie campur dengan taugeh, termasuk bahan lain seperti udang kering, bawang merah, lada putih dan air limau kasturi. Amie tak masukkan cili sebab dah ada sambal belacan. Tak payahlah Amie sertakan resepinya ye... sebab masakannya pun sangat ringkas dan biasa dibuat dek orang, terutama kerabu pucuk paku tu, gunakan bahan paling minima.



Ini pula sup ayam untuk anak-anak. Sup ini Amie ikut cara kakak ipar masak. Manalah anak-anak nak makan lauk ikan kering macam kita...... walaupun kita rasa lauk ikan kering lebih menyelerakan!



Sup ayam ini Amie campurkan dengan sedikit daun kemangi supaya timbul aromanya yang segar. Amie rebus sahaja sekali harung daging ayam, bersama halia dan bawang merah serta putih, lobak merah, cendawan shiitake, white fungus dan juga kentang. Masukkan juga sedikit lada putih. Tak masuk rempah sebab memang begini cara sup kakak ipar Amie - suaminya Cina, jadi ini sup ala Cina - diorang tak masukkan pun lada putih!


Suka hirup supnya yang wangi dengan aroma cendawan shiitake dan daun kemangi....... jom makan!

Khamis, 23 Jun 2011

Ikan Cencaru Sumbat, Sambal Mangga & Ulam-Ulaman

Alhamdulillah, kita dapat bertemu lagi. Nampaknya Amie hanya sempat menyediakan hidangan makan malam sahaja. Sampai ke rumah menjelang Asar, bersihkan diri, solat dan bergegas ke dapur buka peti sejuk, keluarkan apa yang patut untuk dimasak. Memang teringin sangat nak buat pelbagai masakan seperti kek, muffin, puding dan macam-macam lagi yang cantik dan sedap seperti di daput Ct. Delima, Ucu Bakery, Kak Ummi, Juwita, Ayu, Lady Ayu, Madiha dan ramai lagi yang tak mampu Amie tuliskan di sini. nama-namanya. Insya-Allah Amie akan cuba atur masa, cari masa untuk mencubanya. Amie sangat menghargai kalian, yang ikhlas berkongsi resepi, rasa dan pengalaman. Dan sebagai penghargaan Amie senaraikan empunya dapur di blog Amie untuk memudahkan Amie berkunjung bila Amie senang. Kalau dilihat dalam blog Amie ini hanya terpapar lauk-lauk sahaja, jadi rasanya kurang sempurnalah bahan cerita dari dapur yea.... tak cukup masam manis masinnya. Bila teringat anak-anak teruja masuk ke Shouthern Bakery angkut muffin, pizza, dan pelbagai roti..... terlintas di hati, andainya anak-anakku makan hasil air tanganku..... alangkah.....hmmmm, Amie banyak mengelamun ni. Nanti tak siap lagi hidangan malam ini. Amie masih teringat sambal kelapa lauk kelmarin malam, macam tak puas makan pulak. Nak buat lagi hari ini, macam rasa jemu....baiklah buat yang lain. Jadilah ikan cencaru sumbat.... kelapa juga isinyakan. Amie tak bubuh cili tapi gantikan dengan lada putih, takut anak-anak kepedasan pula. Sebagai ganti cili, Amie sediakan sambal mangga dan ulam-ulaman sebagai pelengkap. Jom tengok resepi Amie....


Nampak montel betul perut ikan cencaru kena sumbat.... ha..hahaha... agaknya inilah hasil orang tamak..... sebab nak sangat makan kelapanya, sampai memaksa perut ikan menampung secawan kelapa! Resepi kali ini biasa sahaja, tidak merujuk mana-mana buku kerana memang dari dulu Amie peminat ikan cencaru sumbat terutama yang dipanggang. Bahan-bahan yang digunakan semuanya jenis tradisional termasuk daun kunyit dan kunyit hidup.... sesuailah dengan ikan klasik ini. (Ikan klasik.... maknanya ikan yang sejak sekian lama Amie makan...).  Sambal mangganya pula satu hal....tiba-tiba nak guna belacan, tak tahu mana perginya benda tu. Sebenarnya pada hari Ahad lepas semasa tukang kabinet dapur buat kerja, semua barang dapur suami alihkan.... pelbagai tempatlah dia letak. Ada yang masuk laci, ada yang di penjuru dapur, ada yang masuk peti sejuk. Nak cari lada putih tadi pun kecoh dibuatnya. (Sebenarnya dapur tu belum lengkap & siap sepenuhnya). Akhirnya Amie gunakan udang kering sebagai ganti belacan. Tak sangka pula, rasanya tersangatlah sedap! Berbaloi-baloi rasanya sebab kehilangan belacan!


Bahan-bahan untuk ikan sumbat:
1 ekor ikan cencaru seberat 600gram - bersihkan dan belah belakang
1 cawan kelapa parut
2 biji bawang merah
2 biji bawang putih
1cm halia
1/2 helai daun kunyit - hiris nipis
1 batang serai - hiris nipis
2cm kunyit hidup
1/4 sudu teh pati asam jawa
garam & gula
1/2 sudu teh lada putih
daun pisang - alas memanggang

Cara:
1. Tumbuk halia, bawang putih, bawang merah, kunyit hidup dan halia hingga lumat.
2. Masukkan lada putih dan tumbuk lagi.
3. Masukkan kelapa parut dan tumbuk separuh lumat.
4. Masukkan asam jawa, garam, gula, dan hirisan daun kunyit. Gaul sebati.
5. Sumbatkan ke bahagian belakang ikan cencaru.
6. Panggang hingga masak.

Bahan-bahan sambal mangga:
1cawan mangga cincang separuh masak - Amie gunakan mangga udang
2 biji lada merah
10 biji cili padi
1/3 cawan udang kering - rendam
2 biji bawang merah
2 biji limau kasturi
garam & gula

Cara:
1. Tumbuk cili padi bersama cili merah dan bawang merah hingga lumat.
2. Masukkan udang kering dan tumbuk separuh lumat.
3. Masukkan mangga cincang dan lenyek perlahan-lahan.
4. masukkan garam dan gula, dan perahan air limau kasturi. Gaul rata.
5. Hidangkan.

Ikan cencaru sumbat panggang malam ini bertemankan sambal mangga bersama ulam-ulaman kacang bendi celur, lobak merah, kobis bunga dan juga terung taiwan goreng.



Amie paling suka lobak merah celur tu....manis. Jom makan.....Bismillah.

Ikan Baulu Gulai Tempoyak, Sambal Kelapa & Ulam

Bertemu kembali rakan-rakan blogger masakan yang disayangi. Seronok bertandang ke rumah rakan-rakan yang pandai masak macam-macam resepi. Rasa rugi sangat kalau tak belajar, menimba ilmu dalam dunia masakan yang bagaikan lautan tak bertepi ini. Dengan mengadakan lawatan sambil belajar ke dapur-dapur anda semua, timbullah sedikit minat untuk menceburkan diri dalam dunia kuih-muih, dessert, dan segala macam yang nampaknya sedap & cantik-cantik belaka. Wokey.....cerita Amie seterusnya tentulah tentang menu hidangan malam. Oleh kerana selera sudah kembali menguasai diri, macam-macamlah yang nak dimakan. Asyik terbayang di ruang mata masakan tempoyak....sekejap teringin nak makan sambal tempoyak, sekejap rasa kecur liur teringat sambal kelapa yang bonda buatkan untuk hidangan kami sekeluarga masa kecik2 dulu. Mana satu nak dimasak ni? Patutnya kalau dah buat sambal kelapa siap dengan ulamnya sekali, ikannya pula molek dibakar.... tapi sebab tamak sangat nak makan tempoyak, ikan pun jadi mangsa keadaan...jadi gulai tempoyak pula. Amie gunakan ikan baulu. Mungkin ada yang tak kenal ikan baulu atau milkfish, dan orang Filipina panggil ikan bangos. Rasanya lembut seperti ikan salmon tapi ikan baulu lebih 'kedaratan'... maksud Amie ada sedikit rasa ikan siakap dan ikan talapia.



Ikan Baulu Gulai Tempoyak.... Amie gunakan kunyit hidup sebagaimana yang disarakan rakan Amie, Zanariah. Amie juga masukkan beberapa biji cili padi tumbuk, tak buat pedas sebab sambal kelapa di bawah ni Amie bubuh lebih cili padi. Lagi pun anak-anak tak boleh makan yang terlalu pedas.


Sambal Kelapa .... Amie ikut cara bonda. Gunakan bawang merah mentah sebab bila bertemu dengan kelapa, aromanya akan naik dan menghidupkan selera. Amie hidangkan bersama ulam raja dan kacang botol segar. Semasa ambil daun kunyit  dan isinya di belakang dapur, terpandang pegaga tapi malas nak ambil sebab dia merayap di bawah pokok bunga ros.....uiiii....nanti lenganku tercalar kena duri pokok bunga tu.


Mudah saja untuk menyediakan sambal kelapa. Gunakan kelapa yang baru diparut, kalau yang keluar dari freezer, kuranglah sedikit kelazatannya.

Bahan-bahan: (untuk Amie & pakwe saja)
1/2 cawan kelapa parut
1 sudu makan udang kering (rendam)
1 biji lada merah
7 biji cili padi
2 biji bawang merah
2 biji limau kasturi (ambil airnya)
garam & gula

Cara:
1. Tumbuk cili padi dan cili merah serta bawang merah hingga lumat.
2. Masukkan kelapa dan tumbuk hingga separuh lumat.
3. Masukkan udang kering dan tumbuk lagi.
4. Masukkan secubit garam dan sedikit gula.
5. Perahkan air limau kasturi.
6. Gaul rata dan letakkan di atas piring.
7. Hidangkan bersama ulam raja dan kacang botol.



Untuk gulai tempoyak pula, Amie gunakan 1 ekor ikan baulu seberat 700gram. Ikan ini memang berlemak terutama di bahagian perutnya. Sisiknya kecil-kecil dan nipis. Selain itu tulangnya juga halus.... lebih halus dari tulang ikan terubuk.

Bahan-bahan:
1 ekor ikan baulu - bersihkan dan potong 5
3 sudu makan tempoyak
4 biji bawang merah - tumbuk
4 biji bawang putih - tumbuk
5 biji cili padi - tumbuk
5cm kunyit hidup - tumbuk
2 biji bawang besar - belah 2
1 labu bawang besar - mayang
2 batang serai - ketuk
1 helai daun kunyit - siat
garam
500ml air

Cara:
1. Masukkan semua bahan tumbuk bersama serai dan tempoyak dan air ke dalam periuk / kuali.
2. Setelah mendidih, masukkan ikan dan masak selama 5-7 minit. Jangan terlalu lama sebab isi ikan baulu sangat lembut.
3. Masukkan daun kunyit, lada merah dan bawang besar.
4. Perasakan dengan garam dan jika suka boleh masukkan sedikit gula.
5. Angkat dan hidangkan.

Mudah bukan? Sambil menunggu ikan masak, bolehlah sediakan sambal kelapa. Apabila nasi sudah masak, terus hidangkan semasa masih panas! Selamat menjamu selera....

Selasa, 21 Jun 2011

Nasi Epal Dengan Udang Harimau Masak Sambal

Selamat malam rakan-rakan pengunjung setia Amie's Little Kitchen. Tengahari tadi sewaktu menghadiri sesi taklimat pengurusan, terlintas pula di fikiran untuk masak nasi epal. Gara-gara tak berselera untuk makan, terfikir pula untuk makan yang masam-masam, dan kebetulan kelmarin sempat belek majalah resepi dan terpandang menu nasi epal hijau. Mungkin boleh buka selera.....


Nampaknya petang tadi agak terlewat sedikit untuk memulakan aktiviti memasak. Bukan apa, coretan kenangan dalam rancangan ADILA yang berkisar kisah bapa sangat menyentuh hati Amie. Semuanya tentang jasa dan pengorbanan insan bergelar bapa.... teringat arwah bapa Amie yang telah kembali kepada-Nya lebih 10 tahun lalu. Amie sempat balik kampung di Selangor untuk menziarahinya yang sedang sakit. Amie bersama suami dan anak-anak berangkat pulang pada pagi Selasa, dan semasa menaiki kapal terbang dari Kota Kinabalu ke Lahad Datu.... beliau telah dijemput oleh-Nya. Setibanya di rumah pada pukul 4 petang, bonda menelefon dan memberitahu arwah selamat dikebumikan....  Amie terduduk di bawah tangga sambil menangis... al - Fatihah untuk arwah bapaku..., puaslah melayan perasaan di dapur sebab pakwe di luar siram pokok bunga. Apa pun, perut perlu diisi, lapar anak-anak perlu dilayan.


Salah satu bahan yang perlu disediakan untuk nasi epal ialah air rebusan ayam. Amie rebus ayam tetapi isi ayam Amie jadikan kerabu dengan mangga. Manakala lauk utama nasi epal pula Amie padankan dengan udang harimau masak sambal. Kita lihat dulu apa bahan-bahan yang digunakan untuk nasi epal.

Sumber :  Majalah RASA Ferbruari 2011
Resepi   :   Nasi Epal

Bahan-bahan:
1250 gram beras - cuci bersih
50 gram bawang putih - ketuk
2 helai daun pandan
4 sudu makan marjerin
1250 air rebusan ayam
2 biji bawang besar - mayang halus
2 biji epal - potong kiub
250ml jus epal
garam secukup rasa

Cara:
1. Panskan marjerin di dalam periuk - Amie panaskan dalam kuali.
2. Tumis daun pandan, bawang besar dan bawang putih hingga wangi.
3. Masukkan beras dan kacau rata. - Amie tambah setitik pewarna Green Apple.
4. Masukkan air rebusan ayam, jus epal dan sedikit garam. Kacau sebati. - Amie gunakan sebahagian air rebusan sahaja kerana Amie akan pindahkan nasi yang sudah kembang ke dalam periuk pengukus.
5. Tanak nasi hingga masak dan masukkan epal. Biarkan kering.
6. Angkat dan masukkan ke pinggan. Hidangkan.

Untuk kerabu ayam dan mangga pula, isi ayam hendaklah disiat-siat menjadi kecil. Cincang 2 biji mangga muda, mayang 1 labu bawang besar, hiris 1 biji lada merah. Gaul di dalam mangkuk dan renjiskan dengan perahan air limau, bubuh sedikit garam dan gula. Biarkan seketika dan kemudian hidangkan.


Udang harimau pula masak sambal seperti biasa. Amie tak bubuh pelbagai bahan sebab nanti akan mengurangkan rasa udang. Dah siap pun.... jomlah sama-sama makan nasi epal.

Isnin, 20 Jun 2011

Sup Tulang

Selamat malam semua. Sebelum tidur Amie masukkan dulu resepi sup tulang. Mungkin minggu pertama selepas cuti penggal, jadi badan pun kurang selesa dengan rutin harian, berhadapan dengan pelbagai karenah itu dan ini semasa bekerja menjadikan tubuh agak letih. Amie lebih banyak tertidur pada waktu petang  (mungkin sebab bangun awal pagi) tetapi kurang selera makan pula. Manalah tahu dengan hidangan sup tulang dapat membuka selera. Amie terpikat sangat dengan resepi tradisional dalam buku A Taste of Batu Gajah Traditional Malay Family Recipes. Banyak resepi yang dipaparkan sangat ringkas tetapi rasanya sangat sedap, termasuklah sambal belacan, sambal tempoyak, sambal mangga dan sambal kelapa. Petang tadi Amie pilih resepi sup tulang.


Amie ikut langkah demi langkah dalam buku resepi. Biasanya Amie ikut cara masakan bonda, tumis dahulu semua bahan, layukan daging dan kemudian renih. Tapi kali ini Amie rebus dahulu tulang / daging hingga empuk, kemudian dipindahkan ke periuk lain dan barulah masukkan semua bahan seperti dalam arahan. Bukan mee hoon sup tulang, tapi suhun sup tulang. Pakwe Amie makan dengan mee hoon, tapi Amie makan dengan suhun, dan juga celup roti panggang.... ni selera orang tak berselera nak makan nih....

Sumber: A Taste of Batu Gajah Traditional Malay Family Recipes
Resepi : Spiced Beef Brisket Soup)
             By Datin Seri Raihan Abdul Rahman with recipes by Datin Norsiah Bakhari

Resepi Asal:
1 kg beef brisket (preferebly ribs with ligaments attached)
4 potatoes - peeled and ct into quarters
4 medium - sized red onions - cut into quarters
1 bundle of soup spices (from ready-made soup mixi)
1 small packet so'un (glass noodles)
6 shallots (ponded)
4 gloves garlic (pounded)
2-inch piece ginger (pounded)
1 tbp white pepper
1 tsp salt or to taste

Spices:
2-inch piece cinnamon stick
4 bunga cengkih (cloves)
4 cardamom
2 star anise

Garnishing:
1/2 cup chopped daun sup (Chinese parsley) and daun bawang (spring onion)
1/2 cup deep fried sliced shallots

1. Place the beef in a stock pot or rice cooker, add enogh water to cover the meat and boil for about 2 haours or ntil the meat is tender.
2. Transfer the beef and stock to a large pot and add all the ingredients except the potatoes and glass noodles, and let the soup boil for 20 minutes.
3. Add the potatoes, then lower the heat. Cover and simmer until the potatoes are cooked.
4. The final step is to add the glass noodles and season to taste. Immediately turn off the heat so the noodles don't thicken the sauce. The heat of the broth will ensure the noodles are well-cooked and ready to be eaten. Garnish and serve.

Ringkas sajakan? Kalau suka boleh sediakan sambal kicap.....tambah perahan air limau kasturi.....mmmm, membangkitkan selera tak? Apalagi.....ambil semangkuk seorang....Bismillah...

Laksa Utara

Kebiasaannya, tahun-tahun sebelum ini memang kami tuan rumah sempena hari bapa. Itu yang menyebabkan Amie kadang-kadang terlupa tarikh lahir pakwe Amie sebagaimana yang berlaku pada tahun ini. Oleh sebab tarikh lahirnya pada minggu ketiga bulan Jun, kami sambut serentak pada hari Ahad. Seronok.... sebab keluarga dapat berkumpul ramai-ramai, bertemu bapa mentua, ipar duai dan anak-anak buah. Kadang-kadang apa yang dirancang lain jadinya. Memang Amie luahkan hasrat untuk sambut hari bapa di rumah, tetapi petang Jumaat lepas (hari ulang tahun pakwe Amie), tukang buat kabinet dapur nak datang pasang kabinet pada hari Ahad untuk bahagian dapur kering dan dapur basah. Kebetulan pula, pagi Ahad pakwe Amie ada kerja yang perlu disiapkan. Jadi, rancangan sambutan hari bapa akan dibuat di kampung. Amie ditugaskan masak laksa. Menjelang petang, lokasinya berubah pula di rumah kakak ipar di Taman Tabanak. Kabinet sepanjang 25 kaki (unit gantung -bahagian atas sahaja) siap hampir pukul 6 petang. Tak dapatlah Amie gunakan sepenuhnya dapur untuk aktiviti memasak. Nasib baiklah buat laksa ni mudah sikit, rebus-rebus je.....siaplah juga laksa utara yang sangatlah ringkasnya sebagai salah satu hidangan untuk sambutan hari bapa.



 Nampak betul laksa masak gaya koboi...main tangkap muat je.


Yang bagusnya, bahan-bahan lain hanya perlu potong-potong saja, taklah terganggu sangat kerja-kerja pemasangan kabinet dapur kecuali asap kuah laksa, itu pun masuk dalam cerobong hud dapur. Menjelang petang, kabinet dapur kering pula dipasang, dapatlah Amie masak di bahagian dapur basah. Yang di atas tu ialah aksesori laksa yang akan dibawa ke rumah kakak ipar.


Tak sempat nak tanya kakak ipar, apa nama & jenis kek ini, tapi semua kata sangat sedap! Nampak simple saja kan, tapi rasanya memang Amie pun jilat bibir!


Sambutan hari bapa secara sederhana di rumah kakak ipar Amie.


Antara menu malam itu....sayap & sosej....


.....dan beberapa menu lain termasuk laksa yang Amie bawa. Biasanya Amie masak laksa ikut resepi biasa sahaja, ringkas dan mudah. Tapi entah kenapa tergerak pula nak ikut resepi dalam Majalah SAJI keluaran Februari 2011. Salah satu bahan yang tidak pernah Amie gunakan dalam kuah laksa ialah lengkuas. Amie pun masukkkan sedikit lengkuas dalam kuah. Mungkin ada yang tak gunakan lengkuas, tapi Amie saja je... nak cuba-cuba mana tahu ada kelainan dalam rasanya. Tapi, rasanya sama je.... macam yang Amie buat sebelum ini. Pakwe Amie belikan 4 bungkus laksa, 2 kg ikan selayang.... jadi cukuplah tu sebagai bahan asas....

Sumber: Majalah SAJI Februari 2011
Resepi :  Laksa Utara

Bahan-bahan: (ikut sukatan Amie)
2 kg ikan selayang - rebus dan ambil isinya / kisar
4 bungkus laksa kering - rendam hingga lembut - celur
7 keping asam gelugur
10 tangkai daun kesum
3 kuntum bunga tangkai (belah 4)
garam & perasa

Bahan untuk campuran laksa:
4 biji timun - potong nipis
1 rumpun daun salad - hiris nipis
5 labu bawang besar - mayang
15 biji telur - rebus dan potong wedges
1 biji nanas - buang kulit dan ricih halus
5 biji lada merah - hiris nipis
15 biji limau kasturi

Bahan kisar:
20 tangkai cili kering
1.5cm belacan
25 ulas bawang merah

Cara:
1. Satukan isi ikan dengan air rebsan dan tambah air mengikut kepekatan yang diingini.
2. Masukkan daun kesum, asam gelugur, bunga kantan dan garam serta perasa.
3. Kuah hendaklah sentiasa dikacau agar isi ikan tidak berketul.
4. Masak sehingga asam gelugur kembang dan rasanya sebati.
5. Jangan biarkan kuah mendidih terlalu lama di atas api.
6. Hidangkan bersama laksa yang telah direbus dan bahan campuran yang lain.

Jom.... ikut kami bawa laksa ke rumah kakak ipar Amie....

Sayur Parapa, Ikan Perupu & Sambal Tempoyak

Oleh sebab sudah berhasrat untuk masukkan setiap menu yang dimasak ke dalam blog, walaupun tertunggak kenalah tunaikan juga niat itu. Ini hidangan tengahari Sabtu, tetapi sebenarnya dihidangkan lewat petang sedikit kerana Amie menghadiri mesyuarat dan sambung kursus dalam perkhidmatan sehingga 12.40 tengahari. Sempat singgah di Batu 1, tempat menjual sayur dan buah-buahan.... Amie beli seikat sayur parapa. Kalau ada rakan-rakan yang belum pernah melihatnya, nanti di bawah ini Amie sertakan gambarnya. Sayur parapa (istilah yang diberikan dalam bahasa Bugis - sebab penjualnya keturunan Bugis), sedap dimasak lemak dan juga goreng belacan. Mungkin sayur ini ada di tempat kita, mungkin nama lain. Ada sedikit rasa seperti sayur daun geti atau daun turi. Amie temankan dengan goreng ikan perupu - sejenis ikan yang Amie pun tak tahu apa gelarannya di semenanjung. Banyak tulang tapi isinya lemak. Hidangan tradisional ini Amie gandingkan dengan sambal tempoyak. Sebenarnya tak ada orang jual tempoyak di Sabah, kecuali Amie buat sendiri atau bawa dari semenanjung, itupun kalau lepas dalam penerbangan. Tempoyak yang Amie guna ini pemberian seorang rakan, Ustaz Hasnan.


Bahan-bahan:
1 ikat sayur parapa (petik pucuk muda)
1 biji lobak merah (potong ikut suka)
1 batang serai (diketuk)
300ml santan
segenggam udang kering
4 biji bawang merah (tumbuk)
4 biji bawang putih (tumbuk)
garam & perasa jika suka

Cara:
1. Campurkan kesemua bawang merah, bawang putih, udang kering dan serai  serta lobak merah ke dalam periuk bersama santan.
2. Kacau hingga mendidih.
3. Masukkan sayur parapa dan terus kacau sehingga masak - krang dari 5 minit.
4. Masukkan garam dan perasa.
5. Angkat dan hidangkan panas.


Inilah rupa ikan perupu yang telah digoreng. Temannya dihujung sana tu.... sambal tempoyak. Lama tak makan tempoyak ni.... sampai lupa orang kiri kanan! Dan di bawah ini, sayur parapa yang belum dimasak. Ada pernah jumpa tak sayur ni... apa namanya ye...


Ayam Panggang Oregano

Assalamualaikum dan selamat pagi. Sejak Jumaat lepas tak dapat up-date blog, off-line.... jadi banyaklah resepi tertunggak dan basi... he ehee.... yang Amie nak kemas kini pun resepi hari Jumaat, kebetulan ulang tahun suami dan masa tu memang kelam kabut sebab terlupa tarikhnya. Petang Jumaat tu terus pergi kedai kek yang berdekatan, tapi terkejut sebab kek-kek sudah habis ditempah untuk hari bapa..... nak pergi bandar, masalah traffic pula. Telefon pakwe.... (ingatkan nak buat surprise tapi tak jadi), oleh kerana petangnya dia balik dari arah bandar, biarlah dia beli kek tapi katanya tak sempat sebab traffic jam lebih teruk, takut tak sampai rumah sebelum pukul 7.  Pukul 7 malam Amie pula kena pergi hadiri dinner di Hotel Eksekutif pula meraikan perpisahan dengan boss lama dan meraikan kedatangan boss baru. Apa yang sempat Amie masak petang itu sekurang-kurangnya dapatlah menyamai hidangan di hotel, sebab Amie kalau makan yang sedap-sedap tanpa anak-anak rasanya  macam susah sangat nak telan. Sebelum pergi dinner, Amie hidangkan resepi Ayamg Panggang Oregano, bersama Kentang Wedges dan Salad Campuran..... tanpa kek ulang tahun!... kesian dia..... tapi akan disambut bersama keluarga yang lain sempena hari bapa pada hari Ahad.


Ayam Panggang Oregano ini Amie buat ringkas sahaja. Campur serbuk oregano, sos barbeque, sos Worcesteshire Lea & Perrins, jus lemon dan bahan-bahan lain, kemudian diperap dan panggang. Amie suka cara begini sebab apabila semua bahan telah meresap, daging ayam akan masak sekata dan lebih lembut. Cuma masa memerap itu agak singkat memandangkan hari menjelang petang, sebab bajet masa Amie masak dari jam 5 hingga 6 petang sahaja, jadi hanya sempat perap 1 jam, lebih lama diperap lebih bagus.

Bahan-bahan:
3 bahagian ayam (bahagian sukuan belakang)
3 sudu sos barbeque
2 sudu sos Worchester Lea & Perrins
2 sudu serbuk oregano
1 biji lemon (ambil jusnya)
3 sudu minyak zaiton
3 ulas bawang putih (cincang)

Cara:
1. Gaulkan ayam dengan kesemua bahan di atas dan perap selama  1 jam (masa paling singkat Amie gunakan - sebab nak jimat masa).
2. Panggang ayam hingga masak - Amie panggang dalam kuali - alas daun pisang.
3. Hidangkan bersama kentang wedges dan salad.


Untuk sosnya pula, Amie sediakan sos lada hitam. Amie campurkan 1 labu bawang besar yang dicincang bersama 2 sudu sos tomato, 1 sudu kicap pekat, 1 sudu lada hitam (tumbuk), sedikit bancuhan air tepung jagung dan sedikit garam. Oleh sebab ayam sudah diperap dengan jus lemon, Amie tak masukkan jus lemon dalam sos. Masak sos tadi hingga pekat dan tuangkan di atas ayam panggang oregano.



Maklumlah, Amie fikirkan keriangan anak-anak juga.... jadi Amie buatkan mereka kentang wedges dan juga salad campuran. Buat salad pun cara koboi, potong dan gaul mana yang ada. Jadinya, terhidanglah salad macaroni, campur mix-vege, buah peach, kismis dan dragon fruit... he eheee... sangat berwarna-warni pulak nampaknya... Sebelum Amie dinner di hotel, sempatlah bersama anak-anak meraikan ulang tahun si dia...walaupun secara ringkas saja.



Sempat ambil gambar menu di Hotel Eksekutif. Semuanya di taja oleh Yang Dipertua PIBG, En. Abdul Salam Kassim. Bukan guna duit tabung PIBG tapi Encik Abdul Salam sendiri yang sponsor ....Alhamdulillah, murah rezeki En. Salam yea.... Lebih 10 lauk hidangan malam itu. Sempat juga tangkap gambar makanan yang Amie ambil termasuklah Udang Goreng Salut Tepung dan Ayam Goreng Ala- Thai seperti di atas tu....



Nak juga rasa menu yang lain, tu sebab Amie tak ambil nasi... takut perut penuh dan tak dapat jamah lauk-pauk yang ada seperti Sotong Goreng Belacan.



Ikan Sweet & Sour takketinggalan untuk dinikmati.



Begitu juga dengan kuih popia dan Lamb Masak Lada Hitam. Akhirnya Amie dapat win-win situation... di rumah sempat dirai, di hotel pun sempat dihadiri.