Singgah di Bahulu Masri Sekinchan Selangor

3:51 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Dalam perjalanan dari Hutan Melintang ke Tanjung Karang, Wak Kanang ajak singgah di Bahulu Masri di Sekinchan. Memang terujalah apabila masuk ke dalam kedai. Bukan sahaja ada bahulu tetapi juga pelbagai jenis kuih-muih tradisional yang tak terkira banyaknya. Di sebelahnya pula, mungkin tempat membakar bahulu. Kita tak sempat untuk teroka sebab hendak cepat.

Banyak sungguh makanan kering yang sedap-sedap dijual di sini. Kalau hendak jadikan buah tangan waktu berziarah, memang sesuailah pilih dan beli di sini sahaja. Kita sempat sambar bahulu, mini samosa inti ayam dan beberapa jenis kerepek.

Bahulu Cermai Masri  tiga perisa dalam satu bekas yang sempat dibawa menyeberang Laut China Selatan.



Kalau ikut arah perjalanan dari Perak ke Selangor, Bahulu Masri di Sekinchan terletak di sebelah kiri jalan.


Rambang mata hendak memilih pelbagai jenis kerepek!


Sekadar ambil gambar yang ada di depan mata sahaja!
Kalau berlama-lama di sini, lain jadi ceritanya nanti.





Setiap bekas berisi 40 biji bahulu cermai dengan harga RM19.00.

Selain Bahulu Cermai Masri, kita beli juga Bahulu Gulung Masri.


16 comments

  1. skrg ni mcm2 perisa ada kat bahulu kan

    BalasPadam
    Balasan
    1. Setuju.
      Tapi tetap teringat bahulu air tangan orang dulu-dulu.

      Padam
  2. semua rasa nak sambar beli kan kak... heheheh dana yang tengok ni pun geram

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang banyak disambarnya ni Dana.
      Boleh bagi-bagi ahli keluarga.

      Padam
  3. Balasan
    1. Tetap teringat bahulu gulung Ayer Hitam Johor... saya pernah borong 100 gulung di sana sampai penjualnya terduduk mengira harga! Keenakannya tiada tandingan.

      Padam
  4. Kue kue dalam toples tuh imut imut tapi enak...nyam nyammm

    BalasPadam
  5. Rambang mata nak memilihnya kak Amie. Semua nampak macam nak je. hihi...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Nasib baik tak banyak masa diperuntukkan di sini Fizah. Kalau tidak, entah apa-apa yang dicapai tangan!

      Padam
  6. Kita pun nak pilih baulu gulung inti jem nanas homemade...peyeknya 4 segi juga menarik

    BalasPadam
    Balasan
    1. Teringat baulu gulung emak kita buat duu-dulu time nak raya.
      Aromanya....aduuusss!

      Padam
  7. SA x pernah lagi makan bahulu ada inti ni kak...mesti sedap ni kan..banakna kerepek...

    BalasPadam
  8. Kue bahulu ini ada di mana2 yaaa. Indonesia pun ada, walo kami lebih menyebutnya dengan bolu. Dulu ingat saya suka makan kue bahulu berbentuk ikan 😄. Sedap, apalagi jadi teman minum teh

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kami juga menyebutnya bolu.
      Ejaan bahulu itu digunakan oleh orang Melayu.
      Ya, saya pun pernah makan bahulu bentuk ikan waktu kecil dulu, hasil air tangan Bonda di waktu bulan puasa untuk dijadikan kuih raya.

      Padam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe