Latok, Ikan Bakar, Kicap Lada & Mangga

6:11 PTG

Meriahnya dunia masakan!
Penuh dengan kemewahan pelbagai jenis resepi dari pelbagai suku kaum.
Setiap satunya mempunyai keunikan yang tersendiri.
Dan masih tidak dapat dilupakan, di suatu waktu beberapa tahun lepas, di kala tengahari ketika perut sedang lapar, tiba-tiba mendapat pelawaan dari beberapa orang pekerja am untuk menikmati makan bersama mereka. Waktu itu Amie bertugas menggantikan pengetua, sewaktu musim cuti sekolah.
Mereka menghidangkan nasi panas (masih dalam periuk), ikan kayu saiz kecil yang dipanggang di bawah pokok mangga, sebungkus latok yang masih bertangkai, segenggam cili padi, sebotol kicap dan setangkai mangga muda yang sedang dikupas!
Pada mulanya Amie tidak tahu bagaimana untuk memakannya.....! 
Akhirnya Amie manmbah 3 kali nasi ke dalam pinggan!
Begitu enaknya makan nasi berlaukkan ikan kayu panggang! Patahkan sahaja cili padi, dan tuangkan kicap, kemudian tambahkan hirisan mangga!

Amie ingin mengulanginya lagi ketika berbuka puasa!

 Sediakan sahaja ikan kayu, ;llatok, mangga muda dan cili padi serta kicap.

Hiris cili padi, tuangkan kicap dan perahkan limau kasturi. Gunakan kicap cukup rasa seperti Kicap Cap Kipas Udang, jadi tak perlu tambah sebarang perasa lain.

 Cuci bersih latok, toskan. Sedia untuk dihidangkan.

Ikan kayu panggang yang Amie makan bersama mereka dahulu tidak  berkunyit, hanya bubuh sedikiot sahaja garam! Amie bubuh garam kunyit dan sedikit minyak. Panggang dalam kuali ajaib.

Walaupun tidak dapat menandingi keenakan rasa ikan panggang mereka, tapi sekurang-kuirangnya dapat mengurangkan rasa rindu untuk menikmatinya!

 Siaplah hidangan berasakan masakan tradisi suku kaum Bajau di meja makan.

Azan Maghrib pun berkumandang di udara.
Bismillah.

3 comments

  1. Kecur air liur tgk lauk yg simple begini..

    BalasPadam
  2. dana sgt terliur dengan latok tu kak,tak pernah dana jumpa di sini... mesti sedap rasanya meletup2 dlm mulut kan kak

    ikan kayu tu ikan tongkol ke kak?? tp nampak saiznya kecik sikit dari ikan tongkol yg biasa tuh
    menu yg simple tu kadang lg membuka selera kan...

    BalasPadam
  3. Unknown,
    yang simple itulah yang selalu menggugat selere heheee.

    Norhidana,
    latok tu rasa masin2 air laut, orang sini panggil anggur laut,
    ikan kayu itu ikan tongkol, banyak saiznya tapi yang sedap dan manis saiz kecil.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe