Tenggiri Asam Pedas Tempoyak

1:04 PTG

Jom makan tengahari dengan lauk Tenggiri Asam Pedas Tempoyak. Terpekatlah pula kuahnya! Tak kishlah kan... yang penting sedap! Untuk melihat ikan asam pedas tempoyak yang lain bolehlah selongkar dapur Amie DI SINI


Resepi : Tenggiri Asam Pedas Tempoyak
Sumber : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
5 keping ikan tenggiri
3 sudu tempoyak 
5 helai daun limau purut
1 kuntum bunga kantan - belah 4
3 biji terung - potong 2 & belah 2
1 biji tomato - belah 4
3 cawan air
garam & gula 
minyak

Bahan kisar:
10 biji cili kering
3 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah 
2cm kunyit hidup
1.5cm belacan

Cara:
1. Panaskan sedikit minyak. Tumis semua bahan kisar hingga pecah minyak.
2. Masukkan air dan biarkan mendidih. Masukkan terung, daun limau purut, bunga kantan dan tempoyak. Biarkan seketika.
3. Masukkan ikan tenggiri. Terus didihkan sehingga ikan masak.
4. Masukkan tomato garam dan gula.
5. Tutup api dan sedia untuk dihidangkan.




Alhamdulillah... rezeki Allah.

6 comments

  1. aduh kat sini ada tmepoyak lah best tu lawan dgn petai kak Noor hahaha mengancam sangat tpi kalau akak masak tempoyak sorang je makan kecuali anak UK balik boleh lah ada geng jadi 2 orang yg lain pandang2 je kalau tempoyak ni kesian kami tkde kawan heeeee

    BalasPadam
  2. sedap jugak,kalau ptg gini dpt tambah sepinggan 2 nasi utk cover mlm sekali...hihihi..

    BalasPadam
  3. assalam amie..acik belum pernah masak tenggiri letak tempoyak..sedap ye amie.

    BalasPadam
  4. Selamat sore Bu' Amie..hihihi..cakap Indon kejap ye..ni semua pasal nampak asam pedas ikan tenggiri..pasti enak skali yah..

    BalasPadam
  5. tak pernah letak tempoyak dlm asam pedas...tapi sgt suka tempoyak...nanti boleh try

    BalasPadam
  6. Salam Amie,

    Kak ani kalau masak asam pedas mesti simpan hingga besok pagi. Selalunya akak lawan kuah asam ni dgn lemping gandum, sedap

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe