Jeli Soya Gula Melaka

5:15 PTG

Selamat petang dan selamat berbuka puasa kepada yang akan menghadapi juadah berbuka sebentar lagi. Petang ini Amie kongsikan Jeli Soya Gula Melaka. Amie gunakan minuman kacang soya dan juga gula melaka. Minta maaf sebab Amie tersilap tulis dalam gambar di bawah... sebenarnya Gula Melaka dan bukannya Gula Merah!


Jom santai-santai sambil menyudu Jeli Soya Gula Melaka di tepi jendela dapur. Hari sudah menjelang petang, matahari pun sudah condong ke ufuk untuk kembali ke tempat peraduannya. Untuk yang berpuasa pada hari ini, dipersilakan ambil segelas seorang Jeli Soya Gula Melaka sebelum tingkap ditutup.


Kegelapan akan menyelubungi alam sebentar lagi. Sebelum matahari terbenam, baiklah Amie kongsikan dahulu resepi Jeli Soya Gula Melaka seperti di bawah ini.

Resepi : Jeli Soya Gula Melaka
Sumber : Amie's Little Kitchen

Bahan A:
2 gelas air minuman kacang soya / 400ml
4 gram serbuk jeli

Bahan B:
2 gelas air / 400ml
100 gram gula melaka / ikut kemanisan yang diingini
4 gram serbuk jeli

Bahan C:
1 gelas minuman kacang soya / 200ml air
2 gram serbuk jeli

Cara:
1. Bahan A: Didihkan air kacang soya. Masukkan serbuk jeli sedikit demi sedikit dan kacau hingga larut. Tuangkan ke dalam acuan pilihan. Sejukkan di dalam peti sejuk bahagian beku selama beberapa minit. Sementara itu boleh sediakan untuk Bahan B pula.
2. Bahan B: Didihkan air bersama gula melaka. (Jika takut ada sampah gula, boleh tapis air gula melaka tadi dan didihkan semula). Masukkan serbuk jeli sedikit demi sedikit dan kacau hingga larut. Keluarkan acuan Bahan A dari peti sejuk dan tuangkan Bahan B ke atas Bahan A tadi. Masukkan semula ke dalam peti sejuk. Langkah seterusnya ialah menyediakan Bahan C.
3. Bahan C: Didihkan air kacang soya. Masukkan serbuk jeli sedikit demi sedikit dan kacau hingga larut. Keluarkan acuan Bahan A dan Bahan B dari peti sejuk dan tuangkan Bahan C ke atasnya. Masukkan semula ke dalam peti sejuk bahagian bawah.
4. Setelah beku bolehlah dinikmati.



Kita buka tingkap luas sedikit supaya cahaya matahari yang hanya tinggal serpihan itu dapat memancarkan cahaya petangnya yang terakhir pada hari ini di penjuru ruang dapur Amie's Little Kitchen.


Demikianlah kisahnya tentang pembikinan  Jeli Soya Gula Melaka Amie pada petang ini......

14 comments

  1. Amie..ummi memang suka dessert macam ni, tengok pun dah rasa sejuk tekak.Nanti boleh try buat ni..

    BalasPadam
  2. assalam amie..acik memng tak boleh tahan la bila kemri..gambar2 masakan amie..sungguh cantik dan menarik

    BalasPadam
  3. assalam amie, sungguh sedap n nyaman tgk jeli soya gula melaka ni, best mkn sejuk2

    BalasPadam
  4. Kak Amie..cocok banget nih di cuaca yg panas gini, di makan dingin2 pasti enak khan.. btw memang gula melaka sama gula merah lain kah..? melly ingat sama .. hehe

    BalasPadam
  5. Kak Amie..
    macam tau2 jak yang gue tengah haus..maklum la di tawau ni cuaca panas banget..jadi elok menikmati jelly soya..pastinya nyaman banget..

    BalasPadam
  6. Khairin.
    memang simple, boleh cuba... pasti tidak mengecewakan!

    Ummiross,
    boleh cuba Ummi..mudah sangat ni.

    Acik Erna,
    terima kasih Acik... gambar di rembang sore he he ehh

    BalasPadam
  7. Rosa,
    waalaikumussalam... memang sedap makan sejuk-sejuk ni Rosa...slurrppp!

    Melly,
    memang ada beza antara gula merah dengan gula melaka Melly, gula melaka biasanya dibuat daripada manisan kelapa atai nira kelapa yang dimasak hingga pekat dan apabila seju ia akan beku,gula merah pula diproses daripada tebu dan agak berpasir.

    Rahel,
    memang gue tahu di Tawau panas... ayok nikmati jelinya...ambil satu gelas jak yah.

    BalasPadam
  8. cantiknya gambo kak..kretif...desert pun sedap n simple :)

    BalasPadam
  9. assalam
    sy suka ni , nak lg wat berbuka puasa, sejuk je tekak he he
    sedapnya k.Amie, bak mai sini sikit ye he he

    BalasPadam
  10. aduh haus nya ni Mie walaupun dah buka puasa tadi ni tengok air soya ni terus tekak ni minta diisi...nak try jugak tpi kena tunggu hari yg tak busy lah

    BalasPadam
  11. tok..tok..tok...ada org ketuk tingkap memalam ni...hulur la gelas tu!

    BalasPadam
  12. Tihara,
    gambar kat tepi tingkap dapur berhabuk he he hehh

    Mama Sara Nur,
    waalaikumussalam.. boleh, ambil segelas ye...

    Kak Noor,
    macam main masak-masak je buat ni petang tadi he he heheh

    Ummuaisyah,
    ye ye yeyy tunggu jap Amie datang buka pintu, ke tingkap dapur nak hulur segelas jeli he he heh

    BalasPadam
  13. ehem bestnya..mama nak try juga..thanks.. :)

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe