Udang Masam Manis
11:28 PGSebelum terlupa bahan resepinya, eloklah Amie kongsikan bersama menu Udang Masam Manis yang Amie masak beberapa hari lepas sebagai hidangan makan malam.
Resepi: Udang Masam Manis
Sumber : Amie's Little Kitchen
Bahan-bahan:
500 gram udang kertas - bersihkan
3 ulas bawang putih - cincang
1 labu bawang besar - cincang
2 cm halia - cincang
2 sudu makan sos tomato
2 sudu makan sos cili
2 sudu makan sos plum
1 sudu makan sos tiram
3 biji kentang - kupas, potong kecil dan goreng
1 biji capsicum hijau - potong dadu
1/2 batang lobak merah - potong bulat
minyak
Cara:
1. Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang putih, bawang besar serta halia hingga kekuningan.
2. Masukkan udang dan lobak merah, serta gaul rata.
3. Masukkan sos cili, sos tomato, sos plum dan sos tiram. Gaul sebati sehingga udang masak.
4. Masukkan kentang goreng, dan capsicum hijau.
5. Biarkan seketika. Tutup api dan angkat untuk dihidangkan.
9 comments
Salam Amie..slmt bercuti arini!
BalasPadamAtie pon masak udang gak arini...tp goreng jerrrrrr:D
ala k.amie..kebetulan sy pun beli udang harini xtau msk ape..buat smbal aje le...huhuu..klau k.amie publish awal skit..mmg sy ikut resepi ni la.huhuhu
BalasPadamAmy kak ros tengah lapar ni.belum makan,hari ni dipaksa little laling buat project butter cookies dgn dia.Tumpang makan kat sini je ya.
BalasPadamKalau udang, masak apa pun sedap
BalasPadammelinhkar-lingkar udangnye tu..bismillah..tak sabar ni..
BalasPadamenaknya msk udang cm gini...
BalasPadamSedapnya udang... Semalam harga udang di Giant merudum, berebut2 orang membelinya...
BalasPadamehem terliur tgk udang yg besar2 tu..he2x..
BalasPadamSuka sangat makan udang.. Bila2 boleh cuba menu ni..
BalasPadam