Oleh- Oleh Kundasang.

2:05 PTG

Alhamdulillah.... selamat sampai ke rumah setelah menikmati percutian singkat selama 3 hari! Hari ini  giliran Amie bertugas di sekolah! Badan pun masih terasa lenguh sebab terlalu lama dalam perjalanan. Kalau naik kapal terbang hanya memakan masa selama 55 minit sahaja dari Lahad Datu ke Kota Kinabalu tapi tak dapatlah pula melihat pemandangan atau singgah di tempat tertentu. Jika menaiki kenderaan darat pula memang memakan masa 6 hingga 7 jam jika tidak berhenti di mana-mana. 


Jambangan ros segar oleh-oleh dari Kundasang! Kepulangan kami di sambut oleh dua ekor anak kucing, setiap seekor duduk di kiri dan di kanan pintu pagar! Dan... letihnya, tak boleh hendak dicerita sebab terlalu banyak guna tenaga, berjalan, mendaki... bukan mendaki Gunung Kinabalu, tapi mendaki tangga di Memorial  Australian War di Kundasang, dan menjelajah ke segenap penjuru Taman Hidupan Liar di Lok Kawi terutama sekali di Botanical Garden! Semasa berada di Botanical Garden teringatlah pula pengalaman Novemver 2011 semasa berada di Hutan Simpana Lembah Danum.


Rumah yang ditinggalkan kuserikan kembali dengan jambangan ros dari Kundasang ini.



Ketika berhenti di Kundasang, kami sempat memborong sayur-sayuran, terutamanya Encik Suami. Amie sempat membeli buah-buahan kegemaran termasuk jambu madu, buah lemak manis dan buah habbyu.


Ini buah habiu.



Ini buah lemak manis atau buah mentega (panggilan belah suami).


Masih letih.... jom minum secawan teh panas! Makan apa.....? Makan bunga ros ke? He he hehhhhh... 

5 comments

  1. best nye Amie cantik betul lah bunga rose tu nampak segar bugar je,ada sebijik tart cheese tu makan tu kenyang ke??heeee akak syorkan makan buah lah yg banyak2 tu lagi sihat kan..

    BalasPadam
  2. Kak Noor cayangggg.... ros segar dari Kundasang tu Kak Noor! Tak mau makan cheese tart tu kak, nak makan bunganya aje he he hehh boleh ke makan bunga?

    BalasPadam
  3. Amie..cantiknya bunga ros tu, suka warnanya, berseri2 jadinya rumah Amie.
    Bestnya buah2 tu, hari tu, ummi tak sempat ke Kundasang..

    BalasPadam
  4. cantiknya ros! akak tak penah jumpa kot buah lemak manis ni..

    BalasPadam
  5. bestnya amie..mcm2 tempat amie bolih lawati kat sabah..cantik ros tu..mama pun suka sgt dgn ros..cantik !!

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe