Sup Biji Teratai & Buah Goji

9:37 PTG

Hari ini badan rasa melekit semacam, panas dan berpeluh-peluh. Mungkin beberapa hari kebelakangan ini asyik makan makanan berlemak seperti kambing dan daging lembu! Tengahari tadi memang Amie bersama rakan-rakan makan sate daging lembu, sup daging lembu dan lauk-pauk lain berasaskan daging di majlis perkahwinan rakan sekerja kami! Jadi, hidangan malam kami Amie renih seperiuk sup campur. Amie gunakan buah kundur, lobak putih dan lobak merah, cendawan shiitake dan tidak ketinggalan 15 biji teratai dan 15 biji buah goji. Atas permintaan anak-anak, Amie masukkan 15 biji bebola ayam. Sup yang Amie sediakan tidak ditambah dengan lada putih atau lada hitam yang akan menambahkan panas badan! Sup campur begini Amie ambil idea dari pelbagai jenis sup yang biasa Amie makan di rumah kakak ipar Amie. Katanya, campuran sup buah kundur mampu menyejukkan badan. 


Untuk maklumat lanjut tentang biji teratai bolehlah klik DI SINI dan DI SINI, untuk buah goji pula klik DI SINI dan DI SINI.

Resepi : Sup Biji Teratai & Buah Goji
Sumber : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
15 biji teratai
15 biji buah goji
15 biji bebola ayam
2 mangkuk kecil hirisan kundur
1 batang lobak putih - potong serong
1 batang lobak merah - potog bulat
3 kuntum sendawan shiitake - cuci dan rendam dalam semangkuk air (Amie gunakan air rendaman cendawan shiitake untuk merenihkan sup)
3cm halia - hiris nipis
5 biji bawang putih - pecahkan
garam secukup rasa
1 liter air

Cara:
1. Masukkan kesemua bahan ke dalam periuk yang berisi air kecuali bebola ayam. Masukkan sekali air rendaman cendawan shiitake.
2. Gunakan api yang kuat ketika mendidihkan bahan. Kemudian perlahankan api dan tutup periuk.
3. Renih sekurang-kurangnya 1 jam.
4. Masukkan bebola ayam dan garam / perasa pilihan.
5. Hidangkan panas.


Bagi yang tidak biasa makan sup begini mungkin akan terasa kurang keenakannya kerana tidak banyak campuran bahan perasa yang digunakan termasuk lada putih atau lada hitam, namun di sini Amie hanya ingin kongsi khasiat penggunaan bahan-bahan terpilih dalam sup untuk tujuan mengurangkan rasa panas badan. Oleh kerana kami sekeluarga biasa menikmati sup cara masakan begini, jadi memang habis kuah dihirup sehingga keluar peluh di wajah anak-anak. Sekurang-kurangnya hasil menunjukkan ada kelancaran dalam pengaliran darah dalam tubuh. Alhamdulillah.

7 comments

  1. Komen yang kontot tetapi cukup dalam maksudnya... SEDAP DAN UNIK! <<< dah tu je hehehhe...

    BalasPadam
  2. sup tu rasa manis buah kundur tu ek amie.. tq 4 the info..

    BalasPadam
  3. nani pun tak pernah makan sup mcm ni. jumpa pulak kak amie cari bahan2 tu semua. biji teratai, buah goji tu. nani ni tengok pon tak pernah

    BalasPadam
  4. belum pernah makan lagi sup mcm nie..letak fishball anak2 mesti suke.. :)

    BalasPadam
  5. Shahriah,
    biasa masak sup begini, ikut gaya ala Cina.

    Aeinio,
    kundur tak rasa manis Aeinio, khasiatnya saja untuk sejuk badan.

    Nani,
    banyak dijual di supermarket ni Nani, di pasar pun banyak, terutama peniaga Cina.

    Adyna,
    memang anak-anak makan fishballnya saja he he he hh

    BalasPadam
  6. Tak pernah lagi mkn sup mcm ni..
    Mesti sedapkan amie..

    BalasPadam
  7. Ainoraini,
    tidaklah sesedap sup yang biasa kita buat, sebab tak banyak bubuh bahan perencah, hanya garam saja... tapi nak cari khasiatnya untuk sejukkan badan.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe