Ikan Patin Asam Pedas Tempoyak, Kerabu Pucuk Paku & Sup Kundur

2:30 PTG

Selamat berhujung minggu buat semua pengunjung budiman. Hari untuk mengemaskini setiap penjuru kediaman nampaknya sudah mula beransur petang. Kalau hendak dihitung memang tidak terhitung segala perkara yang perlu dibereskan kerana hari Ahad begini bukan bererti hari untuk berehat sepenuhnya bagi sesetengah orang. Bagaimanapun, pada hari beginilah seisi keluarga dapat berkumpul bersama, sarapan bersama, membersihkan apa yang patut dari penjuru ke penjuru rumah, kemudian makan tengahari bersama dan sebelah petang pula kalau tidak ke mana-mana bolehlah bersantai-santai menonton televisyen. Begitulah juga dengan Amie, mengambil kesempatan ini untuk menyediakan hidangan tengahari sementara anak-anak dan Encik Suami membuat apa yang patut termasuk mencuci kereta, membantu menjemur pakaian, dan serba-serbi hal ehwal rumah tangga yang lain. Tengahari ini Amie masak Ikan Patin Asam Pedas Tempoyak. Amie gandingkan dengan Kerabu Pucuk Paku. Oleh kerana anak-anak tidak suka makan sayur, Amie sediakan Sup Kundur. Sekurang-kurangnya dengan menghirup kuah sup, dapatlah juga sedikit zat dan vitamin sayur-sayuran masuk ke tubuh badan anak-anak. Amie gunakan sahaja bahan yang ada di dapur di samping bertujuan untuk menghabiskan stok mingguan. Jadi, mana-mana bahagian dalam resepi yang Amie tuliskan di bawah ini tidak atau kurang memenuhi citarasa anda, maaf jua Amie pinta.


Resepi: Ikan Patin Asam Pedas Tempoyak
Sumber: Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
1 ekor ikan patin - bersihkan, belah 2 dan potong 5
3 sudu tempoyak 
4 tangkai daun kesum
1 kuntum bunga kantan - belah 4
5 biji cili hijau
3 cawan air
garam & gula 
minyak

Bahan kisar:
10 biji cili kering
3 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah 
2cm kunyit hidup
1.5cm belacan

Cara:
1. Panaskan sedikit minyak. Tumis semua bahan kisar hingga pecah minyak.
2. Masukkan air dan biarkan mendidih. Masukkan daun kesum, bunga kantan dan tempoyak. Biarkan seketika.
3. Masukkan ikan patin. Terus didihkan sehingga ikan masak.
4. Masukkan cili hijau, garam dan gula.
5. Tutup api dan sedia untuk dihidangkan.



Resepi: Kerabu Pucuk Paku
Sumber: Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
1 ikat pucuk paku - potong ikut suka - celur
1/2 batang lobak merah - potong halus - celur
2 ekor ikan kembung panggang - ambil isinya - hancurkan
1 labu bawang besar - mayang
3 biji cili merah - hiris
7 biji cili padi - hiris
2 cawan kelapa parut - tumbuk separuh hancur
1 cawan santan pekat
garam & gula secukup rasa
2 biji limau kasturi - ambil jusnya

Cara:
1. Campurkan pucuk paku, lobak merah, bawang besar, cili merah dan cili padi ke dalam mangkuk besar.
2. Masukkan kelapa parut, dan  isi ikan kembung. Gaul rata.
3. Masukkan garam, gula dan santan.
4. Akhir sekali sebatikan dengan jus limau kasturi.
5. Sedia untuk dihidangkan.




Resepi: Sup Kundur
Sumber: Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
600 gram buah kundur - potong ikut suka - Amie masak bersama kulitnya
10 biji kurma merah
1/2 batang lobak merah - potong ikut suka
15 biji bebola ikan
2cm halia - hiris halus
2 batang daun sup - potong halus
3 ulas bawang putih - pecahkan
1/2 labu bawang besar - mayang kasar
1/2 sudu teh lada putih - tumbuk
1 sudu serbuk pati ikan bilis
4 cawan air

Cara:
1. Didihkan air di dalam periuk dengan api kuat. Masukkan kundur, lobak merah, kurma merah, halia, bawang putih dan bawang besar.
2. Apabila kulit kundur telah berubah warna, perlahankan api.
3. Masukkan serbuk pati ikan bilis, lada putih dan bebola ikan. Biarkan seketika.
4. Tutup api.
5. Sup Kundur sedia untuk dihidangkan.

19 comments

  1. alamak ruginya saya x mkn ikan patin.....

    BalasPadam
  2. Amie..kerabu pucuk paku tu...terguda kak Ros.Rumah kak Ros pula lain pesen..tak boleh tak ada sayur.Nanti semua tak boleh makan.Papanya dah lateh anak2 dari kecil..sayur lebih penting dari lauk pauk....So sayur apa pun kat sini grenti jalan.

    BalasPadam
  3. wahhh..nice lah kak ikan patinnye menu tu...sedapnya..semua2 sedap belaka..thanks 4 sharing :)

    BalasPadam
  4. Myda,
    memang rugi... hilang satu nikmat he he heh

    Puan Ros,
    memang dari kecil si abang sulung tak mahu makan, kalau makan terus muntah... adik2nya pun mengikut ngada2 he he he.... tu selalu buat sup sayur.

    Tihara,
    menu hentam keromo aje...

    BalasPadam
  5. Sedapnya menu2 ni, Kerabu memang sedap, makan mcm tu je pon sedap

    BalasPadam
  6. Oh saya pun tak makan ikan patin, entah kenapa. Urap tu nampak menyelerakan.

    BalasPadam
  7. wow! tak tertahan la amie tengok rupa makanan ni sume.

    BalasPadam
  8. Salam kak amie!!! selamat pagiii waktu kat bangkok skrg ni :D sori kak semalam tak dpt nak blogwalking sbb bz n badan kita ni sakit2 lah pulak.. sedapnyerr nmpk ikan masak asam pedas tuuu ada pulak kerabu pucuk pakuuu uuuuwaaaaaaaa...sedaaapppp!!!! sume sedap2!!

    BalasPadam
  9. salam amie..tak tau pulak acik kundur tu boleh buat sup..tima kasih amie..sharekan disini..

    BalasPadam
  10. fullamak..sedapnya lauk pauk hari ni...bila nak ajak akak dtg makan tengahari?jgn lupa sambal tempoyak sekali ya...^_^

    BalasPadam
  11. Salam Amie...semuanya menyelerakn menu kat umah Amie ni.Nk tumpang mkn..jauh la pulak!
    Yg xtahan tu..gulai tempoyak!dah lama xmakan..huhhuuuu

    BalasPadam
  12. Amie, gandingan yang mantap ni, semuanya kena dengan taste ummi, kalau 1 pinggan nasi tak cukup ni.

    BalasPadam
  13. Thanks kak amie dah hidang ye saya duduk baca doa ye ,heheeh sedap2 hidangan akak

    BalasPadam
  14. ya ampun sedapnya menu lauk akak ni memang menyelerakan ni kak.Ikan patin dan kerabu tu memang buatkan saya terliur tau..sabar jer lah..hehe

    BalasPadam
  15. salam kak amie
    wahhh resepi semunya menarik..tq share..:)

    BalasPadam
  16. Ajumohit,
    memang sedap ratah begitu aje.

    Hazila,
    memang ada sesetengah orang tak makan ikan patin.

    Whitecappucino,
    lauk kampung ni WC, jom makan sama.

    BalasPadam
  17. Ika,
    ada masa sikit hari Ahad untuk siapakan hidangan tengahari buat keluarga, jom makan sama Ika...

    Acik Erna,
    Amie dapat resepi begini dari kakak ipar, rasanya pun okey.

    Kak Anymz,
    jemputlah makan sama... boleh datang bila2 masa tapi Air Asia tak sampai Lahad Datu kak, kena tukar MAS Wing dari KK he he hehh

    BalasPadam
  18. Azatie,
    sekali-sekala kenalkan anak2 dengan hidangan tradisi kita.... anak2 bukannya tahu makan tempoyak he he heh

    Ummi,
    boleh tambah kerabu, tambah lauk dan tambah sup... tapi tak boleh tambah nasi he he hehh

    Chik Mimi,
    silakan...silakan baca doanya Mimi... semua dah tadah tangan ni..

    BalasPadam
  19. Nieza,
    cepat2lah balik sini Nieza... ikan patin dengan kerabu dah lama menunggu he he hehh

    Zila 4ever,
    silakan... silakan kongsi resepi.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe