Ayam Percik Ala Cikmin

6:27 PTG

Jom ratah Ayam Percik. Ayam Percik ini keluar dari oven Amie's Little Kitchen. Memang tidak sama dengan Ayam Percik di pasar malam yang siap dikepit dengan buluh! Tapi, sekurang-kurangnya dapatlah memenuhi keinginan untuk meratah Ayam Percik! Nak tunggu balik kampung untuk jalan-jalan cari makan di pasar malam, entah bila masanya akan tiba! Baiklah buat sendiri.


Resepinya Amie ambil di dapur Cikmin. Minta izin ye Cikmin, Amie tulis kembali resepinya di sini untuk rujukan teman-teman yang lain. Cara Cikmin masak Ayam Percik Ala Cikmin memang mudah untuk diikuti. Alhamdulillah menjadi juga Ayam Percik Ala Cikmin ini.


Resepi : Ayam Percik Ala Cikmin
Bahan untuk ayam:
1/2 ekor ayam - Amie gunakan 3 ketul bahagian peha
5 ulas bawang merah kecil
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia
2 btg serai
serbuk lada sulah
garam
(perap ayam dgn bahan-bahan diatas)
Bahan untuk sos:kisar halus
10 ulas bawang merah kecil
5 ulas bawang putih
3 btg serai
1/2 inci halia
1/2 inci lengkuas
3 biji buah keras
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
1 sudu kecil ketumbar
15 tangkai cili kering-dikisar
Bahan lain: santan (RM2), garam, gula, serbuk dan perasa.

Cara:
  1. Tumis bahan-bahan yg telah dikisar halus bersama cili kering kisar hingga naik baunya.
  2. Masukkan santan dan biar sampai pecah minyak.
  3. Masukkan garam,gula dan perasa jika suka.
  4. Bakar ayam yang telah diperap sama ada guna oven(suhu 165c selama 1 jam) atau dapur arang.
  5. Kemudian tuang sos di atas ayam yg telah siap dibakar.


Amie salutkan daging ayam dengan kuah percik ketika memanggang, dan apabila kelihatan kering, Amie tambah lagi kuah percik tersebut sehinggalah ayam panggang masak. Jom makan.... apa ditunggu lagi!


Silakan... ambil seketul seorang!

27 comments

  1. waduhhhhh ayam perciklah pulak..ghajennya Amie..leh cuba resepi ni lenkali...arini yatie buat apam labu resepi kat sini..tak perasan makan berapa ketul ntah..sedap betullahhhhhhh...tq ya..

    BalasPadam
  2. wallla...sedapnye tgk ayam percik tu...kak bgkus 2 yer..hihi...ni time bulan posa sok ni laku ni..QH amik resepi yer...tq Kak Amie syggg

    BalasPadam
  3. Assalam Amie,,
    wah kita belum pernah buat ayam percik sendiri...tengok ayam yang amie buat ni terasa sedapnya..
    nasi lemak lain macam pesyen kat bawah tu buat kita kecur aje tau..

    BalasPadam
  4. Salam k.Amie,
    apam percik in the haouseeeee !!!
    sedap di ratah gitu jer memalam nie...

    BalasPadam
  5. salam amie..sedapnya nampak ayam percik tu

    BalasPadam
  6. Amie..sedapnya, meleleh airliur ummi ni.

    BalasPadam
  7. Ayam percik sememangnya my favourite! You made it look sooooo delish! :)

    BalasPadam
  8. Kak Amie...kenapa selalu masak sedap2 niiii...huhu...feveret nih

    BalasPadam
  9. assalam
    teringin sy dibuatnya ni, mana nk cari malam gini, kena tunggu pasar malam esk jee
    sedappp

    BalasPadam
  10. kak amie cyg..malam2 kesini sbb nampak peha aym,mcm nk cubit2 jew..:)

    BalasPadam
  11. Assalamualaikum Amie,
    Berderet2 masakan yang semuanya menggamit selera orang Penang yg sorang ni, Mana satu nak pilih ni Amieeeeee, nak semua sekali, sehari satu hidangan boleh....

    BalasPadam
  12. Sedapnya... Tak pernah lagi cuba resepi ayam percik..

    BalasPadam
  13. perghhh! berkilat2 ayam tu...sungguh menyelerakan!

    BalasPadam
  14. sedap... sedap!! my fav dishes ni... nanti bolehlah saya buat ayam percik ni!! thanks 4 sharing, ya Amie...

    BalasPadam
  15. sedapppp
    dulu2 mak akak selalu bakar kat dapur arang :)

    BalasPadam
  16. Sori Amie, akak ketinggalan komen, biasa ler otai, mesti last kan?
    Kalau kat pasar mlm semenanjung, takyah susah2 buat, tunjuk je...mana2 pun ada ye tak?

    BalasPadam
  17. Salam Kak Amie..waaahh rajin betul akak..ada ayam percik pulak.. sangat mengiurkan ayam tersebut..yana pun dh lama xbuat ayam percik..hmm..dh terliur sudah niii hihii ^^

    BalasPadam
  18. assalam jeles mama tau !!..hikk2x..amie asyik tunjuk pic.makanan yg sedap2 je !!..mama akan cuba memasaknya..thanks share resepi ni..

    BalasPadam
  19. Mama Maisarah,
    terima kasih sudi singgah,
    sudah pergi ke blog Mama Maisarah tapi tak boleh masuk, nanti akan cuba lagi ye.

    Yatie,
    lama tak makan ayam percik Yatie, kat sini susah nak dapat macam di pasar malam tempat kita....
    Sedapkan apam labu kan Yatie, berkhasiat lagi! Terima kasih sudi cuba resepi tu.

    Qasey Honey,
    Memang bulan puasa boleh beli je di bazaar Ramadhankan QH...

    BalasPadam
  20. Ayu,
    waalaikumussalam,
    rupanyakan Ayu, taklah sesusah mana nak buat ayam percik ni, cuma bezanya yang dijual tu disepit dengan buluh he he hehh
    yang di bawah tu tiru fesyen nasi lemah Sahriah Masterchef tu laaa...

    Asyifa,
    memang sedap ratah2... sedap sangat sambal kuah perciknya tu!

    Acik Erna,
    alhamdulillah Acik, memang sedap!

    BalasPadam
  21. Ummiross,
    inilah akibatnya duduk jauh-jauh ye Ummi... kalau nak makan sesuatu yang kita suka, kenalah usaha buat sampai menjadik he he heh

    Love2Cook,
    terima kasih... terima kasih banyak!

    FnF,
    sehari dapat masak sekali aje FnF...

    BalasPadam
  22. Mama Sara Nur,
    alhamdulillah... boleh cari di pasar malam.

    Zila,
    meh cubit sama-sama Zila ye... cubit aje tau he he heh

    Wattie,
    owhh orang Penang sudah mari ye, yeayyy pilihlah mana yang berkenan di hati tapi tak dak pasembor ye Wattie he he ehh

    BalasPadam
  23. Salam Kak Amie...
    rajinnya buat ayam percik...pos sikit ke tawau bah..

    BalasPadam
  24. Nur-nba,
    cubalah...insya-Allah menjadi.

    Nani,
    amacam...mengancam diet tak hikhikhikk.

    Wana,
    boleh...dipersilakan... Amie pun selalu kecurr kalau sampai dapur Wana!

    BalasPadam
  25. Kasih,
    memang sedap bakar atas bara ye Kasih. Aromanya semerbak!

    Zana pb,
    tak apalah Zana, kena merajinkan diri kalau dah teringin sangat nak makan ni, nak tunggu ba;ik kampung... lamanya lagi, he he heh

    Yana,
    jom buat ayam percik Yana... sedap!

    Mama Ani,
    silakan mencubanya... ringkas dan mudah, mesti menjadi punya!

    BalasPadam
  26. Rahel,
    lu lewat sampe bah... udah habis ayamnya, tinggal kuah perciknya jak.. lain kali gue bikin lagi yah... datang awal sikit he he heh

    BalasPadam
  27. sedapnya kak ayam panggang..saya pun dah siap perap ayam nak masak utk malam nanti..hehehhe

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe