Ayam Panggang Madu

6:43 PTG

Alhamdulillah, ketika Encik Suami sampai ke rumah petang tadi, Amie sempat menyediakan hidangan makan malam kami merangkap dua sambutan serentak pada hari ini, hari bapa dan hari ulang tahun Encik Suami. Amie panggang seekor ayam seberat 1.7kg. Amie namakan resepi ini sebagai resepi Ayam Panggang Madu. Olahannya mengikut citarasa Amie dengan menggunakan bahan yang mudah diperolehi di dapur.


Resepi : Ayam Panggang Madu
Sumber : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
1 ekor ayam segar seberat 1.7kg - bersihkan dan tos

Bahan A:
5cm halia - kisar
5 biji bawang putih - kisar
1 sudu makan Sos Ayam Pekat Maggie
3 sudu makan sos tiram
1 sudu makan lada putih - tumbuk
2 sudu makan minyak bijan

Bahan B:
1 sudu makan sos tiram
1 sudu makan sos ayam pekat Maggie
3 sudu makan madu 

Cara:
1. Lumurkan ayam dengan Bahan A dan perap selama 4 jam / sebaiknya perap semalaman di dalam peti sejuk.
2. Panggang di dalam oven dengan menggunakan api sederhana panas - Amie panggang selama 90 minit.
3. Keluarkan ayam panggang, dan sapu dengan Bahan B. 
4. Masukkan kembali ke dalam oven dan panggang dengan api kecil selama 15 minit.
5. Tutup api oven, dan keluarkan.
6. Sedia untuk dihidang.


Seronok tengok anak-anak menikmati hidangan Ayam Panggang Madu bersama Encik Suami yang diraikan. Walaupun cara penyediaannya menggunakan bahan-bahan yang ringkas, tetapi kelazatannya tetap terasa!


Kepada sesiapa yang berminat untuk mencuba resepi Ayam Panggang Madu yang mudah ini, Amie persilakan dengan besar hati. Untuk mendapatkan rasa perapan yang lebih enak sebaik-baiknya simpan di dalam peti sejuk semalaman. Satu lagi, untuk menambahkan aromanya, bolehlah tambah serai  pemerap. Amie suka memanggang menggunakan api sederhana supaya isi ayam masak sekata dan tidak bimbang kalau tidak masak.


Hasilnya.... Ayam Panggang Madu Amie's Little Kitchen yang berkilat-kilat di salut madu lebah dari Kundasang! Amie hidangkan bersama Nasi Ayam Saffron. Insya-Allah dalam entri akan datang Amie kongsikan bersama resepi Nasi Ayam Saffron. Walaupun hari menjelang senja tetapi anak-anak mahu juga Encik Suami meniup lilin dan memotong kek. Anak-anak sudah sediakan tempat untuk Encik Suami di ruang tamu. Alamak... lampu di ruang tamu bukannya terang, malap-malap romantik gitu.... jadi gambar pun tak berapa jelas, sebab tak cukup cahaya!


Amie ulang tayang gambar tengahari tadi di bawah ini untuk gambar Cappuccino Cake yang lebih jelas.


Sekian. Demikian adanya cerita dari Amie's Little Kitchen untuk petang Ahad yang tenang dan damai ini. Hingga bertemu lagi di lain siaran.

41 comments

  1. selamat malam Kak Amie...nampak sedap sangat ayam panggang madu ni...dan kek kappucino di bawah tu pun menarik gak...tapi gue nak yg ayam panggang tu...nampak mulus jak...

    BalasPadam
  2. Rahel,
    itulah hasil air tangan gue buat suami yang dikasihi... resepi original dari dapurku.

    BalasPadam
  3. kak amie! hari ni besday cik abg jugak ke? hihih...untung dia dapat isteri pandai masak mcm kak amie ni. ayam panggang tergolek2 tu sungguh seksi! auuuw! nak jugak!

    BalasPadam
  4. Nani,
    alahai... jauhnya dia duduk kat Bukit Garam nu... kalu dekat boleh joint sekali, ni ayam 1.7kg ni anak beranak berlima ratah2 Nani...

    BalasPadam
  5. Malam Kak Amie..sedap nya ayam panggang, dah habis kah.. ?
    Btw.. happy bday for your hubby, wishing him all the best.. ;)

    BalasPadam
  6. Melly,
    ya makasih sayanggg Melly.... ayam panggangnya udah habis, tinggal gambar kenangan untuk tatapan aja dong!

    BalasPadam
  7. Kak Ros,
    aduiiii.... memang anak-anak betul raikan birthday & hari bapa dia Kak Ros... jangankan peha yang berkilat, habis kuah bermadunya ikut dijilat he he he heh

    BalasPadam
  8. Hi Amie.. Wah wah sedap nya ayam panggang ituh tentu bau nya harum isi nya lembut.. hmm yummy nya..

    BalasPadam
  9. salam Mie..
    amboii nampak cantik sungguh ayam tu lagipun bersopan santun lagi,bukan macam ayam mr bean tu nampak aurat hee tapi ayam AMie akak puji lah pandai jaga penampilan mungkin sbb kena didik dnegan cikgu Ame yg jugak bersopan santun heee jgn marah akak gurau je malam2 ni..
    kalau dapat sepotong mesti bessstt

    BalasPadam
  10. waaaaahhhhhhhhhh ayam panggang nampak sedap bangat rasa nk mintak sepotong dua hehehhe best2..

    BalasPadam
  11. assalam amie..`selamat hari bapa & hepi bezday` buat `en.hb` amie..ehem juga buat `en.hb mama`..hikk2x..ehem bestnya ayam panggang madu tu..nak sikit..

    BalasPadam
  12. Nampak ayam tu sungguh seksi hehe.Sungguh menyelerakan.Cantik sekali gambarnya.Selamat hari bapa pada En.Suami Amie ya:)dan semua bapa bapa di luar sana.

    BalasPadam
  13. Salam Amie.waduh tergoda nengok ayam bakar sekor...posing menawan... berkilat pula tu.rasa nak tarik je peha tu...hi...
    besar ayam tu 1.7 kg..puas mkn sekeluarga....

    BalasPadam
  14. Belum pernah lagi kita masak ayam tergolek seekor camtu. Raya tahun lepas nak buat lah, dah siap bahan tapi anak pula gi potong kecil ayam.

    BalasPadam
  15. selamat malam kak amie..ayam panggang madu ada lagi ke kak? nak sikit..hehe

    BalasPadam
  16. salam kak amie.. wani tak berkesempatan nak jalan2 kat blog ..ada masa sikit2 ni blh la singgah2 jap kat dapo kak amie ..dah banyak tol dah tertinggal entry kat sini ..semuanya menu sedap.. wani ingatkan semalam hari bapa ..? sedap tengok kek birthday dan ayam panggang golek tu .. ingatkan ada gambar kek yg dipotong .. mcm sayang nak makan pulak tengok kek hihi ..

    BalasPadam
  17. As-salam Amie
    Ucapan terlewat "selamat hari lahir" kepada En. Suami Amie tu. Semoga dia sihat-sihat selalu. Wow, banyaknya aksesori atas kek harijadinya! Ayah gambarkan rasa enaknya dari jauh...

    Ada tak orang memanggang ayam macam yang Amie buat tu, dengan menanggalkan kulitnya terlebih dulu sebelum dipanggang?

    BalasPadam
  18. Amie..sedapnya tgk ayam panggang & kek tu..rajinnya memasak kawan kita niii..:)

    BalasPadam
  19. Kak Amie..yana nak kedua2nyaa..ayam+kek kapucino ^^.. salin resepi dulu..dh terguda sgt tgk ayam tergolek tuh hihii

    BalasPadam
  20. salam kak amie...

    aduhhh... tak menahan bila tgk ayam panggang madu ni. kalah kenny rogers punya nih...

    kek cappucino tu pun mengancam banget.

    BalasPadam
  21. Assalamualaikum Amie,
    Waaaaa makan besaq nampak. Geramnya tengok ayam sexyssss yg berkilat2 tu, lagi geram tengok cappucino cake kat bawah itewwwww.....ada lagi ke saki bakinya Amie....nak cikittttttt.......

    Hepi birthday n happy father's day buat yang menyambutnya ya....

    BalasPadam
  22. Salam Amie,

    Mengancam betul tengok ayam tu.

    Selamat hari bapa kepada semua bapa.

    BalasPadam
  23. kebetulan ye.. sambutan 2 in 1 gitu... pasti mr. husband pun double happy...hehe...

    memang cantik betul ayam panggang madu amie tu.. berkilat2.... baru teringat yg dah lama betul madiha tak buat ayam panggang....

    BalasPadam
  24. Salam Amieeee..nampak sedap ayam panggang madu tu.Bertuahnya Encik Suami dpt isteri rajen cam Amie ni...Sibuk brkeje tp masak ttp tiptop!

    BalasPadam
  25. Kak Amie cayanggggggg waduhhhh bersinar mata ni tengok ayam panggang madu yang berkilauan tu.. kalau masuk pertandingan ni confirm jadi juara... serius ni..:))

    BalasPadam
  26. kak amie..cantiknye ayam tu..pandainye memanggang...

    BalasPadam
  27. Choco Ani,
    alhamdulillah.. isinya masak sekata dan lembut!

    Kak Noor,
    ha ha ha hhh...memang Amie pun terfikir-fikir juga macamana nak suruh ayam tu berposing, sudahlah seksi, jadi memang kena tutup bahagian yang sensitif tuhe he hehhh, oohh masih ada kesopanannya ye Kak Noor.

    Delima Zamrud,
    dah habis dah... tulang-temulangnya pun dah tak ada, nanti kakak buat lagi, datang awal sikit ye Delima he he heh

    BalasPadam
  28. Aduhai Amie... kakak tergoda sungguh dgn ayam panggang amie... tak ada hangus langsung. Kakak buat mesti ada hitam-hitam hairanlah...

    Amie memang pandai memasak. Bukan puji tapi dari hati kakak yg ikhlas nie.

    BalasPadam
  29. Mama Aini,
    oohh hubby sambut bithday juga ye, selamat juga untuknya ye...

    Cik Manggis,
    memang seksi sungguh ayam tu ye CM he he hehh terima kasih atas ucapan itu.

    Mamasya,
    alhamdulillah menjadi, dah sapu madu, berkilat pula jadinya, peha tu memang main tark aje boleh tercabut sebab masak lembut bahagian dalamnya.

    BalasPadam
  30. Azie,
    ini kali pertama Amie masak ayam tergolek seekor! Alhamdulillah, menjadi.

    Puteri Kasih,
    habis dah... nanti kakak buat lagi ye..

    Wani,
    tak apa Wani, kalau ada kesempatan bolehlah jalan-jalan, pintu dapur Amie sentiasa terbuka...:)

    BalasPadam
  31. Ayah Temuk,
    terima kasih atas ucapan itu, insya-Allah akan Amie sampaikan. Cappuccino Cake itu memang banyak aksesori melintang pukang, sampai nak potong pun tak tahu macamana he he hehh

    Bagi yang mementingkan kesihatan, kurangkan lemak & kolestrol memang mereka akan buang kulit, itu satu idea yang bagus ayah, walaupun belum Amie jumpa ayam panggang seekor tanpa kulit, tapi insya-Allah idea ayah itu akan Amie cuba suatu hari nanti! Terima kasih ayah.

    Sofea,
    masak bersempena ni Sofea... sesekali untuk keluarga.

    Yana,
    resepi ayam panggang madu yang Kak Amie buat memang mudah, he he heh tidaklah sesukar yang dibayangkan oleh kakak sebelum ini.

    BalasPadam
  32. Izan,
    alhamdulillah... menjadi juga ayam panggang madu kakak ni.

    Waatiie,
    waalaikumussalam... Wattie datang lambat, habis dah... ayam seksi , cappuccino cake tu ada separuh lagi, bolehlah Amie potongkan sikit untuk Wattie...
    terima kasih atas ucapan itu!

    KunangKunang,
    terima kasih KK... menggoda ye ayam seksi tu!

    BalasPadam
  33. Madiha,
    alhamdulillah... memang hubby rasa happy, anak-anaklah yang sibuk nak menyambutnya, siap kemas rumah dsb,
    sesekali buat ayam panggang seronok nak makannya ye Madiha.

    Atie,
    syukur alhamdulillah... kerja diutamakan, masak dididahulukan he he heh

    Shahriah,
    baru belajar-belajar masak ayam panggang ni Sha... ho hooo terus jadi juara ye, hebatnya kakak ye Sha..

    BalasPadam
  34. Pen Biru,
    panggang pelan-pelan je dengan api sederhana... he he heh itu kot hasil kesabaran memanggangnya.

    Kak Zakie,
    alhamdulillah kak, percubaan pertama memanggang ayam seekor ni menjadi, lain kali Amie akan gunakan teknik memanggang yang sama supaya hasilnya sekata dari segi warna dan juga masak isinya.

    BalasPadam
  35. kak amie..lama nens x singgah sini..hubby masuk spital HB naik..tp dh okey dh..;)

    sedappnyer ayam madu tu..kalo dpt kt nens..nens rantah gittu je tu..xyah makan nasik..nyum..nyumm..hehe..

    warna die yg menyelerakan itu..membuat nens meleleh air liur la..huhu..cedap!

    BalasPadam
  36. Nens,
    alhamdulillah hubby Nens dah keluar,
    memang sedap Nens!

    BalasPadam
  37. salam kak amie cyggg..rindu kt akk nie,,klu dekat zila join skali main cubit2 ayam tue....mantappp sgt2 colornya tue..terguda tau..nnt zila nk cuba jgk kak...:)

    BalasPadam
  38. Zila,
    jom cubit-cubit sayang.... silakan Zila, bila dah buat sekali nak buat lagi tau ha ha hahh

    BalasPadam
  39. Salam kak amie, tgk gamba ayam tu tros lapar, saya nak tanya kak amie bakar ayam tu dalam oven api atas bwh ke atas je,sebab sekor,saya tak tebayang camna nak golek2 kan,unless oven yg memang untuk bkr ayam ada penggolek tu la...tq kongsi resepi...haaa lapa....

    BalasPadam
  40. Assalamualaikum kak ami. Salam kenal dari vi.

    vi baru cuba resepi ni sangat sedap!
    izinkan vi kongsikan resepi ini di blog vi :).

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe