Vegetable Smoothies

6:50 PG

Selamat memulakan pagi Selasa ini dengan senyum ceria dan semoga akan terus cerialah sepanjang hari hendaknya. Awal pagi ini Amie paparkan resepi tertunggak yang sedang menunggu dalam barisan hidangan. Amie kongsikan Vegetable Smoothies. Sebelum ini menu smoothie Amie sama saja bahannya tetapi kali ini Amie ubah berdasarkan hasil pembacaan Amie tentang menu yang menyihatkan ini. Amie ambil idea dari Culinary Notebooks Smoothies & Juices oleh Carla Baldi yang Amie beli di One Borneo semasa bercuti ke Kota Kinabalu tempohari.


Amie  meminumnya di awal pagi... sambil memejam-mejamkan mata di tepi jendela dapur, dan pada masa yang sama menikmati sinaran matahari pagi yang tembus dari celah-celah pohon di tepi dapur.


Oh! Tentu ada yang bertanya, apa rasanya? Amie tidak dapat menjawab pertanyaan itu tetapi hanya dapat memberi bayangan sahaja berdasarkan bahan yang digunakan.


Bahan yang digunakan termasuklah lobak merah, timun, tomato dan juga batang saderi. Amie lihat saderi yang digunakan jenis yang kecil yang kita gunakan untuk hidangan sup. Tanpa bahan tambahan seperti madu, yogurt dan sebagainya!


Apa pun, ini percubaan pertama Amie menghasilkan smoothie berasaskan sayur-sayuran. Jadi... rasanya? 

5 comments

  1. salam

    wow,bagus tu minum ni pagi2, untuk cuci perut, kulit pun cantik

    tapi saya entahlah tertelan ke tak hehe

    BalasPadam
  2. kat nihon ada jual jus sayur2an dlm kotak ala2 orange juice kt msia..mcm2 sayur ada dlm jus tu...sgt sedap....dia lebihkan carrot n pineapple kalau tak salah... manis carrot ngn pineapple balancekan rasa sayur2 hijau tu.

    BalasPadam
  3. bagusnya smoothie sayur2an ni kak amie... tapi kalau izan pun agaknya minum sambil pejam mata kot...

    BalasPadam
  4. Ummi rasa sikit Amie, sambil pejam2 mata gak,hik!

    BalasPadam
  5. Tina Othman,
    Pengetua kami selalu sarankan saya mencubanya, sebab dia amalkan...

    FnF,
    ooo terima kasih atas info yang sangat berguna tu FnF, lepas ni Amie nak borong nenas pula... nenas memang bagus untuk membantu melancarkan percernaan.

    Izan,
    he he hehh walaupun terpejam2 mata, tapi masuk juga ke tekak... tak fikir lain ni, fikir untuk khasiatnya aje waktu menelannya.

    Ummiross,
    he he hehh Ummi.. awet muda gitu, untuk bertsihkan perut & haluskan kulit...

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe