Karipap Pusing Sedap

5:30 PTG

Jom minum petang! Amie buat karipap pusing lagi atas permintaan anak-anak. Alhamdulillah, menjadi dan semakin rangup pula kulitnya. Amie tambah sedikit vegetable shortening dalam adunan doh bahagian dalam seperti yang Ika buat. Untuk intinya pula Amie gunakan ubi kentang bersama udang kering. Untuk langkah demi langkah secara lebih lanjut bolehlah klik ke Dapur Ika di Bangkok DI SINI.


Jom kita semak resepi karipap Pusing DI SINI.

Resepi : Karipap Pusing
Sumber : Cita Rasa Kuih-Muih Satu Malaysia

Bahan A (kulit luar):
350 gram tepung gandum
180 gram air
30 gram marjerin
sedikit garam
2 sudu teh gula

Bahan B (kulit dalam - digaul sebati):
150 gram tepung gandum
100 gram mentega

Bahan C (inti):
150 gram daging ayam - potong kecil bentuk dadu - Amie gantikan dengan 1/2 cawan udang kering - rendam, dan tumbuk kasar
4 biji ubi kentang  - potong kecil bentuk dadu
2 sudu besar rempah kari
3 ulas bawang putih - tumbuk
5 ulas bawang merah - tumbuk
1 biji bawang besar - dipotong dadu
gula / garam / perasa pilihan
air secukupnya
4 sudu besar minyak masak

Cara:
1. Sediakan inti. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan yang ditumbuk.
2. Masukkan bawang besar, rempah kari, ubi kentang dan air secukupnya.
3. Masukkan garam dan serbuk perasa. Masak sehingga kentang empuk dan kuahnya kering. Angkat dan ketepikan.
4. Campurkan Bahan A kecuali air. Tuangkan air sedikit-sedikit dan uli sehingga menjadi doh yang lembut. Biarkan selama 20 minit.
5. Bahagiakan doh kepada 9 bahagian.
6. Adunan Bahan B yang telah diuli juga dibahagikan kepada 9 bahagian.
7. Doh dibuat bebola kecil dan setiap bebola Bahan B dibalut degan bebola Bahan A yang telah dileperkan terlebih dahulu.
8. Leperkan bebola doh dan canaikan memanjang dan gulung.
9. Kemudian canai lagi dan gulung sekali lagi.
10. Setelah digulung, potong kepada 4 bahagian.
11. Leperkan doh dan canai menjadi bulat / lonjong sedikit.
12. Masukkan inti, tutup lipatan dan buat kelim di tepinya.
13. Goreng di dalam minyak yang banyak hingga kuning keemasan.




Jom makan Karipap Pusing yang sedap dan rangup ni!

15 comments

  1. sedapnya kak amie karipap pusing, ira x penah buat lagi..sbb tgk mcm rumit jekk nak buat...nnt nak cuba jugaklah.

    BalasPadam
  2. nak nak 5 ketul he he sedap ni k.Amie petang2 gini lapo

    BalasPadam
  3. my pebret nie best nyer kalau dpt bang 2 ketul :D

    BalasPadam
  4. sedapnye..panas2 lagi..nk pusing2 jugak la kt tepi pinggan tu...nk curik bwk blik 5 ketuiii...hehehe

    BalasPadam
  5. kalau nani buat ni, berpeluh2 ha nak perabihkan 1 adunan. agak lama jugak x buat karipap sebenarnya.

    BalasPadam
  6. laponya tgk karipap!11 nk 10 ketul!

    BalasPadam
  7. fuhhhh, karipap pusing mmg best...ada lagi tak? hihihihhi

    BalasPadam
  8. sedanya karipap pusing amie...frst time kat blog amie...kemad n cantik...

    hapi following u!

    http://subhieskitchen.blogspot.co.uk/

    BalasPadam
  9. Eira,
    mula2 sebelum pernah buat memang rasa macam rumit, tapi bila dah tahu teknik, senang aje Eira.

    Mama Sara Nur,
    silakan Mama Sara... banyak ni...

    Delima Zamrud,
    cukup ke 2 ketul he he heh ambil lebih2 Delima.

    BalasPadam
  10. Qasey,
    boleh.. ambillah cayang QH...

    Nani,
    seronok buatnya Nani... lagilah kalau menjadi, rangup pula tu...

    WhiteCappucino,
    sedap luar dan dalam ye WC.

    BalasPadam
  11. Ummiaisyah,
    ada banyak tu...ambillah.

    Liza,
    ada lagi, memang sengaja buat lebih.

    Subhie,
    terima kasih sudi singgah dapur Amie.

    BalasPadam
  12. Assalammualaikum.. wah kak Amie terbaik ni.. semakin cantik dan kemas hasilnya.. betullah kan kalau kita rajin mencuba pasti hasilnya cantik!! sedap pun yaa tu.. bilalah nak cuba ni Pak Habibi punya fav ni..

    BalasPadam
  13. Shahriah,
    waalaikumussalam,
    seronok bila nampak hasilnya menjadi... anak2 pun puas makan! Buatkan untuk Pak Habibi TembamBOM tu Sha... jangan tak buat ha ha ahh

    BalasPadam
  14. Amie,kak ros tak pernah buat karipap pusing.Entah bila nak cuba buat.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe