Sambal Bambangan

2:17 PTG

Salam tengahari Ahad. Pernah makan Sambal Bambangan? Biasanya di tempat Amie, bambangan dibuat jeruk  yang memang menjadi makanan kegemaran masyarakat Kadazan-Dusun. Bagaimanapun  Amie lebih suka mengolahnya menjadi sambal. Isi buah bambangan bersabut apabila sudah cukup tua. Jom kita lihat resepi Sambal Bambangan di bawah ini.


Resepi: Sambal Bambangan
Sumber: Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
1 cawan buah hirisan buah bambangan
7 biji cili padi
1.5cm belacan
1/2 cawan hirisan bawang besar
garam / gula / perasa
1 sudu jus limau kasturi

Cara:
1. Tumbuk kasar cili padi bersama belacan.
2. Masukkan hurusan bambangan dan hirisan bawang besar. Lenyek dengan alu sehingga sebati.
3. Masukkan sedikit garam, gula, serbuk perasa dan jus limau kasturi. Gaul rata.
4. Sambal Bambangan sedia untuk dinikmati.


Amie gandingkan Sambal Bambangan bersama durian merah dan ikan talapia goreng. Durian merah yang rasanya berlemak biasanya dimakan dengan cara menggaulnya bersama nasi panas! Bagi yang suka rasanya, tentulah mereka akan mengatakan sedap dan lazat! Bagi yang tidak pernah mencubanya tentulah akan rasa pelik. Amie tak bolehlah nak kata sedap atau sebaliknya sebab kalau kata sedap, ada yang kata tak sedap, kalau kata tak sedap nanti ada yang kata durian merah ini sedap. Ha.... jadi, kita ikut sunah Nabi Muhamad s.a.w. Diam-diam saja, sebab semuanya ini baik sedap atau sebaliknya, kita suka atau tidak adalah tumbuh-tumbuhan ciptaan Allah s.w.t. Syukur Alhamdulillah, setakat ini lidah dan tekak Amie tidaklah cerewet sangat bab makan sebab yang paling penting ialah halal. Dan satu lagi, Amie ingin simpan resepi ini untuk rujukan keturunan akan datang dan juga kongsi dengan rakan-rakan yang suka menambah informasi.

24 comments

  1. Buah bambangan ni buah apa ya ? tak pernah dengar la..

    BalasPadam
  2. Salam Kak Amie...hehe..pandai gak akak mkn jeruk bambangan ek...walaupun my hubby berketurunan kadazan dusun tapi jarang diorg hidang jeruk bambangan ni...pernah gak Rahel try mkn tapi mcm susah sangat nak lalu kat tekak..mgkn bab tak biasa kot...hehe..

    BalasPadam
  3. Malam Kak Amie.. Melly ngga tau buah bambangan apa yah..hehe tapi kayanya enak, apa aja kalo pake sambal balacan melly mah pasti suka.. hehe

    BalasPadam
  4. WC,
    agaknya di semenanjung memang tak ada buah ni, ada di Sabah saja kut.

    Rahel,
    Kak Amie tak pernah makan jeruk bambangan tapi biasa buat sambal belacan saja.

    Melly,
    ya...buah bambangan dong, indak tahu apa bahasanya untuk Melly he he hehh...

    BalasPadam
  5. Kak amie, hanis terliur tgk ikan tu hehe..

    BalasPadam
  6. pernah tgk buah bambangan kat tv je kak amie.. pastu durian merah tu rasanya cuma lemak2 ye... manis tak macam durian yg biasa tu?

    apapun.. setiap tempat ada keunikan makanannya kan... syukur kak amie dapat rasa semuanya, yg pasti kat sememanjung mmg takde...

    BalasPadam
  7. pertama kali tgk & dengar nama buah tu..ehem sedapnya sambal tu ..he2x..

    BalasPadam
  8. 1st time tengok buah ni..
    tapi telan air liur.. sebab sambal..
    makan nasi dengan durian sedap bagi paklong tapi bukan bagi maklong.. tapi durian biasa bukan yang merah.. teringinnya nak rasa durian merah tu..

    BalasPadam
  9. tak pernah makan bambangan tu..apatah lagi sambalnya...tapi nengok hidangan kak amie siap dengan ikan tu..pergh..bertakung je liur nak tunggu meleleh..haha...ni buyung punya pasal la ni...

    BalasPadam
  10. sungguh mgoda..bila tgok ikan dgn smbl bambangan.. tak prnh kenal pun buah ni.. menu amie mmg selalu menambat selera..

    BalasPadam
  11. sedapnyer tp kan..buah bambangan tu buah ape yer?hihi.liza dah follow..nnt singgah lah kat blog liza plk yer. :D

    BalasPadam
  12. kak amie sayangggg...salam rinduuuu...mieza datang ni...mieza laparrrrr...nak makan ikan dengan sambal ni...sedapnyer kak....krupppp krapppp bunyi perut mieza ni haaaaaa...tolonggggggg!!!!

    BalasPadam
  13. wah sedapnya ikan talapia goreng...cicah plak ngan sambal..untung la akak duk sana merasa makan buah bambangan nih...sini memang tak dek jual...kekekke

    BalasPadam
  14. tak pernah tengok buah tu...tapi tengok menu tu mmng mnyelerakan...

    BalasPadam
  15. Salam Amie,
    Sedapnyaaaaa nampak sambal bambangan tu, macam sambal bacang nampaknya. Akak ni jakun sikit, buah bambangan ni la first time dengar, makan apatah lagi la. Walaupun macamanapun gandingan ni mmg nampak sedap dan menyelerakan.

    BalasPadam
  16. Salam Amie..alahai lambat sampai dah tinggal tulang ya..akak kalau masak macam suka masak nasi lembik2 sedikit...baru berpeluh dibuatnya

    BalasPadam
  17. buah bambangan dan durian merah saya tak pernah makan.. tp hidangan tu nampak menyelerakan..

    BalasPadam
  18. betul tu kak...diam2 saja..ygpenting perut kenyang...tulung buatkan satu utk ucu ye kak...

    BalasPadam
  19. perghh..meleleh air liur..hehehe..nyumnyumm..

    BalasPadam
  20. assalam amie, waduh kecurnya bila tengok sambal bambangan tu..telan air liur kita kat sini tau..buah bamabangan ni macam buah mangga ke amie?..

    BalasPadam
  21. Salam Amie.apa kabar?SEnyap jerrr umah.Sibuk yer?take care dear...

    BalasPadam
  22. Salam Amie..
    lamanya ummi tak singgah kat dapur Amie, rindu-rinduanlah..
    kecur airliur ummi tengok sambal bambangan ni Amie..

    BalasPadam
  23. Assalam amie, apa kbr, lamanya tak nampak amie sihat ke

    BalasPadam
  24. Resepi yang dikongsikan diatas adalah unik dan sangat kreatif. Saya akan mencubanya. Terima kasih kerana sudi mengonsikan resepi sambal Bambangan ini. - http://hellokotakinabalu.blogspot.com/2012/10/think-bambangan-think-sabah_24.html

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe